Έρευνα για την παχυσαρκία: Οι Έλληνες δεν την αντιμετωπίζουν ως νόσο

Έρευνα για την παχυσαρκία: Οι Έλληνες δεν την αντιμετωπίζουν ως νόσο Facebook Twitter
Αισθητή έλλειψη γνώσης των Ελλήνων για τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία
0

Παρά τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας, οι Έλληνες τείνουν να μην την αντιμετωπίζουν ως ασθένεια και θεωρούν ότι πρόκειται για προσωρινό πρόβλημα που λύνεται με δίαιτα.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο του 2019. Η έρευνα κατέγραψε αισθητή έλλειψη γνώσης για τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι η καθημερινότητα των παχύσαρκων ανθρώπων επηρεάζεται σημαντικά, λόγω του προβλήματος με το βάρος τους.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνει ευρύτερα αντιληπτό γιατί η παχυσαρκία είναι μια νόσος και ποιες είναι οι αιτίες και οι συνέπειές της», τόνισε ο Ευθύμιος Καπάνταης, πρόεδρος της ΕΙΕΠ, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, στις 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ενάντια στην ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος βάρους, κυρίως λόγω πιθανών παρενεργειών, αλλά και επειδή δηλώνουν γενικά αντίθετοι στη φαρμακευτική αγωγή.

Στον αντίποδα, το 88% των ερωτηθέντων αναγνώρισε ως καλύτερες μεθόδους απώλειας βάρους τη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή. «Το αντικείμενο της παχυσαρκίας ως μέρος της ιατρικής κατάρτισης καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο και θα έπρεπε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στην κατανόηση της παχυσαρκίας από τους επαγγελματίες υγείας και στις ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να παρασχεθούν ως μέρος της ιατρικής φροντίδας προς τους ασθενείς», δήλωσε ο Γεώργιος Βαλσαμάκης, μέλος του ΔΣ της ΕΙΕΠ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Αντιμετωπίζοντας μαζί την Παχυσαρκία: Ώρα για δράση!», είναι το ευρωπαϊκό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, με δράσεις για την οικοδόμηση κοινής αντίληψης στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στόχος είναι στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, μέσω της διεύρυνσης της εκπαίδευσης όλων των επαγγελματιών υγείας σε θέματα παχυσαρκίας και να αναγνωρισθεί αυτή ευρύτερα ως ασθένεια, να εξαλειφθεί το στίγμα που συχνά τη συνοδεύει και τέλος να ενταθούν τα μέτρα ανάσχεσης της ραγδαίας αύξησης των ποσοστών υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση παχυσαρκίας που παίρνει διαστάσεις επιδημίας, η οποία παρουσιάζει αυξανόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΙΕΠ, προσθέτοντας ότι η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν λειτουργεί, και έτσι προκύπτει η ανάγκη για μία νέα προσέγγιση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM