Βρετανία - Έρευνα: Η τετραήμερη εργασία θα δημιουργούσε 500.000 νέες θέσεις εργασίας

Βρετανία - Έρευνα: Η τετραήμερη εργασία θα δημιουργούσε 500.000 νέες θέσεις εργασίας Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει στην ανεργία δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να θέσει πολλαπλάσιους εκτός αγοράς εργασίας. 

Στη Βρετανία, η λύση που προτείνει το think tank Autonomy για την καταπολέμηση της αυξανόμενης ανεργίας, είναι η στροφή σε μία εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών στο Δημόσιο, που θα δημιουργούσε έως και μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. 

Η έκθεση είναι μια πρώτη απόπειρα για να ποσοτικοποιηθεί το κόστος και ο αντίκτυπος ενός κύκλου τεσσάρων εργάσιμων ημερών, με το think tank να υποστηρίζει πως είναι εφικτό οι δημόσιοι υπάλληλοι να πέσουν στις 32 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών τους. 

Το ετήσιο κόστος για το κράτος από μία τέτοια αλλαγή, κυμαίνεται μεταξύ 6,05 δισ. ευρώ και 10,09 δισ. ευρώ. Σε μία χώρα με περισσότερους από 65 εκατομμύρια κατοίκους, πέντε εκατομμύρια όσων ανήκουν στο εργατικό δυναμικό δουλεύουν στον δημόσιο τομέα.

Με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να πλησιάζει τα 300 εκατομμύρια λίρες ωστόσο, ένα τέτοιο σχέδιο είναι σχεδόν απίθανο να γίνει στο προσεχές μέλλον αποδεκτό, παρότι αναμένεται αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πως ο δείκτης ανεργίας θα αυξηθεί από το 4% στο 7,5% μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

«Δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση να ορίζει τα οργανογράμματα εργασίας για τις επιχειρήσεις ή τους υπαλλήλους τους. Το σημαντικό είναι να διαθέτουν την ευελιξία για να συμφωνούν σε ένα μοτίβο που να τους εξυπηρετεί», σχολίασε κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Guardian. «Αυτό ισχύει και για τους δημοσίους υπαλλήλους και η δέσμευσή μας για ευέλικτη εργασία είναι ένας από τους λόγους που σταθερά αξιολογούμαστε ως ένας από τους καλύτερους εργοδότες στην Βρετανία». 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ερευνών του Autonomy, Γουίλ Στροντζ, εκτιμά πως «έχει έρθει η ώρα για μία εβδομάδα με τέσσερις εργάσιμες και ο δημόσιος τομέας θα έπρεπε να λειτουργήσει ως πρωτοπόρος σε αυτό, τόσο ως εργοδότης όσο και ως πάροχος υπηρεσιών». 

«Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση της ανεργίας με την οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι τον χειμώνα, η εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων είναι η καλύτερη επιλογή για την ισοκατανομή του βάρος της εργασίας και τη δημιουργία αναγκαίων θέσεων. Έχει πραγματικό νόημα, θα ωθούσε την παραγωγικότητα, θα δημιουργούσε νέες δουλειές και θα μας έκανε όλους πιο χαρούμενους και πιο υγιείς»

Στην αναφορά σημειώνεται πως το Δημόσιο θα έπρεπε να δοκιμάσει την ιδέα, που αναμένεται να μειώσει τα φαινόμενα υπερκόπωσης και κακής πνευματικής υγείας εξαιτίας της δουλειάς, βελτιώνοντας δραστικά την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής εκτός εργασίας. Σύμφωνα με το think tank άλλωστε, τα δύο τρία των Βρετανών εργατών είναι στρεσαρισμένοι και δουλεύουν υπερβολικά. 

Με πληροφορίες από Guardian

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM