ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Υπόθεση Βίνικ: Η Ρωσία αντιδρά σε απόφαση έκδοσης του "Mr. Bitcoin"

Υπόθεση Βίνικ: Η Ρωσία αντιδρά σε απόφαση έκδοσης του "Mr. Bitcoin" Facebook Twitter
0

Τις αντιδράσεις της Ρωσίας, μέσω της πρεσβείας της στην Ελλάδα, προκάλεσε η πληροφορία ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέγραψε απόφαση για έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως "Mr Bitcoin", στη Γαλλία.

Ο Βίνικ συνελήφθη το 2017 στη Χαλκιδική, βάσει αμερικανικού εντάλματος καθώς φέρεται να νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e. Ο ίδιος έχει αρνηθεί επανειλημμένα αυτές τις κατηγορίες. Πέρα από τις ΗΠΑ, αιτήματα έκδοσής του απέστειλαν προς την Ελλάδα η Ρωσία και η Γαλλία.Η πατρίδα του τον κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος από επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap. Ο Βίνικ δηλώνει αθώος, ωστόσο θέλει να εκδοθεί στη Ρωσία

Τον Απρίλιο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, απέρριψε το αίτημα του Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίνικ, για άρση της προσωρινής κράτησής του. Τότε, η δικηγόρος του Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της διαδικασίας, είχε τονίσει ότι η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι ο Αλεξάντερ κρατείται χωρίς νόμιμη αιτία και καμία δικαστική αρχή δεν παίρνει την ευθύνη για την κράτησή του.

Με δηλώσεις της στην Καθημερινή, η συνήγορος του Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υπέγραψε χθες απόφαση έκδοσης του "Mr. Bitcoin" πρώτα στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και μετά στη Ρωσία. Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου έγινε μια απόπειρα να επιδοθεί η απόφαση στον εκζητούμενο. Τελικά το σχετικό έγγραφο δεν του δόθηκε γιατί δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική του γλώσσα. «Θα κινηθούμε νομικά για να μην εκτελεστεί η απόφαση», δηλώνει η κ. Κωνσταντοπούλου προσθέτοντας ότι ο Βίνικ θα ξεκινήσει νέα απεργία πείνας. Υπενθυμίζεται ότι είχε ξεκινήσει την πρώτη, πολυήμερη απεργία πείνας στις 26 Νοεμβρίου 2018.

Το μήνυμα της ρωσικής πρεσβείας στο Twitter

«Πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδος που καθορίζει την προτεραιότητα εκτέλεσης των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων για την έκδοση του Ρώσου υπηκόου κ. Αλεξάντρ Βίνικ στη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Στο πρώτο στάδιο ο κ. Βίννικ θα εκδοθεί στη Γαλλία. Ενημερώσαμε τη Μόσχα για αυτό. Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το τεκμηριωμένο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για την ως προτεραιότητα έκδοση του Αλεξάντρ Βίνικ στη χώρα της υπηκοότητάς του αγνοήθηκε», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε σήμερα στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στο Twitter.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ