ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Αυστρία: Κατά του γαλλογερμανικού «ταμείου ανάκαμψης» ο Κουρτς

Αυστρία: Κατά του γαλλογερμανικού «ταμείου ανάκαμψης» ο Κουρτς Facebook Twitter
Αυστρία: Κατά του γαλλογερμανικού «ταμείου ανάκαμψης» ο Κουρτς (EPA)
0

Επιμένει στην στάση του ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτοντας τη γαλλογερμανική πρόταση για τη σύσταση «ταμείου ανάκαμψης» 500 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασωθούν οι οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος διαμήνυε σήμερα, μέσω Twitter, ότι «η θέση μας παραμένει αμετάβλητη». Σημείωσε δε, πως αντάλλαξε απόψεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίος κρατούν επίσης αρνητική στάση.

Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, επιβεβαιώνοντας την αρνητική στάση της Αυστρίας, τόνισε χαρακτηριστικά πως «Εξακολουθούμε να αρνιόμαστε να χρηματοδοτούμε επιχορηγήσεις που δεν επιστρέφονται, και, αντί κάλυψης κόστους για τα χρέη του παρελθόντος, χρειαζόμαστε επενδύσεις στο μέλλον».

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι η προθυμία της Αυστρίας να βοηθήσει είναι «πολύ υψηλή», αλλά με τη μορφή εξοφλητέων δανείων, ανέφερε κατηγορηματικά πως «δεν θα δεχτούμε κοινοτικοποίηση χρέους υπό το πρόσχημα της κρίσης».

Για το ίδιο θέμα, ο Χάραλντ Βιλίμσκι, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019, απορρίπτοντας το «Ταμείο ανάκαμψης», ανέφερε ότι η πρόταση Μέρκελ και Μακρόν «δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα χρηματικό δώρο για χώρες που εδώ και χρόνια δεν έχουν τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού τους».

Η σημερινή απόρριψη του «Ταμείου ανάκαμψης» από τον Αυστριακό καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών, έρχεται να προστεθεί στην κατηγορηματική αντίθεση που προέβαλε από τα τέλη Μαρτίου ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην ενδεχόμενη έκδοση των αποκαλούμενων κορωνο-ομολόγων", δηλαδή ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για την επίμονη άρνησή του, που ο ίδιος είχε προβάλει κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 26 Μαρτίου, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος είχε δεχθεί δριμεία κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είχε καταγγείλει ως «ανεύθυνο» το ότι «οι αυτοαποκαλούμενοι ενάρετοι κατηγορούν τους άλλους, για μία ακόμη φορά, ότι ξοδεύουν πολλά».

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ