Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό, με ισχύ από τις 12 Σεπτεμβρίου.

 

Η Λαγκάρντ έχει προταθεί να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τη λήξη της θητείας του Μάριο Ντράγκι, στα τέλη του έτους.

 

Στις 2 Ιουλίου η Λαγκάρντ προτάθηκε να γίνει η επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν παραιτήθηκε όμως άμεσα από το ΔΝΤ, δεδομένου ότι υπήρχε αβεβαιότητα για το αν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποδεχόταν τον διορισμό της ίδιας και των άλλων υποψηφίων για τα κορυφαία αξιώματα των ευρωπαϊκών θεσμών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

 

Τα σενάρια για τη διαδοχή

 

Τα σενάρια για το όνομα που θα διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ είναι πολλά και χθες μάλιστα αναφέρθηκε και το όνομα του πρώην υπουργού οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η επόμενη Λαγκάρντ; Η Ευρώπη ψάχνει έναν δικό της για να αναλάβει το ΔΝΤ», το CNBC παρέθεσε χθες μία λίστα με τους υποψήφιους για να αντικαταστήσουν την Κριστίν Λαγκάρντ.

 

«Οι Ευρωπαίοι βουλευτές έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι θέλουν να αναλάβει αυτό το πόστο - που προβλέπει πενταετή θητεία - κάποιος από τη δική τους ήπειρο, συνεχίζοντας την παράδοση της ευρωπαϊκής παρουσίας στο πηδάλιο του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στην Ουάσινγκτον», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λε Μερ, είπε: «Αυτό που θέλουμε στη Γαλλία είναι, καταρχάς, να υπάρξει ένας υποψήφιος από την ΕΕ που θα μπορεί να διαδεχθεί την Λαγκάρντ ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Κατά δεύτερο λόγο, θέλουμε να ληφθεί γρήγορα η απόφαση. Θα ήθελα η ΕΕ να παρουσιάσει έναν και μοναδικό υποψήφιο, χωρίς περιττές αντιπαλότητες.

Και η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Νάντια Καλβίνο, όμως, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή καταγωγή του υποψηφίου αποτελεί προτεραιότητα.

 

Η λίστα των υποψηφίων για να γίνουν οι νέοι διευθυντές του ΔΝΤ

1. Μαρκ Κάρνεϊ: Ο νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας. Καναδός πολίτης που διαθέτει ιρλανδικό και αγγλικό διαβατήριο.

2. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Η βουλγαρικής καταγωγής Διευθύνουσα Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

3. Γερούν Ντάισελμπλουμ: Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός

4. Μάριο Ντράγκι: Ο Ιταλός απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ.

5. Μπενουά Κερέ: Ο Γάλλος οικονομολόγος που είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά η θητεία του λήγει τον Δεκέμβρη.

6. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας και τρέχων πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

«Νέο» κόμμα σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

7. Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο πρώην Έλληνας ΥΠΟΙΚ που εφάρμοσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

 

Ωστόσο, κάπως σκωπτικά ο Ευκλ. Τσακαλώτος απάντησε χθες >>>> https://www.lifo.gr/now/politics/244837/o-tsakalotos-apanta-gia-tin-diadoxi-tis-lagkarnt-sto-dnt-i-anartisi-sto-facebook