«Πρωτοποριακή και σύγχρονη» χαρακτήρισε ο δικηγόρος Γιάννης Καραγκιόζος την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, που επέβαλε φυλάκιση έξι μηνών σε κάτοικο της πόλης για χρήση του «γελαστού» emoticon στο Facebook.

 

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά άνδρα, κατά του οποίου γνωστή δερματολόγος του Βόλου, όπως αποκάλυψε στο LIFO.gr ο κ. Καραγκιόζος που ανέλαβε την υπόθεση, είχε προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση. 

 

Η γιατρός στις 2 Φεβρουαρίου 2017 δημοσίευσε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook μια επαγγελματική διαφήμιση, την οποία ο κατηγορούμενος σχολίασε μέσω των reactions- συγκεκριμένα χρησιμοποίησε το emoticon που γελούσε (😊).

 

Όπως εξήγησε στο LIFO.gr ο κ. Καραγκιόζος, επειδή παλιά ο άντρας είχε καταφερθεί εναντίον της με δημοσιεύσεις στον τύπο και στα social media, κατόπιν συναινέσεως υπογράφηκε συμφωνία που του απαγόρευσε να αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα σε εκείνη, την οποία ωστόσο ο ίδιος αθέτησε με το emoticon.

 

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα δικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παραβίαση δικαστικής απόφασης, καθώς το emoticon που γελούσε κάτω από την ανάρτηση της δερματολόγου θεωρήθηκε προσβλητικό και μειωτικό.

 

Το Μονομελές Πρωτοδικείου Βόλου έκανε δεκτό ότι το emoticon αποτελεί εκδήλωση συμπεριφοράς και διάθεσης για τον χαρακτηρισμό της προσωπικότητας του άλλου, και κρίθηκε ότι η «απάντηση» αποτέλεσε αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων.

 

 

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ενασχόληση με το ίντερνετ στην καθημερινότητα υπογραμμίζουν την ανάγκη να μπουν τάξη και όροι που προφυλάσσουν την ατομική ελευθερία και την προσωπικότητα των ατόμων που ασχολούνται με αυτά», σημείωσε ο δικηγόρος Γιάννης Καραγκιόζος, προσθέτοντας πως σε μια αμιγώς επαγγελματική ανάρτηση δεν έχει κανείς δικαίωμα να προσβάλλει την προσωπικότητα του άλλου. 

 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζο πρόκειται για πρώτη φορά που εκδίδεται τέτοια απόφαση από δικαστήριο της πόλης κι ενδεχομένως σε πανελλαδικό επίπεδο. 

 

«Πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση την μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπως επιδεικνύουμε σοβαρότητα στην καθημερινότητά μας έτσι οφείλουμε να κάνουμε και στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», καταλήγει ο κ. Καραγκιόζος.