Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: «Κατέβηκε» το tweet για έναρξη ερευνών - Η Τουρκία αποσύρει πλοία

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: «Κατέβηκε» το tweet για έναρξη ερευνών - Η Τουρκία αποσύρει πλοία Facebook Twitter
0

Τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία δείχνει η σταδιακή απόσυρση τουρκικών πλοίων, που βρίσκονταν στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ «κατέβηκε» επίσης το tweet που μίλαγε για έναρξη ερευνών. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

«Κατέβηκε» το tweet για έναρξη ερευνών

Υπενθυμίζεται πως χθες η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε μέσω Twitter πως το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, αποσύροντας τελικά λίγες ώρες αργότερα το προπαγανδιστικό tweet. 

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωναν οι διαχειριστές της επίσημης σελίδας «Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: «Κατέβηκε» το tweet για έναρξη ερευνών - Η Τουρκία αποσύρει πλοία Facebook Twitter

Σε νεότερες αναρτήσεις, κι ενώ το τουρκικό πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας, η τουρκική πρεσβεία εγκαλούσε την Ελλάδα ότι παριστάνει ότι η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων «σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της, που στηρίζονται στο Καστελόριζο», τονίζοντας ότι η ύπαρξη θαλάσσιας ζώνης στο νησί «είναι απαράδεκτη. Η μαξιμαλιστική επιδίωξη της Ελλάδας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».

Λίγες ώρες αργότερα, το tweet αποσύρθηκε και η πρεσβεία έγραψε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Παραμένει σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος 

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η Navtex της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.

Η τάση αποκλιμάκωσης επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κάνουν λόγο για τάση αποκλιμάκωσης, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός στόλος θα αλλάξει τις θέσεις του, αλλά θα παραμείνει σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής, έως ότου αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία, όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τις τελευταίες ώρες.

Ερντογάν: «Ή βγείτε στο πεδίο ή ξεκινήστε διαπραγματεύσεις»

 

Σε ομιλία του για τα εγκαίνια δρόμου στην Αμάσια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για το έδαφος και τους φυσικούς πόρους κανενός άλλου, προσθέτοντας: «δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».

«Όσοι μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα. Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ