Μια ακόμη φάλαινα έχει βρεθεί νεκρή στον Τάμεση, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου μια άλλη πέθανε κοντά στην ίδια έκταση νερού.

 

Το Λιμενικό του Λονδίνου επιβεβαίωσε πως η φάλαινα βρέθηκε στο ποτάμι στο Denton, κοντά στο Gravesend, την Παρασκευή το πρωί.

 

Ο Martin Garside, εκπρόσωπος της αρχής, δήλωσε έκπληκτος που δέχτηκε μια κλήση στις 10 το πρωί για μια δεύτερη νεκρή φάλαινα, καθώς δεν υπήρχαν αναφορές για εμφανίσεις ζωντανών φαλαινών.

 

Στο σημείο εστάλη ένα περιπολικό σκάφος για να ερευνήσει και πλήρωμα επιβεβαίωσε ότι ο όγκος που επέπλεε στο νερό, ήταν μια νεκρή φάλαινα. Μετά από επιχείρηση του λιμενικού το κουφάρι της φάλαινας απομακρύνθηκε από το νερό και μεταφέρεται στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου για νεκροψία.


Ο Rob Deaville, από το πρόγραμμα έρευνας για τα κητώδη της Ζωολογικής Εταιρείας δήλωσε πως θα ερευνηθεί η αιτία θανάτου της δεύτερης φάλαινας. Η πρώτη που εθεάθη ζωντανή να κολυμπά στον Τάμεση πριν από 11 ημέρες πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

 

Η Hessy, όπως την ονόμασαν, ήταν νεαρή θηλυκή φάλαινα μήκους 8.37 μέτρων που ήταν υποσιτισμένη και δεν υπήρχαν ενδείξεις κατάποσης πλαστικού. Το κύριο εύρημα ήταν μια μεγάλη πληγή στο κάτω μέρος του κεφαλιού, που σχετίζεται με κάταγμα κατά μήκος μιας από τις κάτω γνάθου. Η σπασμένη σιαγόνα του ζώου προκλήθηκε πριν από το θάνατο και η γνώμη των ειδικών είναι πως αιτία ήταν η σύγκρουση με κάποιο πλοίο.

 

Η Deaville δεν μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα να είχε χτυπήσει η φάλαινα πριν την είσοδό της στον Τάμεση και να ήταν ήδη τραυματισμένη. Ενώ είναι σπάνιο φαινόμενο να βρεθεί μια φάλαινα στον Τάμεση, την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί μερικές εμφανίσεις.

 

Για την ώρα δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο θανάτων, αλλά, οι ειδικοί ελπίζουν πως σύντομα θα υπάρχουν απαντήσεις για το θάνατο της δεύτερης φάλαινας.