Έρευνα στην Ελλάδα: 1 στα 3 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει δεχθεί προσβολές ή εξύβριση σε δημόσιες υπηρεσίες

Έρευνα στην Ελλάδα: 1 στα 3 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει δεχθεί προσβολές ή εξύβριση σε δημόσιες υπηρεσίες Facebook Twitter
0

Ένα στα τρία ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα έχει δεχτεί προσβολές ή εξύβριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου του από επαγγελματίες στο δημόσιο τομέα έστω και μία φορά.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος FAROS και παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση του συντονιστή του έργου, του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 150 μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και 202 εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς.

Το 63% από τους μετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι δεν έχουν ίση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα.

Ενδεικτικό των διακρίσεων που βιώνουν είναι ότι το 40% των ΛΟΑΤΚΙ+ ποτέ δεν νιώθουν άνετα να εκφράσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου τους στο προσωπικό των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών. Μάλιστα, το 18% αποφεύγει συχνά ή πάντα να επισκεφθεί δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίο, επειδή ανησυχεί για την αντιμετώπιση που θα έχει.

Παράλληλα, ένα στα δύο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δήλωσε ότι ποτέ δεν νιώθει ασφάλεια να απευθυνθεί στην αστυνομία και το 13% αναφέρει ότι συχνά ή πάντα αστυνομικοί προσπαθούν να αποθαρρύνουν την καταγγελία περιστατικών βίας ή διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας φύλου. Μάλιστα το 14% δήλωσε ότι δέχεται συχνά ή πάντα ειρωνικά σχόλια, προσβολές ή εξύβριση από αστυνομικούς κατά την επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις υπηρεσίες υγείας: το 35% των ανθρώπων που μετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι το προσωπικό ποτέ δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις ανάγκες τους, και το 30% απάντησε ότι αυτό γίνεται σπάνια. Το 47% ανησυχεί συχνά ή πάντα και το 27% μερικές φορές πως αν αποκαλύψει το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του στους επαγγελματίες υγείας δεν θα λάβει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Επίσης, το 29% δήλωσε ότι δέχτηκε προσβολές ή εξύβριση από το προσωπικό του σχολείου του λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου μερικές φορές, συχνά ή πάντα. 

Αναφορικά με τη γενική αντίληψη που υπάρχει για τις δημόσιες υπηρεσίες, ΛΟΑΤΚΙ+ και επαγγελματίες φαίνεται πως συμφωνούν ότι το προσωπικό δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένο και καταρτισμένο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών (96%) αναφέρει πως δεν τους έχουν δοθεί από την υπηρεσία τους οδηγίες για συμπεριληπτικές υπηρεσίες σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ενώ το 79% δηλώνει πως δεν έχει λάβει εκπαίδευση σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.

Οι ερωτώμενοι επαγγελματίες δήλωσαν ότι αστεία σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων γίνονται μεταξύ συναδέλφων συχνά (24%) ή πάντα (14%), αλλά το 72% διευκρίνισε ότι δεν συμμετείχε σε αυτά. Το 42% περιέγραψε πως έχει συμβεί συνάδελφος να εξυβρίσει ή να προσβάλει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο και το 17% έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού σωματικής βίας από συνάδελφο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ