Ο Βασίλης Βασιλικός θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με κομματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

 

Ο Βασίλης Βασιλικός, ένας από τους πλέον μεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς, γεννήθηκε στην Καβάλα στις 18 Νοεμβρίου 1934. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη(Θεσσαλονίκη) και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School - SRT) στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ της Νεας Υόρκης (ΗΠΑ).

 

Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη (τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΕΡΤ επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004). Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τους Καζαντζάκη, Ρίτσο, Καβάφη.

 

Άρνηση από Γραμματικάκη

 

Νωρίτερα σήμερα ο Γιώργος Γραμματικάκης, ακαδημαϊκός και ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, έδωσε τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, με μια αναλυτική ανάρτησή του στο Facebook.

 

«Όπως είχα χρέος επεδίωξα να έχω μια άμεση επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσω και τις δικές μου αντιλήψεις. Του εκδήλωσα λοιπόν κατά την επικοινωνία μας τις θερμές μου ευχαριστίες μου για την πρόθεση του να με τιμήσει με την εμπιστοσύνη του» ανέφερε ο κ. Γραμματικάκης προσθέτοντας πως ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι σκοπεύει, προς το παρόν, να αποφύγει περαιτέρω ανάμιξη στην ενεργό πολιτική.