ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ «βλέπουν» οι θεσμοί για το 2020

Δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ «βλέπουν» οι θεσμοί για το 2020 Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Ολοκληρώθηκε χθες η αποστολή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ωστόσο οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και εξ αποστάσεως καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», οι θεσμοί αναζητούν ακόμα τρόπο για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που προβλέπουν για το 2020, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας). 

Για την ώρα, το ζήτημα του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιά παραμένει ανοικτό, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τον ρυθμό ανάπτυξης, τα κρατικά έσοδα από την προμήθεια των τραπεζών έναντι εγγύησης, τα κόκκινα δάνεια και την απόδοση των μέτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Προς το παρόν, στις προβλέψεις δεν συνυπολογίζεται η ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογισμού από επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ). Αν αυτή συμπεριληφθεί έως τον Δεκέμβριο, τότε θα διευκολυνθεί η κάλυψη του κενού. 

Οι δύο πλευρές φέρονται να μη συμφωνούν και στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η ρύθμιση των 120 δόσεων στον προϋπολογισμού. Πηγή του οικονομικού επιτελείου που επικαλείται η εφημερίδα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης, αλλά η όποια απόφαση θα ληφθεί «το τελευταίο λεπτό», ενώ απομένουν μόλις πέντε μέρες για τη λήξη της προθεσμίας. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου και η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους θεσμούς για το νέο σχέδιο σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες.

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ