Η πανδημία αλλάζει την αγορά ακινήτων: Πού μειώθηκαν τα ενοίκια

Η πανδημία αλλάζει την αγορά ακινήτων: Πού μειώθηκαν τα ενοίκια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει και την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, διαφαίνονται σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές προσφοράς σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Τα στοιχεία από τον δείκτη SPI του Spitogatos.gr, που περιλαμβάνουν μια βάση εκατομμυρίων πραγματικών δεδομένων από αγγελίες ακινήτων, δείχνουν ότι μεγάλες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται μόνο σε περιορισμένες περιοχές της επικράτειας.

Σχετικά με τις τιμές πώλησης κατοικιών, χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη γενική εικόνα της ελληνικής επικράτειας καταγράφηκαν ελάχιστες έως μηδαμινές μεταβολές.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, δηλαδή το 2019, η τάση είναι αυξητική, με τη Θεσσαλονίκη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης κατοικιών (17,90%), τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας να ακολουθούν (8,50%) και τη Χαλκιδική να συμπληρώνει την τριάδα (7,50%).

Στις περιοχές της Αττικής, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρατηρείται στα ακίνητα που διατίθενται στο Νέο Ψυχικό (6,01%), τη Νέα Φιλαδέλφεια (5,99%), την Καισαριανή (5,89%), τους Αγίους Αναργύρους (4,67%) και το Γαλάτσι (3,92%).

Η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές πώλησης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρατηρείται στα ακίνητα που διατίθενται στο Πολύγωνο-Τουρκοβούνια (-8,58%), τη Ροδόπολη (-4,76%), τα Σεπόλια-Σκουζέ (-4,51%), τη Λυκόβρυση (-4,30%) και τον Υμηττό (-3,23%).

Η πανδημία αλλάζει την αγορά ακινήτων: Πού μειώθηκαν τα ενοίκια Facebook Twitter

Σταθερότητα τιμών παρατηρείται και στις ενοικιάσεις κατοικιών, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι τρεις νομοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων είναι ο Νομός Αχαΐας (6,86%), ο Νομός Ιωαννίνων (6,72%) και ο Νομός Τρικάλων (6,16%). Όσον αφορά στη σύγκριση τιμών σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ενοικίου παρατηρείται στις Κυκλάδες (17,90%), τον Νομό Τρικάλων (14,70%) και τον Νομό Ιωαννίνων (11,20%).

Η πανδημία αλλάζει την αγορά ακινήτων: Πού μειώθηκαν τα ενοίκια Facebook Twitter

Στην Αττική συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, παρατηρήθηκε στα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση στο Πολύγωνο-Τουρκοβούνια (13,2%), τη Δάφνη (12,61%), τα Μελίσσια (12,50%), την Παιανία (12,43%) και το Πέραμα (11,54%).

Η πανδημία αλλάζει την αγορά ακινήτων: Πού μειώθηκαν τα ενοίκια Facebook Twitter

Πτώση τιμών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σημειώθηκε στις κατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση στην Νέα Ιωνία (-9,61%), τη Νέα Φιλαδέλφεια (-9,41%), το Μετς-Καλλιμάρμαρο (-7,15%), το Κέντρο της Αθήνας (-6,76%) και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (-6,62%).

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM