Απεργία την Πρωτομαγιά

Πώς να μειώσετε δραματικά τη σπατάλη φαγητού - με μερικές απλές κινήσεις

Πώς να μειώσετε δραματικά τη σπατάλη φαγητού - με μερικές απλές κινήσεις Facebook Twitter
0



 

Η σημερινή υπερκατανάλωση των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια σπατάλη φαγητού που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύριο τόνους σκουπιδιών, ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Σε μία προσπάθεια να μειώσει αυτό το φαινόμενο αυτό, η καμπάνια «Think, Eat, Save» του ΟΗΕ δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές στους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει η Guardian, η ζήτηση μικρότερων μερίδων στα εστιατόρια, η κατάψυξη των υπολειμάτων και η δωρέα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι λίγες από τις λύσεις που μπορούν να επιβραδύνουν το φαινόμενο αυτό.

Υπολογίζεται ότι το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το βρετανικό ινστιτούτο μηχανολόγων μηχανικών εκτιμά ότι η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στην πραγματικότητα σε δύο δισεκατομμύρια τόνους.

Ο José Graziano da Silva, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να αντιστρέψουμε την απαράδεκτη τάση και να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Στις βιομηχανικές περιοχές  τουλάχιστον η μισή ποσότητα του φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια, την ίδια ώρα που η τροφή δεν έχει ακόμα χαλάσει.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 95% της σπατάλης φαγητού γίνεται άσκοπα λόγω της έλλειψης οικονομικής, διαχειριστικής και τεχνικής υποδομής για τη συγκομιδή, αποθήκευση και συντήρηση της τροφής.

Στις ανεπτυγμένες χώρες η σπατάλη φαγητού οφείλεται στην υπερκατανάλωση που έχει ως αποτέλεσμα το μαγείρεμα υπερβολικών ποσοτήτων ή τη λάθος συντήρηση.

Σύμφωνα με το βρετανικό οργανισμό Wwap, η μέση βρετανική οικογένεια μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 680 λίρες ετησίως αν προσέχει τις αγορές και τις παραγγελίες φαγητού. 

Μία online συζήτηση για την κατανάλωση φαγητού:

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ