Απεργία την Πρωτομαγιά

Πρέβεζα: Νάρκες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου στην πολυσύχναστη παραλία Μονολίθι

Πρέβεζα: Νάρκες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου στην πολυσύχναστη παραλία Μονολίθι Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του στρατού στην Πρέβεζα, όπου τις τελευταίες 10 ημέρες στρατιωτικοί του ΤΕΝΞ συλλέγουν απομεινάρια ναρκών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς η άμμος υποχωρεί, αποκαλύπτει νάρκες στην πολυσύχναστη παραλία Μονολίθι. 

Εκτιμάται πως οι ένστολοι του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) θα συνεχίσουν να επιχειρούν στην ακτή μήκους 25 χιλιομέτρων μέχρι το Πάσχα, προκειμένου ο χώρος να έχει καθαριστεί πλήρως και να είναι απολύτως ασφαλής, πριν ξεκινήσει η θερινή τουριστική περίοδος.

Πριν λίγες εβδομάδες, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Μύτικα, Νίκος Ντίτσιος, είχε βρει δύο νάρκες, ενώ άλλες 10 εντοπίστηκαν μετά την υποχώρηση των υδάτων, στις όχθες ενός παρακείμενου ρέματος. Μόλις βρήκε τις νάρκες ενημέρωσε την αστυνομία και παράλληλα έστειλε έγγραφο στη στρατιωτική υπηρεσία στα Ιωάννινα, ζητώντας τη συνδρομή του ΤΕΝΞ.

«Το Μονολίθι είναι μια τεράστια αμμουδιά που συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες και ντόπιους κάθε χρόνο. Την είχαν ναρκοθετήσει οι Γερμανοί, επειδή φοβούνταν πως θα κάνουν εδώ απόβαση οι Ιταλοί, αλλά το 1943 Γερμανοί και Ιταλοί, που ήταν μαζί, βομβάρδισαν με όλμους μια συστάδα βράχων που προεξείχαν από την ακτή και τους διέλυσαν. Έμεινε ένας βράχος, ο οποίος έδωσε το όνομά του στην ακτή» δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» ο κ. Ντίτσιος.

«Το θέμα είναι να καθαρίσει πριν έρθουν οι τουρίστες. Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν εδώ οι νάρκες. Φανταστείτε τι θα γίνει αν κάποιος χτυπά το κοντάρι της ομπρέλας θαλάσσης για να το σταθεροποιήσει στην άμμο και χτυπήσει σε νάρκη», προσθέτει.

«Βλέπουμε ότι αυτές που βγαίνουν είναι σκουριασμένες, αλλά ποιος μας διαβεβαιώνει ότι η εκρηκτική ύλη δεν είναι ενεργή;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της κοινότητας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα, είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν μεγάλες ποσότητες άμμου στην παραλία, αποκαλύπτοντας βαθύτερα στρώματα σε όχθες που καταλήξουν στο Ιόνιο. 

Το ΤΕΝΞ είχε προβεί σε ανάλογη επιχείρηση στην περιοχή και τον Νοέμβριο του 2014, όταν τρεις κάτοικοι που έκαναν βόλτα εντόπισαν τρεις νάρκες. 

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ