Τσίπρας για Σκοπιανό: Έχουμε καλή συμφωνία με erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση

Τσίπρας για Σκοπιανό: Έχουμε καλή συμφωνία με erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση Facebook Twitter
Eurokinissi
1

«Έχουμε μια καλή συμφωνία» για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο, μετά το κρίσιμο τηλεφώνημα που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή: Έχουμε σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, erga omnes, τόσο δηλαδή στο εξωτερικό και τις διμερείς, διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό. Κάτι που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σημαντικό είναι ότι έχουμε μια συμφωνία που προβλέπει και αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορούν τα σημεία εκείνα στα οποία υπάρχουν αναφορές που εκπέμπουν αλυτρωτισμό», πρόσθεσε και συνέχισε:


«Αλλά το σημαντικότερο όλων, κατ' εμέ, είναι ότι με αυτή τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Υπήρξαν στο παρελθόν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, πράγμα το οποίο αποτελούσε και ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς».

  

 

Η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή τη συνταγματική αναθεώρηση, επισήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά την τελική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζάεφ, ο πρώτος που ενημερώνει είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αμέσως μετά θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. «Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης στα εθνικά θέματα και είπε πως από εδώ και πέρα εναπόκειται στη γείτονα χώρα να κάνει πράξη αυτά που αναφέρονται στη συμφωνία.

«Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως πλέον η ευθύνη εναπόκειται στη γειτονική χώρα να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Από αυτά θα κριθεί και η τελική συμφωνία», δήλωσε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι ο σεβασμός της ιστορίας, και η συμμόρφωση της γείτονος με αυτή, αποτελεί ένα διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της και πρόσθεσε ότι η καλή γειτονία στηρίζεται στον σεβασμό. 

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια