Συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δύο 21χρονοι ημεδαποί, που κατηγορούνται για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που είχε σκοπό την ηλεκτρονική απάτη σε βάρος Τραπεζικού Ιδρύματος, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Με εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ περίπου, μέσα σε μια βδομάδα, είχαν πετύχει να ωφεληθούν πάνω από 300.000 ευρώ.  Για την υπόθεση αυτή αναζητείται και το τρίτο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 21χρονος Βρετανός που δεν εντοπίσθηκε κατά τη δίαρκεια της αυτόφωρης διαδικασίας.

 

Τα τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν πετύχει να διεισδύσουν ηλεκτρονικά στο λογισμικό σύστημα νομισματικής - συναλλαγματικής ισοτιμίας του Τραπεζικού Ιδρύματος και είχαν πετύχει, με εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ περίπου, να αποκομίσουν μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από 300.000 ευρώ.

 

Πρόσφατα, η Διεύθυνση Ασφάλειας γνωστού διεθνούς Τραπεζικού Ιδρύματος κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι, κατά τη διάρκεια του εσωτερικού ελέγχου στις διαδικασίες συναλλαγματικής ισοτιμίας, διαπιστώθηκε παρέμβαση στα λογισμικά υπολογιστικά συστήματα ισοτιμιών, που είχε ως επακόλουθο την οικονομική βλάβη της περιουσίας της Τράπεζας.

 

Απο την ψηφιακή αστυνομική έρευνα και ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, οι τρεις εμπλεκόμενοι, χρησιμοποιώντας πρωτότυπη μέθοδο ηλεκτρονικής διείσδυσης είχαν καταφέρει να επηρεάζουν τη διαδικασία επεξεργασίας των συναλλαγματικών δεδομένων ισοτιμίας, μεταξύ του ευρώ και της λίρας Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίωντας σύστημα παρέμβασης στο λογισμικό πρόγραμμα συναλλαγματικής ισοτιμίας και πληκτρολογώντας τις αντίστοιχες εντολές μετατροπής νομισμάτων ευρώ σε λίρες Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πετύχει να μετατρέπουν ευρώ σε λίρες με την ίδια ισοτιμία.

 

Με τη μέθοδο αυτή κατάφερναν να επωφελούνται τη διαφορά της πραγματικής ισοτιμίας, και σε διάστημα μιας βδομάδας που έκαναν συνεχείς εικονικές συναλλαγματικές πράξεις πέτυχαν να ωφεληθούν το χρηματικό ποσό των 309.102,38 ευρώ, το οποίο είχαν μεταφέρει σε κοινούς ή ατομικούς λογαριασμούς τους.

 

Στην κατοχή των συλληφθέντων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκεστις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ανάμεσα σε έγγραφα τραπεζών, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πιστωτικές κάρτες, τα χρηματικά ποσά των 11.300 ευρώ, 19.915 δολαρίω ΗΠΑ, 10.130 ελβετικών Φράγκων, 1.080 δολαρίιων Καναδά, 100 δολαρίων Αυστραλίας.

 

Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας πρόεκυψε ότι οι δράστες είχαν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων. Για το λόγο αυτό ενημερώθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και η έρευνα συνεχίζεται μέχρι να διαπιστωθεί το συνολικό ποσό της ηλεκτρονικής απάτης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr