Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Λαγός υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου- Τι θα ακολουθήσει

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Λαγός υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου- Τι θα ακολουθήσει Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το αίτημα του καταδικασθέντα ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου, καθυστερεί την απόφαση επί των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Το πρώην στέλεχος της ΧΑ που κρίθηκε ένοχο για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης μαζί με ακόμα έξι πολιτικούς, υποστήριξε πως το δικαστήριο μεροληπτεί εναντίον του και εναντίον των υπόλοιπων κατηγορούμενων και υπέδειξε ως συνήγορό του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη. 

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση, περιμένοντας τον συνήγορο του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνο Πλεύρη, που ζήτησε την εξαίρεση του δικαστηρίου για τον εντολέα του υποστηρίζοντας πως οι δικαστές έχουν επηρεαστεί, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίκη». Κατέληξε δε εξαιρώντας την εισαγγελέα της έδρας: «Δε μας νοιάζει να νικήσει η Δημοκρατία, όπως η πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαρόπουλου, μας νοιάζει να κερδίσει η Δικαιοσύνη».

Το αίτημα που κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης αφορά την εξαίρεση μόνο των δικαστών, όχι της εισαγγελέως και του αναπληρωτή της. «Ερχόμενος στο δικαστήριο σας νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της γαλλικής επαναστάσεως με πλήθη έξω από τος αίθουσες, και αποδοκίμαζαν εκείνους που υπεράσπιζαν τους κατηγορουμένους. Ελπίζω το δικαστήριο σας να εξασφαλίζει την ακεραιότητα [...] Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Αυτός έχει γίνει από την πρόεδρο της δημοκρατίας, τα ΜΜΕ και τος τηλεοράσεις. Τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και οι διαδηλώσεις στο δρόμο μπορεί να σας έχουν επηρεάσει. Έχουμε την υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί από τις παρεμβάσεις των εξουσιών. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πινακίδες που έλεγαν δεν είναι αθώοι, και εσείς τις είδατε. Έχει μετατραπεί η δίκη σε πολιτική δίκη. Βλέπω ότι όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Δεν αμφισβητούμε ότι είστε ικανή δικαστής όπως γράφουν οι εφημερίδες. Εμείς δεν διαφωνούμε αλλά υπάρχουν και άλλοι ικανοί. Αντιθέτως στρέφονται κατά της εισαγγελέως. Σήμερα γράφουν οι εφημερίδες σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα πάρουν αναστολή οι κατηγορούμενοι. Δεν δικάζετε το φασισμό, ούτε τη δημοκρατία. Εμάς εδώ μας ενδιαφέρει να νικήσει η δικαιοσύνη και όχι η Δημοκρατία, όπως είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κ. Εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του δημοσίου, εσείς εκπροσωπείτε την δικαιοσύνη. Δημιουργείται η υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί».

Ο ευρωβουλευτής έχει καταδικαστεί για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης μαζί με έξι ακόμα πρώην πολιτικούς.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

 

Η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός.

Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση. Νομικοί εκτιμούν πως είναι πιθανό να μην εκδοθεί σήμερα η απόφαση επί των ποινών.

Σε ποιους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

 

Πριν την παρέμβαση του Γιάννη Λαγού, το δικαστήριο μόλις είχε ολοκληρώσει την ανάγνωση της απόφασής του επί των ελαφρυντικών. Σύμφωνα με την πρόεδρο, το δικαστήριο αποφάσισε τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.
Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και για την υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας: Πίσω στο παρελθόν για να δούμε το μέλλον

Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Ένας δάσκαλος μάζεψε χιλιάδες αντικείμενα από τα ελληνικά σχολεία του 20ού αιώνα

Στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ο Θεόδωρος Τσιλίκας έχει συγκεντρώσει μοναδικά ντοκουμέντα της εκπαίδευσης στα δημοτικά της Ελλάδας, από παλαιά ή ακόμη και εγκαταλελειμμένα σχολεία.
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

Ελλάδα / Οι VIP του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον «Ευαγγελισμό»- Η απάντηση Γεωργιάδη

«Όλες οι σχετικές αναρτήσεις και αντιδράσεις κυρίως από βουλευτές που στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε Κυβέρνηση είναι λαϊκίστικες και υποκριτικές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
NEWSROOM
Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Ελλάδα / Λαμία: 63 κρούσματα με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης σε 7 δημοτικά σχολεία

Τα 15 παιδιά με συμπτώματα δηλητηρίασης από Δημοτικό κατανάλωσαν λιγκουίνι με κιμά. Γονιός που κράτησε την συσκευασία είπε θα τη στείλει στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση
NEWSROOM