Το τραγούδι «Καργιόλα σε μισώ» του Χρήστου Δάντη συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από αρκετά μέτωπα.

 

Η αρχή έγινε στα social media, ακολούθησαν συνάδελφοι του τραγουδιστή και τώρα σειρά παίρνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας που με ανακοίνωση σε αυστηρό τόνο ασκεί κριτική στον δημιουργό.

 

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρόσφατο τραγούδι γνωστού καλλιτέχνη με θέμα την απιστία της γυναίκας, όπου μαινόμενος άνδρας απειλεί ότι θα γίνει δολοφόνος και ότι θα κάψει το σπίτι, δείχνοντας το στιγμιότυπο μιας γυναίκας δεμένης σε καρέκλα. "Φταις εσύ", λέει στίχος του τραγουδιού, αναφερόμενος στη γυναίκα, νομιμοποιώντας τη χρήση βίας ως μέσο σωφρονισμού και ως φυσιολογική αντίδραση της αγανάκτησης και του "δίκιου" που πνίγει τον απατημένο σύντροφο» , αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΓ Ισότητας

 

Ο Δάντης πάντως όχι απλά δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή, αλλά υπερασπίζεται το τραγούδι του. Κάνει λόγο για «ντόρο χωρίς αιτία και δηλώνει:«Όταν διαφωνώ με κάτι που δεν θέλω να ακούσει το παιδί μου το κλείνω. Δεν υπάρχει λογοκρισία και δεν υπάρχει στέρηση του λόγου και της έκφρασης στην τέχνη όποια κι αν είναι αυτή, γιατί τέχνη είναι ακόμη και το happy birthday...» λέει και δηλώνει πως δεν θεωρεί σεξιστικό το τραγούδι του.

 

«Το ρεπερτόριο δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν άνθρωπο να εκφράζεται. Αυτό είναι φασισμός. Θεωρώ φασισμό οποιονδήποτε βγαίνει και κράζει και λέει απαγορεύεται ο Χρήστος Δάντης να τραγουδάει τέτοιο τραγούδι. Ποιος και γιατί μου το απαγορεύει. Οι επώνυμοι που τοποθετήθηκαν γι αυτό είναι άνθρωποι με ενοχές και πράγματα που βαραίνουν για το παρελθόν τους και τους καταλαβαίνω και τους ασπάζομαι και τους αγαπώ το ίδιο».

 

 

 

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει για το τραγούδι του Δάντη:

 

«Με δυσαρέσκεια παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό τη μαζική παραγωγή καλλιτεχνικών προϊόντων και παραγωγών, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα με σεξιστικό τρόπο, αναπαράγοντας στερεότυπα και νομιμοποιώντας κατά μια έννοια την έμφυλη βία.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρόσφατο τραγούδι γνωστού καλλιτέχνη με θέμα την απιστία της γυναίκας, όπου μαινόμενος άνδρας απειλεί ότι θα γίνει δολοφόνος και ότι θα κάψει το σπίτι, δείχνοντας το στιγμιότυπο μιας γυναίκας δεμένης σε καρέκλα. "Φταις εσύ", λέει στίχος του τραγουδιού, αναφερόμενος στη γυναίκα, νομιμοποιώντας τη χρήση βίας ως μέσο σωφρονισμού και ως φυσιολογική αντίδραση της αγανάκτησης και του "δίκιου" που πνίγει τον απατημένο σύντροφο.

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, κρούει για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για κάθε αναπαραγωγή του μηνύματος της βίας ως μέσο επίλυσης των συντροφικών και συζυγικών σχέσεων. Με γνώμονα τον σεβασμό στην ελεύθερη έκφραση και δημιουργία, καθώς και την αξιοποίηση της καλλιτεχνικής έκφρασης στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΓΓΙΦ αναδεικνύει το πολιτιστικό αγαθό ως καθολικό κοινωνικό αγαθό, το οποίο θα προάγει την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

 

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία, η πολιτιστική δημιουργία δύναται να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψή της, μέσω της προαγωγής υγιών προτύπων συντροφικότητας και της εξάλειψης μηνυμάτων που προάγουν την έμφυλη βία.

 

Για το λόγο αυτό, καλούμε όλους τους ανθρώπους της τέχνης, συντελεστές και παραγωγούς καλλιτεχνικών προϊόντων και τους αρμόδιους φορείς να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στα μηνύματα των παραγόμενων καλλιτεχνικών προϊόντων».