Le Monde για το κλείσιμο της ΕΡΤ : Ποτέ δεν ξαναείδαμε κάτι τέτοιο, "ακόμη και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας".

Le Monde για το κλείσιμο της ΕΡΤ : Ποτέ δεν ξαναείδαμε κάτι τέτοιο, "ακόμη και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας". Facebook Twitter
6
Le Monde για το κλείσιμο της ΕΡΤ : Ποτέ δεν ξαναείδαμε κάτι τέτοιο, "ακόμη και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας". Facebook Twitter

PHOTO: AFP/LOUISA GOULIAMAKI

Το ρεπορτάζ της Le Monde και του AFP με τον τίτλο Fermeture d'ERT : du jamais-vu, "même pendant la dictature", μας μεταφέρει το κλίμα στην Αγία Παρασκευή, λίγη ώρα αφότου έκλεισε η ΕΡΤ.

  

"Η χούντα επανέρχεται."  Ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, τενόρος στην Χορωδία της ΕΡΤ, είναι σε κατάσταση σοκ. Όπως και οι  άλλοι 2.655 μισθωτοί του ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Δημοσίου, έμαθε την Τρίτη το βράδυ το ξαφνικό κλείσιμο των κεραιών, που θεσπίστηκε χωρίς προειδοποίηση και  ετέθη αμέσως σε εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι στις 22.11, οι οθόνες των τριών σταθμών έπαυσαν να εκπέμπουν κατόπιν μίας σύντομης δήλωσης του εκπροσώπου της κυβέρνησης που ανακοίνωσε το άμεσο κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης η οποία κατηγορείται για σκανδαλώδη κακή διαχείριση. "Όλα σταμάτησαν, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, η Χορωδία επίσης και σε όλη την Ελλάδα, τα πάντα θα σταματήσουν" εκφράζει έντονα ο Κωνσταντίνος  Ζαμπούνης, που φθάνοντας στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο βόρειο προάστιο της Αθήνα. "Για μένα, αυτό δεν είναι δημοκρατία. Αυτό είναι σαν τη χούντα (επέβαλαν δικτατορία στην Ελλάδα 1967 - 1974), είναι το αντίθετο της δημοκρατίας, δεν ενημερωθήκαμε για τίποτα", δήλωσε.

Γύρω του, οι άνθρωποι συρρέουν, δημοσιογράφοι, φοιτητές, πολιτικοί αγωνιστές, ή απλά γείτονες ζαλισμένοι, με το άκουσμα της είδησης. Νωρίς το απόγευμα, όλοι νόμιζαν ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα οργανώσουν την αντίσταση, να κρατήσουν την κεραία και τον έλεγχο της κατάστασης, παρά το προεδρικό διάταγμα που ενέκρινε το απόγευμα το κλείσιμο της οντότητας. Αλλά είναι ο κύριος πομπός, τοποθετημένος στον Υμηττό στα ανατολικά της Αθήνας, ο οποίος εξουδετερώθηκε, μη επιτρέποντας ξαφνικά στην ΕΡΤ οποιοδήποτε μέσο μετάδοσης.

Le Monde για το κλείσιμο της ΕΡΤ : Ποτέ δεν ξαναείδαμε κάτι τέτοιο, "ακόμη και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας". Facebook Twitter

PHOTO: REUTERS/YORGOS KARAHALIS

 

 

"Θυμίζει Ρουμανία του Τσαουσέσκου"

Κανείς δεν περίμενε ένα lockout να διεξαχθεί τόσο γρήγορα, σε έναν  ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, που γνωρίζει, φυσικά, τα βάρη της δημόσιας υπηρεσίας και τα πολύ χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, λιγότερο από το 10%, αλλά έχει μεγάλο σεβασμό στον κόσμο του πολιτισμού. Στους διαδρόμους, επικρατεί κατάπληξη. Οι παρουσιαστές με το μακιγιάζ να στάζει ή να διαλύεται ,  με ματιές καταβεβλημένες. Οι βοηθοί καταρρέουν. Η αναταραχή έχει εξαπλωθεί μέχρι το διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο του προέδρου του μεγαλύτερου σωματείου., του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, όπου απόηχοι ομηρικών καβγάδων κάνουν να σείονται τα λεπτά τοιχώματα. Ενα από τα μέλη,  τον κατηγορεί για την αποτυχία του να προστατεύσει τους πομπούς στον Υμηττό.

  

"Η κυβέρνηση  παράνομα και καταχρηστικά  σταμάτησε το σήμα στις κεραίες της ελληνικής τηλεπικοινωνίας, ενώ δεν έχει ούτε τη συνταγματική ούτε την έγκριση μέσω του διοικητικού συμβουλίου του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού", εξηγεί. «Έχουμε μια κυβέρνηση που θυμίζει περισσότερο την Ρουμανία του Τσαουσέσκου, παρά μια κυβέρνηση που εξελέγη με την ψήφο του λαού»,  ισχυρίζεται.

Έξω από την πόρτα, ακούγονται τραγούδια με τόνους επαναστατικούς, μερικά από τον Έλληνα συνθέτη Μάνο Χατζηδάκη, ο ίδιος υπάλληλος της ΕΡΤ, ο οποίος ίδρυσε τη χορωδία. Οι μουσικοί βγάλανε τα όργανα και μία αυτοσχέδια ορχήστρα  δημιουργήθηκε στα σκαλιά της εισόδου. Κατά τον Γιάννη Δαρρέα, παρουσιαστή του τηλεοπτικού περιοδικού και ενός προγράμματος κατά της κρίσης, ειδικευμένο στις καλές ειδήσεις στο ραδιόφωνο, "τα καλά νέα, τελειώσανε" «Κλείνουν την ΕΡΤ επειδή θέλουν να κάνουν κατανομή συχνοτήτων στην ιδιωτική τηλεόραση»,  δείχνει να γνωρίζει.

  

Πιο πέρα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γενικός Διευθυντής του ραδιοφώνου στην ΕΡΤ, η οποία καλύπτει 19 περιφερειακούς σταθμούς,  επτά εθνικούς  και έναν ραδιοφωνικό σταθμό που  εκπέμπει σε όλον τον κόσμο στα ελληνικά και απευθύνεται κυρίως στην μεγάλη διασπορά στα τέσσερα σημεία του κόσμου, " δεν περίμενε κάτι τέτοιο." "Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Λένε ότι θα ανοίξει εκ νέου το Σεπτέμβριο, αλλά τίποτα δεν είναι πιο μόνιμο από το προσωρινό στην Ελλάδα», λέει ο άνθρωπος, ο οποίος είναι επίσης ένας γνωστός συνθέτης στην Ελλάδα.

Δεν θέλει να πει ποια θα είναι η αντίδρασή του μέσα στις επόμενες μέρες. "Είναι αλήθεια, έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους σε ορισμένους τομείς, αλλά αυτό οφείλεται μόνο επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τοποθετήσει τους προστατευόμενους τους, κηπουρούς που δεν χρειάζονται, αυτό όμως δεν έχει σε τίποτα να κάνει με εμάς ".

" Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι αντίδραση πανικού, τίποτε δεν τους υποχρέωνε να το κάνουνε αυτό, έχουμε ήδη δει την αποχώρηση περίπου 1.000 ατόμων από την έναρξη της κρίσης, οι μισθοί μας περικοπήκανε κατά 45% κατά μέσο όρο, καμία ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να κάνει ό, τι κάνουμε κάθε μέρα", μας λέει, πριν εξηγήσει το ενστικτώδες δέσιμό του με αυτό το μέρος. «Γεννήθηκα στην Αίγυπτο, και η πρώτη φορά που άκουσα τα ελληνικά, ήτανε στο ραδιόφωνο».

 Πηγή: Le Monde.fr avec AFP

 

Μετάφραση:LEFTeria-news

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Σωστά ein Steppenwolf, δεν αναφέρομαι όμως μόνο στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Αυτό είναι η αφορμή για το σχόλιο.Αναφέρομαι γενικότερα στα δημοσιεύματα ευρωπαϊκών μέσων, στα μαύρα πρωτοσέλιδα, στις παραινέσεις του BBC, της EBU κλπ
Μην ακούτε τί λέει και γράφει ο ευρωπαϊκός (γραπτός και ηλεκτρονικός τύπος). Αυτοί όλοι είναι έμποροι όπλων όπως μάθαμε χτες το βράδυ από την απερίγραπτη ΒΟΥΛΕΥΤΗ (!!!) της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη που έδωσε ένα απίστευτο ρεσιτάλ αυτοεξευτελισμού στην ΕΡΤ3.http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4j8iPMEuTKo
@Αδάμαντος 4 16.6.2013 | 16:19> Μην ακούτε τί λέει και γράφει ο ευρωπαϊκός (γραπτός και ηλεκτρονικός τύπος).Μα ο ευρωπαϊκός τύπος δ̲ε̲ν̲ γράφει «ποτέ δεν ξαναείδαμε κάτι τέτοιο, "ακόμη και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας"» κλπ. Αυτά είναι λόγια ενός Έλληνα που εργαζόταν στην ΕΡΤ (και πιθανώς δεν έζησε τη δικτατορία). Η Monde απλώς τον τσιτάρει βάζοντας τα λόγια σε εισαγωγικά.
Ναι, ναι, ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης της μάζας και σε έκκρηξη χουντισμού-απολυταρχίας φιμώθηκε η έννοια της είδησης στην χώρα.Α ρε καλομαθημένα αντιστασοκοτοπουλάκια, ψηστιέρα που σας χρειάζεται (για tanning, εννοείται).