Συνταγματική Αναθεώρηση: Ψηφίστηκε αποσύνδεση εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ψηφίστηκε αποσύνδεση εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την βουλή κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές.

Συγκεκριμένα το άρθρο 32 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας) συγκέντρωσε 224 «ΝΑΙ», 47 «ΟΧΙ» και 1 "ΠΑΡΩΝ".

Στην πρώτη ψηφοφορία, η διάταξη είχε λάβει 221 «ΝΑΙ», 46 «ΟΧΙ» και 3 «ΠΑΡΩΝ». 

Εκτιμάται πως η υπερψήφιση της διάταξης για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, διαμορφώνει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο για την επομένη των εκλογών.

Επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να έχει καθαρή τετραετή κυβερνητική θητεία χωρίς τον φόβο της ανατροπής και των πρόωρων εκλογών, λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σενάριο ανάλογο με αυτό του 2014 με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. 

Η σημερινή υπερψήφιση του άρθρου, χάρη στη θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας επιτρέπει στην επόμενη Βουλή να αλλάξει την επίμαχη διάταξη κατά βούληση καθώς όσες διατάξεις υπερψηφίζονται από την παρούσα Βουλή με πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων αναθεωρούνται από την επομένη- την Αναθεωρητική Βουλή- με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Συνεπώς, αν στην επόμενη Βουλή η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδυναμία, θα μπορεί να αλλάξει την σχετική διάταξη και να προωθήσει το δικό της σχέδιο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που προβλέπει 3 ψηφοφορίες, τις πρώτες δύο με αυξημένη πλειοψηφία και στην τρίτη, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Οι σημαντικότερες διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που εγκρίθηκαν είναι:

-Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεση της από τις εκλογές.

-Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

-Η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

-Η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

-Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

-Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Από τις προτάσεις της ΝΔ εγκρίθηκαν:

- Το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο εξεταστικές επιτροπές.

- Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.

- Παπαραπομπή εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων ενώπιον του ελεγκτικού συνεδρίου

- Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος

Το «πράσινο φως» πήραν επίσης και άλλες εξίσου σημαντικές προτάσεις που είχαν καταθέσει μεμονωμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν:

-Απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

-Καθιέρωση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης.

-Κατοχύρωση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Κριτική από τον Τσίπρα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του για την θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας. 

«Με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής, που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM
Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Πολιτική / Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά με τη σειρά του να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές- Η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση
NEWSROOM