ADVERTORIAL
 

.

.

Όταν πέρυσι τον Μάρτιο, για πρώτη φορά γνώρισα την λέξη «καραντίνα», δεν γνώριζα τι μπορεί να σημαίνει για  την καθημερινότητα, τις  συνήθεις, τη ζωή μου. Όπως όλοι, σύντομα έμαθα (θέλοντας και μη) τι πάει να πει μένεις κλεισμένος στο σπίτι χωρίς κοινωνικές συναναστροφές, ακολουθώντας κανόνες προφύλαξης που –όσο και να είναι απαραίτητοι- περιορίζουν την ελευθερία όπως την ήξερα μέχρι τότε. Εκείνη  την περίοδο, που η ανασφάλεια και η ψυχολογική πίεση ήρθαν και στρογγυλοκάθισαν σαν απρόκλητοι μουσαφίρηδες μέσα στο σπίτι και κυρίως μέσα στο μυαλό μου, οι μόνες ειδήσεις που με έκαναν να νιώσω καλύτερα ήταν όσες είχαν σχέση με το περιβάλλον.

 

.

.

.

Ξαφνικά ο δικός μας εγκλεισμός έδινε στον πλανήτη την ευκαιρία να αναπνεύσει, να πάρει λίγο τα πάνω του, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά (και μάλιστα πέραν πάσης αμφιβολίας) πως εμείς είμαστε μέρος του προβλήματος (για να εκφραστώ με επιείκεια), άρα και μέρος της λύσης. Η κλιματική αλλαγή, οι συγκλονιστικές επιπτώσεις πάνω στη βιωσιμότητα του πλανήτη, η άνοδος της θερμοκρασίας όλα όσα άκουγα στη θεωρία ξαφνικά πήραν τη θέση τους στη δική μου συνείδηση και με έκαναν να δω πιο ευαισθητοποιημένα ποια είναι η δική μου θέση μέσα στον κόσμο και πώς πραγματικά θα μπορούσα να τον κάνω καλύτερο. Τότε ήταν που έπεσα πάνω στον όρο Ενεργειακές Κοινότητες.
 

.

.

 
 

.

.

Το γεγονός ότι ζούμε στην Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα – δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά δεν οφείλονται στην ανθρώπινη παρέμβαση – και ο ήλιος ίσως να είναι ο κορυφαίος πλούτος που κληρονομήσαμε και σαν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα σπαταλάμε ανώφελα. Ανεξάντλητος, γενναιόδωρος, μας δίνει φως, ζέστη και ενέργεια. Αυτή την πολύτιμη συμβολή του είναι που αξιοποιούν οι Ενεργειακές Κοινότητες δημιουργώντας καθαρή ενέργεια απαλλαγμένη από τα ορυκτά καύσιμα, που πληγώνουν ανεπανόρθωτα το κλίμα του πλανήτη μας. Ως σημαντική ανανεώσιμη πηγή, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει τα σπίτια, τη γειτονιά ακόμα και τον Δήμο στον οποίο ζούμε, αν εμείς οργανωθούμε και πάρουμε στα χέρια μας την παραγωγή ενέργειας.
 

.

.

 
 

.

 

Η Greenpeace με εμπειρία δεκαετιών στις ΑΠΕ , σου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις αν θέλεις να αξιοποιήσεις τη δύναμη του Ήλιου και να γίνεις ο ίδιος πάροχος ενέργειας για το σπίτι σου. Κάποιες φορές, τα μεγάλα σχέδια, τις σημαντικές αποφάσεις τις αναβάλλουμε για αργότερα, αλλά η αναβλητικότητα δε χωράει σε αυτή την περίπτωση. Όχι μόνο γιατί η ανασφάλεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, μπορεί να ξεπεραστεί με δραστικές κινήσεις, αλλά και γιατί η νομοθεσία που ισχύει τώρα δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τη δημιουργία ενός δύσκολου πλαισίου που αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και για την ανάγκη να προστατεύσουμε τον Πλανήτη εδώ και τώρα. Οι Ενεργειακές Κοινότητες γίνονται μέρος της λύσης προωθώντας την καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια, ενισχύοντας το εισόδημά σου και παρουσιάζοντας την έννοια της ενεργειακής δημοκρατίας.
 

.

.

 
 

.

 

Κι αν δεν έχεις ξανακούσει αυτή την ορολογία, μόλις καταλάβεις τη σημασία της, θα γίνει μέρος του τρόπου που σκέφτεσαι και πράττεις, αφού αποτελεί τον μοναδικό δρόμο που θα οδηγήσει στην ενεργειακή μετάβαση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο. Άλλωστε, είτε για λόγους οικονομίας, είτε για λόγους περιβαλλοντικής ευαισθησίας τα ορυκτά καύσιμα αργά ή γρήγορα θα γίνουν κομμάτι μιας άλλης εποχής, ενώ μπροστά μας θα βρίσκεται η ανεξάντλητη –και συμφέρουσα – τροφοδότηση από τις ΑΠΕ. Γιατί όμως αυτή η αλλαγή να εξαρτάται από τα μεγάλα συμφέροντα και να μην ανήκει σε εμάς τους πολίτες;
 

.

 

 

Οι ενεργειακές Κοινότητες είναι ομάδες πολιτών που αποφάσισαν να συνασπιστούν παράγοντας τη δική τους ενέργεια, εξοικονομώντας χρήματα και ταυτόχρονα προστατεύοντας τον Πλανήτη. Μάλιστα, η δυνατότητα της εικονικής αυτοπαραγωγής που ισχύει σήμερα, σου επιτρέπει να παράγεις η δική σου καθαρή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση από φωτοβολταϊκό, ακόμα κι αν δεν έχεις τον απαραίτητο χώρο για την εγκατάσταση του συστήματος στο σπίτι σου. Η διαδικασία είναι απλή. Ας πούμε πως οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των διαμερισμάτων μίας πολυκατοικίας δημιουργούν μία ενεργειακή κοινότητα με σκοπό την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος σε κάποιο οικόπεδο, που βρίσκεται σε άλλη περιοχή εντός της Περιφέρειας. Η παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού συστήματος θα συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις των ιδιοκτητών και θα αφαιρείται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειάς τους με την εφαρμογή εικονικού συμψηφισμού. Δεν το λες και λίγο αυτό…
 

.

.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενώσεις τις δυνάμεις σου με άλλους πολίτες αυτόνομους και δυναμικούς και να δημιουργήσεις τη δική σου Ενεργειακή Κοινότητα ή να γίνεις μέλος σε μια ήδη υπάρχουσα ΕΚΟΙΝ. Στο site της Greenpeace θα βρεις έναν χάρτη όπου σημειώνονται όλες οι Ενεργειακές Κοινότητες που δρουν σήμερα στη χώρα μας, ώστε να προσεγγίσεις αυτή που βρίσκεται  δίπλα σου. Εξάλλου, σύντομα η Greenpeace θα δημιουργήσει έναν αναλυτικό οδηγό που θα σε καθοδηγεί βήμα προς βήμα στη διαδικασία δημιουργίας ή συμμετοχής σε κάποια Ενεργειακή Κοινότητα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο δράσης που προκύπτει μετά από χρόνια έρευνας και ανάλυσης.
 

.

.

 
 

.

.

Το να γίνουμε οι ίδιοι παραγωγοί της ενέργειας που χρειαζόμαστε, δεν προστατεύει μόνο τον πλανήτη και ενισχύει το  εισόδημά μας, αλλά έχει και μια σημαντική συμβολική σημασία. Γινόμαστε ενεργοί πολίτες, αποποιούμαστε την παθητικότητα και συναντιόμαστε μέσα σε ομάδες, συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για να διεκδικήσουμε την ενεργειακή δημοκρατία. Κι αυτό μπορεί αν είναι το πρώτο βήμα σε έναν κόσμο όπου οι πολίτες θα δρουν προς δικό τους όφελος μέσα σε ομάδες με κοινό στόχο. Ένα καλύτερο μέλλον, έναν κόσμο πιο βιώσιμο και μια καθημερινότητα που θα τη φωτίζει ο ήλιος με όλες τις πολύτιμες αξίες του. Η παγκόσμια κρίση, οι δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μπορεί να γίνει αφορμή για να ευαισθητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αν από κάθε κρίση προκύπτει μια ευκαιρία, ας είναι αυτή η ευκαιρία που θα δώσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία. Μια ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουμε σήμερα!
 

.

.

 
 

.

.

ΥΓ: Στο site της Greenpeace θα βρεις άπειρο υλικό που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τη σημασία των Ενεργειακών Κοινοτήτων καθώς και άρθρα που αφορούν ένα οργανωμένο σχέδιο – πρόταση ώστε οι ΑΠΕ να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας. Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, αξίζει να σταθείς στην πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορείς να προσυπογράψεις επιστολή που απευθύνεται στον Δήμαρχο της περιοχής σου σχετικά με τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας. Μιας κοινότητας που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους κατοίκους του δήμου σου. Ακούγεται φαντασία, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα.