Κύκλωμα εκβιαστών Πειραιά: Πουλούσαν προστασία μέχρι και σε pet shop

Κύκλωμα εκβιαστών Πειραιά: Πουλούσαν προστασία μέχρι και σε pet shop Facebook Twitter
0

Η δικογραφία για την υπόθεση με τους «εκβιαστές του Πειραιά» περιγράφει μια δαιδαλώδη εγκληματική οργάνωση που δεν περιοριζόταν μόνο σε προστασίες καταστημάτων αλλά στις «δραστηριότητές» τους ήταν ακόμα και τα pet shop.

Δραστηριοποιούταν σε κυνομαχίες, συνοδείες και επεισόδια στα γήπεδα, μέχρι τοκογλυφίες, κατά παραγγελία εμπρησμοί, απάτες και «μεσολάβηση» για να λυθούν παρεξηγήσεις, ακόμη και pet shop εκβίαζαν, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, και ζητούσαν προστασία 300 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα, μέλη της οργάνωσης εμπλέκονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών αλλά και εξυπηρετήσεις εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, παρείχε προστασία σε αθλητικούς συλλόγους, ενώ από τις τηλεφωνικές υποκλοπές είχαν επαφές και γνώση για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια του στοιχήματος.

Έχουν συλληφθεί 11 μέλη εκ των οποίων ένας αλλοδαπός και 10 Έλληνες ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός και δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι καθώς και σε συνοικίες του Πειραιά.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η συμμορία είχε ως αρχηγό έναν 35χρονο συλληφθέντα, ενώ λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων και παρείχε «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένδυσης, εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Σε πολλές περιπτώσεις «τοποθετούσαν» μέλη τους σε ορισμένα καταστήματα ως «φύλακες», προκειμένου να επεμβαίνουν σε τυχόν φασαρίες και να ενημερώνουν άμεσα τον αρχηγό και τους επικεφαλής των υποομάδων τους, για όσα συνέβαιναν στο κατάστημα.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονταν να αμείβουν τους «φύλακες» με ημερομίσθιο, το οποίο ήταν επιπλέον του απαιτούμενου χρηματικού ποσού της «προστασίας». Σε όσα καταστήματα η συμμορία απαιτούσε την τοποθέτηση «φυλάκων», οι ιδιοκτήτες τους κατέβαλλαν εκβιαστικά χρήματα για την «προστασία» των επιχειρήσεών τους.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν συνεχώς στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα και προέβαιναν σε εκδικητικές πράξεις εκρήξεων και εμπρησμών, οπλοχρησίας, πρόκλησης σωματικών βλαβών, απειλών και τραμπουκισμών. Επίσης, προέβαιναν σε αγοραπωλησίες όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, καθώς και χειροβομβίδων.

Μάλιστα αναφέρονταν στα όπλα κωδικοποιημένα χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις όπως: «καστάνια», «Beverly», «μηχανάκι», «ποδήλατο, «τρυπάνι».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM