Στουρνάρας: «Τα δύσκολα έχουν περάσει, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας»

Στουρνάρας: «Τα δύσκολα έχουν περάσει, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας» Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Ότι «Τα δύσκολα έχουν περάσει, δεν υπάρχουν πλέον οι κίνδυνοι που υπήρχαν παλαιότερα για την Ελλάδα και την οικονομία» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας από το Ρέθυμνο.


«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, παρά το ότι η κρίση έχει αφήσει μία βαριά κληρονομιά που εκφράζεται στο υψηλό δημόσιο χρέος, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών τα οποία χρειάζονται ειδικό χειρισμό για να μειωθούν» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας κατά τον εορτασμό της 90ής επετείου της Τράπεζα της Ελλάδος, στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης.

Παράλληλα και στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκε η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στην οικονομική ζωή της χώρας τιμώντας τον διοικητή της που, όπως ανέφερε ο πρύτανης Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρρας: «Έτυχε ο κλήρος κ. διοικητά, να αναλάβετε το ρόλο της διοίκησης σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όμως φρονώ ότι το κάνατε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και την επιστημονική επάρκεια που απαιτείται».

Σχετικά με τη σημερινή οικονομική περίοδο που περνάμε τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «έχουμε ξεπεράσει ως χώρα τις δυσκολίες του 2009-2010 με τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και κατάσταση να έχει ακόμη προκλήσεις. Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τις προκλήσεις, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, κάτω από το στόχο μας. Η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμα αδύναμη παρά το ότι το 2018 αλλά και το 2017 δεν πήγε άσχημα. Η ευρωζώνη συνεχίζει να κινείται παρά τα σύννεφα που υπάρχουν στον ορίζοντα και οι νομισματικές αρχές της είναι σε επιφυλακή».

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του στο συνέδριο ανέφερε μεταξύ άλλων, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την ισορροπία και ενοποίηση της ευρωζώνης. «Το πείραμα της δημιουργίας του κοινού νομίσματος είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα και παρά την κρίση απόφευχθηκαν τα χειρότερα και σήμερα είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν χειρότερα, χειρότερες καταστάσεις για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, σε όσα έχουν επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα.

Φυσικά υπάρχουν ατέλειες, χρειάζονται βήματα, χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης και στο ερώτημα γιατί κυριαρχεί το δολάριο στις Διεθνείς αγορές με το ευρώ να μην έχει κερδίσει τον ρόλο του η απάντηση είναι, διότι η ευρωζώνη δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα βήματα που χρειάζονται για να αποκτήσει μία νέα αγορά ομολόγων, μία ενιαία τραπεζική αγορά. Για παράδειγμα ακόμα δεν έχουμε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, ένα βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα», είπε.

Σε ότι αφορά στην παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι  «τα δύσκολα έχουν περάσει, δεν υπάρχουν πλέον οι κίνδυνοι που υπήρχαν παλαιότερα. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας παρά το ότι η κρίση έχει αφήσει μία βαριά κληρονομιά που εκφράζεται στο υψηλό δημόσιο χρέος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών τα οποία χρειάζονται ειδικό χειρισμό για να μειωθούν».

Όπως πρόσθεσε, «Η κρίση επίσης έχει αφήσει μία κληρονομιά υπό την έννοια της υψηλής ανεργίας παρά το ότι έχει μειωθεί και έχουμε αποκτήσει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Η κρίση στοίχησε στη χώρα μας μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 25% με αποτελέσματα στο επίπεδο ευημερίας του κόσμου. Έχουμε βέβαια πάρει και τα μαθήματά μας όπως, ότι ποτέ δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις πολιτικές που μας έφεραν στο σημείο αυτό».

Ο κ. Στουρνάρας υπερασπίζεται πως από δω και στο εξής, οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία μιας και «φαίνεται ότι μπαίνουμε σε πιο ομαλές συνθήκες». Εξήγησε μάλιστα πως η δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας πρέπει να είναι πειθαρχημένη.

«Πειθαρχημένη, ώστε να είμαστε μέλος ενός συστήματος χωρών που μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα. Για να είσαι μέλος πρέπει να ακολουθήσεις και τους κανόνες του κοινού νομίσματος και ένας από τους λόγους που η Ελλάδα υπέστη αυτό που υπέστη, είναι διότι για ένα μεγάλο διάστημα δεν ακολουθούσαμε τους κανόνες αυτούς. Αυτό είναι ένα μάθημα που δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε και να μην επιστρέψουμε ποτέ σε πολιτικές τέτοιου είδους. Τώρα από εκεί και πέρα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ένα ρόλο για τη νομισματική σταθερότητα, για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του τόπου και μέσω των ερευνητικών τμημάτων τους που επεξεργάζονται προβλήματα των οικονομιών, ο εκάστοτε διοικητής έχει την υποχρέωση να παρουσιάζει, να εξετάσει τις προτάσεις και λύσεις που οι ερευνητές της τράπεζας επεξεργάζονται».

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου το οποίο ολοκληρώνεται αύριο 1η Μαίου, παρουσιάστηκαν και θα συζητηθούν ακόμη, επιστημονικές έρευνες του οικονομικού πεδίου, σχετικά με την μακροοικονομική πολιτική που απασχολεί τις χώρες αλλά και την ΕΕ, στοιχεία μακροοικονομικά των Αναπτυσσόμενων Χωρών, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ανάπτυξης και των αγορών εργασίας με τη συμμετοχή 160 κορυφαίων καθηγητών από πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης.


Το πανεπιστήμιο Κρήτης απένειμε Χρυσό Μεταλλείο στον κ. Στουρνάρα τιμώντας τόσο τον ίδιο όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος με τον πρύτανη του πανεπιστημίου , Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρα, να τον χαρακτηρίζει ως τη φωνή της λογικής «μολονότι η γνώμη του και οι προειδοποιήσεις του, δεν ήταν πάντα ευπρόσδεκτες και αρκούντως βολικές»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM