Το μέγεθος της καταστροφής από τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια, που μαίνονται για 9η μέρα, κατέγραψε η δορυφορική υπηρεσία «Κοπέρνικος»

 

Χιλιάδες πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται ενώ ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή.

 

Σύμφωνα με την εικόνα που κατέγραψε η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Managment Service - Mapping, η έκταση της καμένης γης υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 50.000 εκτάρια, δηλαδή περίπου 500.000 στρέμματα.

 

 

Ανάμεσα στις εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς, βρίσκονται κατοικίες, εργοστάσια, επιχειρήσεις, ενώ μεγάλες είναι και οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας. 

Επίσης, σύμφωνα με το σύστημα EFFIS, η καμένη έκταση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας προσδιορίζεται σε 150.150 στρέμματα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι. Αμέσως μετά ακολουθεί με 111.120 στρέμματα η φωτιά που έκαψε τη Λακωνία και στην τέταρτη θέση η φωτιά στην Αττική, που κατέστρεψε 84.540 στρέμματα δάσους.

 

 

Tο σύστημα «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου. 

 

Πολλές οι αναζωπυρώσεις - Με δεξαμενόπλοιο κουβαλούν νερό για τα πυροσβεστικά

 

Αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο απασχολούν τους πυροσβέστες στη φωτιά της Βόρειας Εύβοιας. Έτσι συνεχείς αναζωπυρώσεις και μάλιστα επικίνδυνες έχουμε στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες υπάρχουν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

 

Ιδιαίτερα στους Καματριάδες δίδεται μία μεγάλη Μμάχη από χθες για να σταματήσουν τις φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται "Τελέθριο" γιατί από κει οι φλόγες θα καταλήξουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς. 

 

Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από πολύ νωρίς το πρωί πετάνε συνεχώς και τα εναέρια μέσα σε περιοχές που έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις. Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση.

 

Γι’ αυτό δόθηκε εντολή και πριν από λίγο ένα δεξαμενόπλοιο έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Ψαροπούλι μεταφέροντας νερό για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις υδροφόρες και αυτές με τη σειρά τους να γεμίσουν τα πυροσβεστικά. Τέλος, εκατοντάδες στρατιώτες από το Στρατό και την Αεροπορία έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.