Απεργία την Πρωτομαγιά

Βέλγιο: Το Facebook παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, ισχυρίζεται μελέτη

Βέλγιο: Το Facebook παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, ισχυρίζεται μελέτη Facebook Twitter
1
Βέλγιο: Το Facebook παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, ισχυρίζεται μελέτη Facebook Twitter

Μια νέα μελέτη των Βελγικών αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων που δημοσίευσε ο Guardian, ισχυρίζεται ότι το Facebook παρακολουθεί το σερφάρισμα κάθε χρήστη, ακόμα κι αυτών που δεν διαθέτουν λογαριασμό σε αυτό ή το έχουν επισκευθεί έστω μια φορά ή -ως τακτικοί χρήστες- έχουν επιλέξει να μην καταγράφονται οι κινήσεις τους στις ρυθμίσεις του λογαριασμού τους.

Η μελέτη αυτή, προέκυψε από μια παλαιότερη που είχε διαξάγει το Πανεπιστήμιο της Leuven, η οποία ισχυριζόταν ότι η μέθοδος καταγραφής κινήσεων των χρηστών του Facebook καταπατά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων. Στην νεότερη μελέτη συμμετείχαν πολλές πανεπιστημιακές σχολές διαφόρων επιστημών, από όλη την χώρα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι το Facebook παρακολουθεί τους υπολογιστές των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, είτε είναι συνδεδεμένοι στο Facebook ή όχι, ή ακόμα κι αν δεν είναι εγγεγραμμένοι στο site ή έχουν αποχωρήσει από αυτό και προέρχονται από ευρωπαϊκή χώρα. Ο λόγος που το Facebook παρακολουθεί τις κινήσιες των χρήστών είναι η λεγόμενη στοχευμένη διαφήμιση.

Ως μέσο παρακολούθησης το Facebook χρησιμοποιεί το κουμπί Like που βρίσκεται ενσωματωμένο σε τουλάχιστον 13 εκατομμύρια σάιτ παγκοσμίως, αλλά και τα λεγόμενα cookies που αλληλεπιδρούν με τα like buttons, αλλά καταγράφουν και την κίνηση σε σελίδες του Facebook που επιτρέπουν την πρόσβαση ακόμα και σε μή εγγεγραμμένους χρήστες. Κάτι το οποίο απαγορέυεται ρητά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η απάντηση του Facebook, πάντως, στους παραπάνω ισχυρισμούς ήταν ότι η εν λόγω μελέτη περιέχει πολλές ανακρίβειες και ότι και στην προηγούμενη μελέτη, παρόλο που δημοσιεύτηκε εν αγνοία του, το κοινωνικό δίκτυο είχε προσκαλέσει τους ιθύνοντες της βελγικής αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων,  προκειμένου να τους ενημερώσει για τις μεθόδους του, οι οποίες, υποστηρίζει, δεν αντιβαίνουν την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τech & Science
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν είναι μόνο το Facebook. Απ'τo Google κι αν είναι αδύνατο να κρυφτείς, αλλά κ από σχεδόν παντού. Για να μην το υπεραναλύσω: δεν υπάρχει ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, γενικά. Anything you surf on can be used for you or against you. Aν ο χρήστης θέλει ιδιωτικότητα, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσέχει τι κινήσεις, επισκέψεις, αποτύπωμα αφήνει online. Ή να μη δικτυώνεται γενικά :)