Εκλογές 2019: «Γαλάζιος» ο χάρτης της Ελλάδας - Δεύτερη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2019: «Γαλάζιος» ο χάρτης της Ελλάδας - Δεύτερη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
2

Με μια μεγάλη νίκη σφραγίστηκε απόψε η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά και το θρίαμβο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας.  

Ενδεικτική είναι η εικόνα του εκλογικού χάρτη όπου κυριαρχεί το «μπλε», με τη Νέα Δημοκρατία κατακτά 11 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Μία ακόμα περιφέρεια πήγε σε υποψήφιο που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ. «Σήμερα έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς. 

Εκλογές 2019: «Γαλάζιος» ο χάρτης της Ελλάδας - Δεύτερη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

Εξαίρεση αποτελεί η Κρήτη, όπου κέρδισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, που είχε τη στήριξη τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σάρωσε ο Πατούλης

Στην περιφέρεια Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης νίκησε «κατά κράτος» την Ρένα Δούρου στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 66,2% ενώ, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ειδικό βάρος έχει και η νίκη του Νεκτάριου Φαρμάκη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέναντι στον κοινό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, Απόστολο Κατσιφάρα. 

Εκλογές 2019: «Γαλάζιος» ο χάρτης της Ελλάδας - Δεύτερη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

Αναλυτικά οι νικητές στις περιφέρειες που κρίθηκαν στον αποψινό β γύρο:

Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης 66,2%

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης 56,4%

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονιας - Θράκης: Χρήστος Μέτιος 51,1%

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας 52,7%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός 51,4%

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα 59,1%

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης 51,1%

Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στους δήμους

Το κυβερνών κόμμα υπέστη βαριά ήττα και στους μεγάλους δήμους, με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει με τεράστια διαφορά τον Δήμο της Αθήνας, αφού με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Κώστας Μπακογιάννης προηγείται με 65,2% έναντι 34,75 του Νάσου Ηλιόπουλου.  

Εκλογές 2019: «Γαλάζιος» ο χάρτης της Ελλάδας - Δεύτερη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Εκλογές 2019: «Γαλάζιος» ο χάρτης της Ελλάδας - Δεύτερη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

Στη Θεσσαλονίκη, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου δεν κατάφερε καν να περάσει στον β' γύρο, αφού τερμάτισε τέταρτη την προηγούμενη Κυριακή. Αν και ο υποψήφιος της ΝΔ, Νίκος Ταχιάος βγήκε τελικά δεύτερος, και ο νέος Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. 

Η ΝΔ «κέρδισε» σημαντικούς και μεγάλους δήμους σε όλη την επικράτεια μεταξύ των οποίων:
-δήμος Ηρακλείου: Βασίλειος-Γεώργιος Λαμπρινός 51,3%
-δήμος Πειραιώς: Γιάννης Μώραλης 57,6%
-δήμος Λαρισαίων: Απόστολος Καλογιάννης 57,3%


Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, υποψήφιοι που είτε στηρίζονται, είτε προέρχονται από την ΝΔ επικρατούν σε τουλάχιστον 24 Δήμους μεταξύ των οποίων οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αγίων Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Παλαιού Φαλήρου, Κηφισιάς, Αγρινίου, Δράμας, Χαλκίδας, Χίου, Ρόδου. 


Με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ (ή προερχόμενοι από αυτό) φαίνεται πως εκλέγονται οι υποψήφιοι στους δήμους Νέας Σμύρνης, Ρεθύμνου, Παλλήνης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης ενώ υποψήφιοι που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται σε Κερατσίνι, Βύρωνα και Χαλάνδρι. 

Μητσοτάκης: Γαλάζιος χάρτης, στο χρώμα της πατρίδας μας

Μήνυμα νίκης, έστειλε μετά το αποψινό αποτέλεσμα, και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος, όχι το χρώμα της ΝΔ, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Τσίπρας: «Πρέπει να ξέρεις και να χάνεις στη ζωή»

Στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας όπου συνεχάρη τόσο τη Ρένα Δούρου όσο και τον Νάσο Ηλιόπουλο για τον αγώνα τους. Όπως είπε, και οι δύο «έδωσαν μια μάχη υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπεια». «Στην πολιτική αλλά και στη ζωή είναι σημαντικό να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Γαλάζιος" ο χάρτης της Ελλάδας - Δεύτερη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ" Πηγή: www.lifo.grΣυμμερίζομαι τον τίτλο μόνο κατά το δεύτερο ήμισύ του.Ο λαός αναμφισβήτητα επέλεξε "μπλε", αλλά αυτό δεν ήταν επιβράβευση της ΝΔ, αλλά "το μη χείρον βέλτιστον" υπό τις παρούσες συνθήκες.Επιβράβευση είναι όταν ο λαός επιλέξει ξανά το ίδιο κόμμα, μετά από περίοδο που κυβερνούσε την χώρα.Τώρα λοιπόν η ΝΔ απλά-απλούστατα, είναι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και εισπράττει την δυσαρέσκεια που υπήρχε και τότε ΚΑΙ από την δική της πολιτική.Να μην το ξεχνάει αυτό ! Περιμένουμε λίγα λόγια και πολύ έργο ! .
Δεν νομίζω ότι μπορεί να το πει κανείς ήττα αυτό το πράγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποκλείεται ο λαός να ψηφίσει ΝΔ στις εθνικές εκλογές γιατί θα αρχίσουν πάλι οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι από πείνα στα σχολεία. Να μην τα ξεχνάμε αυτά.