Οι ουρανοξύστες σκοτώνουν ένα δισεκατομμύριο πουλιά κάθε χρόνο

Οι ουρανοξύστες σκοτώνουν ένα δισεκατομμύριο πουλιά κάθε χρόνο Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο πτηνά πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ όταν συγκρούονται με κτίρια, ειδικά με τους γυάλινους ή φωτισμένους ουρανοξύστες.

Σε μια νέα έκθεση, οι ερευνητές έχουν τώρα μια καλύτερη ιδέα για το ποιες αμερικανικές πόλεις είναι οι πιο θανατηφόρες για τα πουλιά.

Το Σικάγο, με τις πολυάριθμες γυάλινες υπερκατασκευές του που φτάνουν στον πολυσύχναστο εναέριο χώρο των πτηνών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, είναι η πιο επικίνδυνη πόλη για τους φτερωτούς ταξιδιώτες.

Περισσότερα από 5 εκατομμύρια πουλιά από τουλάχιστον 250 διαφορετικά είδη, πετούν μέσα από το κέντρο της πόλης την άνοιξη.

Ταξιδεύουν δύο φορές το χρόνο, πολλά χιλιάδες μίλια, πηγαίνουν βόρεια την άνοιξη από την Κεντρική και Νότια Αμερική, προς τις Μεγάλες Λίμνες στον Καναδά και πίσω στα νότια το φθινόπωρο.

Ο διάσημος ορίζοντας του Μανχάταν είναι μια άλλη παγίδα για τα πουλιά, ειδικά εκείνα που μεταναστεύουν.

Η Susan Elbin, διευθύντρια συντήρησης και επιστήμης στην πόλη της Νέας Υόρκης και σε μια οργάνωση υπεράσπισης πτηνών, εξηγεί πως τα πουλιά πετάνε σε ένα δέντρο για να ξεκουραστούν και στην πραγματικότητα είναι η αντανάκλαση σε κάποιο κτίριο με γυαλί. Η σύγκρουση τα τραυματίζει και τα σκοτώνει.

Τα περισσότερα πουλιά μεταναστεύουν στις ΗΠΑ τη νύχτα, όταν ο εναέριος χώρος είναι δροσερός και ήρεμος και συχνά καταλήγουν να διασχίζουν τις πόλεις επειδή η λάμψη τους ξεχωρίζει και τα προσελκύει.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα πουλιά προσελκύονται από το φως, οπότε όταν πετούν πάνω από μια φωτεινή πόλη το βράδυ, φυσικά στρέφονται προς αυτήν, χωρίς να γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε επικίνδυνο έδαφος με αντανακλάσεις που τα μπερδεύουν.

Κάθε πόλη με δομές από γυαλί και λαμπερά φώτα το βράδυ είναι ένοχη, αλλά μερικές είναι πιο επικίνδυνες για τα πουλιά.

Το εργαστήριο Cornell της Ορνιθολογίας δημοσίευσε μια μελέτη αυτή την εβδομάδα που κατατάσσει τις πόλεις με βάση τον κίνδυνο που θέτουν για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Το Χιούστον και το Ντάλας, που επίσης βρίσκονται σε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια μετανάστευσης, όπως και το Σικάγο, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, και η Ατλάντα είναι στις πιο θανατηφόρες πόλεις.

Ο Kyle Horton, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν προσπαθούσαν να επικρίνουν τις πόλεις καθαυτές.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση, προσπαθούμε να παρέχουμε δεδομένα και διορατικότητα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν», είπε.

Σε εθνικό επίπεδο, το κέντρο μεταναστευτικών πτηνών του Smithsonian εκτιμά επίσης ότι ο αριθμός των θανάτων κυμαίνεται μεταξύ 100 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου πτηνών ετησίως, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ομάδων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ορισμένα είδη πτηνών είναι πιο επιρρεπή σε κτιριακές συγκρούσεις. Μια ξεχωριστή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι τα σπουργίτια είναι μεταξύ αυτών των ειδών.

«Πρέπει να συνυπάρξουμε με το οικοσύστημα επειδή είμαστε μέρος αυτού, κ όπως και τα πουλιά», λέει η έκθεση.

Το να σβήνουν τα φώτα στα κτίρια τη νύχτα για μερικές εβδομάδες κατά τη διάρκεια της αιχμής της  μετανάστευσης είναι ένα απλό πρώτο βήμα και θα κάνει μια μεγάλη διαφορά, είναι μια από τις προτάσεις που κάνουν οι ειδικοί για την προστασία άγριας ζωής. Επίσης προτείνουν πιο φιλικά και ακίνδυνα για τα πουλιά υλικά στα πολύ ψηλά κτίρια.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM