Στην ανακρίτρια διαφθοράς δύο πρώην δήμαρχοι για ζημιές εκατομμυρίων ευρώ

Στην ανακρίτρια διαφθοράς δύο πρώην δήμαρχοι για ζημιές εκατομμυρίων ευρώ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στην ανακρίτρια διαφθοράς καλούνται να δώσουν εξηγήσεις δύο πρώην δήμαρχοι που φέρονται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο με εργολαβικές εταιρείες και ζημιές εκατομμυρίων ευρώ, καθώς διώκονται για υπηρεσιακή απιστία.

Ο πρώην δήμαρχος Ελευθερίου-Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης και ο πρώην δήμαρχος Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας ελέγχονται για την υπόθεση μη είσπραξης τελών από εργολάβους και μη είσπραξης τελών υπεραξίας από ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως προέκυψε από έρευνα του ΣΔΟΕ, μετά από καταγγελία στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια μέρους της θητείας των δυο κατηγορούμενων πρώην δημάρχων, δεν εισπράχθηκαν τα προβλεπόμενα τέλη εκσκαφής και διέλευσης εγκατάστασης υπογείων δικτύων, από εργολαβικές εταιρίες που έκαναν έργα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών του ΣΔΟΕ, με εξαίρεση τα έτη 2006, 2008 και 2009, δεν τηρήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο και η οικονομική ζημιά στα δημοτικά ταμεία υπολογίζεται σε 1.470.821 ευρώ - ποσό που με τα προβλεπόμενα πρόστιμα προσαυξάνεται στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κύριοι Λαφαζανίδης και Χατζηβρέττας διετέλεσαν, κατά περίπτωση, δήμαρχοι από το 1999 έως το 2014 και σε βάρος τους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου.

Για την ίδια υπόθεση απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σε βάρος τεσσάρων πρώην αντιδημάρχων και δύο δημοτικών υπαλλήλων.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και η μη είσπραξη τελών υπεραξίας για τα ακίνητα του ρυμοτομικού σχεδίου.

Το τέλος υπεραξίας καταβάλλεται από ιδιώτες όταν κατασκευάζεται ένα δημόσιο έργο δίπλα σε ιδιοκτησία τους (π.χ πάρκο) καθώς τα ακίνητα αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Η ζημιά από τη μη είσπραξη των τελών υπεραξίας υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Ελλάδα / Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής η φωτιά πήρε γρήγορα τρομερές διαστάσεις καταστρέφοντας τόσο το κτίριο, όσο και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης
NEWSROOM