ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

SPIEGEL: Γερμανική μυστική υπηρεσία παρέδιδε στοιχεία Ευρωπαίων στην NSA

SPIEGEL: Γερμανική μυστική υπηρεσία παρέδιδε στοιχεία Ευρωπαίων στην NSA Facebook Twitter
Τα κεντρικά γραφεία της BND στο Βερολίνο
0

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που αναδημοσιεύεται από πολλά έγκυρα μέσα, αποκάλυψε σήμερα το σκοτεινό ρόλο της Γερμανικής μυστικής υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων BND (Bundesnachrichtendienst), η οποία παρέδιδε στοιχεία χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών και ευρωπαϊκών εταιρειών στην μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ, NSA, από το 2002.

Η παροχή πληροφοριών για στόχους ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στην NSA έγινε στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας της με την BND για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που υπεγράφη το 2002, το οποίο προέβλεπε διμερή ανταλλαγή πληροφοριών.

Μόλις το 2008 η BND, συνειδητοποίησε, ότι πολλοί από τους πολίτες ή εταιρείες - στόχους των οποίων τα στοιχεία παρέδιδε στην NSA, δεν ενέπιπταν στο μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, η γερμανική μυστική υπηρεσία συνέχισε να στέλνει στοιχεία στην NSA, χωρίς να ενημερώσει την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που είχε ήδη αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

Το καλοκαίρι του 2013, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, η ηγεσία της BND ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα στα αρχεία όσων στοιχείων είχαν παραδοθεί στην NSA, η οποία αποκάλυψε ότι η παράδοση στοιχείων τουλάχιστον 2.000 στόχων, ερχόταν σε απευθείας σύγκρουση με τα Γερμανικά και τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα. Παρόλα αυτά και πάλι η ηγεσία της BND, με το φόβο ότι θα ανατραπεί η ισορροπία στην ανταλλαγή πληροφοριών, απέφυγε να ενημερώσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Τελικά, το γραφείο της Καγκελαρίου ενημερώθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο σχετικά με τον όγκο των πληροφοριών που αφορούσαν σε Γερμανούς και Ευρωπαίους πολιτκούς και εταιρείες το οποίο συνέστησε ειδική επιτροπή έρευνας και διεξήγαγε εκ νέου έρευνα εις βάθος, στη συνεργασία BND και NSA. Έρευνα η οποία αποκάλυψε ότι τα στοιχεία τουλάχιστον 40.000 Ευρωπαϊκών στόχων είχαν σταλεί στην αμερικανική μυστική υπηρεσία. 

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω αποκαλύψεων, αναφέρουν αναλυτές, αναμένεται να είναι η παραίτηση του διοικητή της BND Gerhard Schindler αλλά και η έντονη αντίδραση τόσο της Γερμανικής Κυβέρνησης όσο και των πολιτών σχετικά με περιπτώσεις κατασκοπείας Γερμανών -μεταξύ των οποίων και η ίδια η Α. Μέρκελ- από Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες, που έφεραν στο φως οι αποκαλύψεις Snowden. 

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM