ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν από τα κόκκινα δάνεια

ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν από τα κόκκινα δάνεια Facebook Twitter
EPA
0

Κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα από τα κόκκινα δάνεια, εντοπίζει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», αυτή τη φορά το ΔΝΤ δεν θέτει άμεσα το ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά επισημαίνει τους φόβους του για το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως δεν έχει καλυφθεί από τις προτάσεις για τη μείωσή των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, που η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Η έκθεση, έρχεται μόλις τέσσερις μέρες πριν από το Eurogroup στο οποίο θα αποφασιστεί η εκταμίευση ή μη του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή», το ΔΝΤ δεν προτείνει μέτρα διόρθωσης, καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα.

Ωστόσο επισημαίνεται η ανησυχία του Ταμείου για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που εκτιμάται ότι θα ρίξει τους ρυθμούς μείωσης της ανεργίας. 

Φόβοι εκφράζονται και για τον δημοσιονομικό κίνδυνο από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων. 

Ευπρόσδεκτη πάντως θεωρείται η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα - σενάριο που εξετάζεται για φέτος. 

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ