Κοροναϊός: Οδηγίες του ΕΟΔΥ στα σχολεία για προληπτικά μέτρα

Κοροναϊός: Οδηγίες του ΕΟΔΥ στα σχολεία για προληπτικά μέτρα Facebook Twitter
Οδηγίες προς τα σχολεία για τον κοροναϊό (Πηγή φωτό MOTIONTEAM)
0

Οδηγίες προς τα σχολεία, για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του νέου κοροναϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.


Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε σχολεία, για την περίπτωση εμφάνισης ύποπτου περιστατικού για λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ορίσει και τα νοσοκομεία αναφοράς, για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος κοροναϊού.


Στο πλαίσιο της πρόληψης κατά της διασποράς του νέου κοροναϊού, ο ΕΟΔΥ καλεί μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες στην πόλη Γουχάν της Κίνας- το επίκεντρο της επιδημίας- ή σε άλλες περιοχές όπου έχει μεταδοθεί ο κοροναϊός, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί:

  • να περιορίσουν τις επαφές τους
  • να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι
  • να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.


Σε περίπτωση που εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.λπ.), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό, έχοντας πρώτα ενημερώσει τηλεφωνικά τον γιατρό και τον ΕΟΔΥ.


Σε περίπτωση που εμφανίζουν σοβαρή νόσο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να αποτραπεί το ενδεχόμενο έκθεσης άλλων ατόμων.


Τα μέτρα πρόληψης στα σχολεία

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών, που περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

  • Παραμονή κατ'οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20'',πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

Οδηγίες για καθαρισμό και απολύμανση


Τέλος, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι πρέπει να γίνεται συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.

Συνίσταται, πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ