Απεργία την Πρωτομαγιά

Ελεγκτικό Συνέδριο: «Νόμιμη η κατάργηση δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους του Δημοσίου»

Ελεγκτικό Συνέδριο: «Νόμιμη η κατάργηση δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους του Δημοσίου» Facebook Twitter
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η κατάργηση δώρων και επιδομάτων (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συζητήθηκε την Τετάρτη το ζήτημα της συνταγματικότητας της περικοπής των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Η κατάργηση των δύο δώρων και του επιδόματος άδειας από 1.1.2013 είναι συνταγματική και νόμιμη και επιβλήθηκε για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, είπε ο επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης, ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα, ο συνήγορος του ελληνικού Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφερε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να ταχθεί με την άποψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των τριών δώρων (13ος και 14ος μισθός) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Το ζήτημα συζητήθηκε σήμερα στη μείζονα (35μελή), Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο τον Ιωάννη Σαρμά, έπειτα από παραπομπή από το τρίτο Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου (όταν πρόεδρος του Τμήματος ήταν ο κ. Σαρμάς, πριν προαχθεί σε πρόεδρο). Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μετά το Πάσχα.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο κ. Νικητάκης επισήμανε ότι δεν είναι δυσανάλογη, ούτε υπέρμετρη η περικοπή των δώρων στις συντάξεις, που έγινε με τον νόμο 4093/2012 και η περικοπή έγινε για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη, ο επίτροπος Επικρατείας τόνισε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η διάταξη του άρθρου πρώτου, της παραγράφου Β, της υποπαραγράφου Β.3 του ν. 4093/2012, που προβλέπει την περικοπή της 13ης και 24ης σύνταξης στον δημόσιο τομέα.

Ο δικηγόρος των παρεμβαινόντων υπέρ της επαναφοράς των δώρων, ανέφερε ότι με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης επέρχεται κατάργηση περιουσιακού δικαιώματος των συνταξιούχων και παράλληλα παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Τι ζητούν οι συνταξιούχοι

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα επιλυθεί το ζήτημα της αναγνώρισης υποχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει αποζημίωση στους συνταξιούχους, με τον νόμιμο τόκο του 6%, για αποκατάσταση της ζημίας την οποία υποστηρίζουν ότι υπέστησαν, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 31.12.2018, από την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας (13η και 14η σύνταξη), κατ' εφαρμογή του νόμου 4093/2012.

Οι συνταξιούχοι ζητούν να επιδικαστεί σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες και το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από το αποτέλεσμα της περικοπής των επιδομάτων και του επιδόματος αδείας. Υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος και στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Το τρίτο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά πλειοψηφία, έχει κρίνει ότι μη νομίμως δεν καταβλήθηκαν κατά το ένδικο χρονικό διάστημα τα επιδόματα εορτών και αδείας, δεδομένου ότι «οι διατάξεις της υποπαραγράφου Β.4 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, με τις οποίες καταργήθηκαν οι εν λόγω συνταξιοδοτικές παροχές, καθώς και οι διατάξεις του ν. 4387/2016, με τις οποίες διατηρήθηκε σε ισχύ η ως άνω κατάργηση, αντίκεινται στο Σύνταγμα».

Είχαν μειοψηφήσει, ο τότε πρόεδρος του Τμήματος, αντιπρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς (και σημερινός πρόεδρος του ΕΣ) και ο εισηγητής πάρεδρος, Θεόδωρος Μαυροβουνιώτης. Έτσι, το τρίτο Τμήμα παράπεμψε το ζήτημα προς οριστική επίλυση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Οικονομία
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM