ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το «Chat» είναι το νέο πρότυπο ανταλλαγής μηνυμάτων της Google

Το «Chat» είναι το νέο πρότυπο ανταλλαγής μηνυμάτων της Google Facebook Twitter
0

Το Android αναβαθμίζεται, ενισχύοντας το παιχνίδι ανταλλαγής μηνυμάτων, ώστε να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το iMessage της Apple και το Messenger του Facebook.

Η Google προωθεί μια νέα λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων την οποία αποκαλεί απλά «Chat» και που ουσιαστικά είναι η πιο φιλότιμη (και καλύτερη) προσπάθεια του τεχνολογικού γίγαντα να απλοποιήσει την αποστολή και λήψη μηνυμάτων στο λειτουργικό Android.

Βασικά, δεν πρόκειται για μια νέα εφαρμογή, αλλά για μια αναβάθμιση της υπάρχουσας λειτουργίας (και εμπειρίας) ανταλλαγής μηνυμάτων στο Android, η οποία θα προσθέσει πιο εξελιγμένες λειτουργίες όπως τη δυνατότητα να βλέπει κάποιος τους άλλους χρήστες να απαντούν και να πληκτρολογούν, την αποστολή εικόνων και βίντεο σε πλήρη ανάλυση, την ομαδική αποστολή μηνυμάτων και το πιο σημαντικό, την ειδοποίηση ότι ο παραλήπτης διάβασε το μήνυμα.

Αντί να αναπτύξει μια νέα εφαρμογή, η Google προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού των γραπτών μηνυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Chat, λοιπόν, είναι Rich Communication Service (RCS), δηλαδή, με απλά λόγια, μια πλούσια υπηρεσία επικοινωνίας, κάτι που σίγουρα δεν είναι το SMS, το οποίο μας περιορίζει να στέλνουμε μόνο κείμενο.

Το νέο αυτό πρωτόκολλο, το οποίο η Google προσπαθεί να διαφημίσει (και να περάσει) σε κάθε σημαντικό φορέα κινητής τηλεφωνίας στον πλανήτη, θα επιτρέπει να κάνουμε την λειτουργία ομαδικού chat, να στέλνουμε αρχεία, links ή ηχητικά μηνύματα, να μοιράζουμε (εάν θέλουμε) την τοποθεσία μας και να κάνουμε βιντεοκλήσεις, μεταξύ άλλων.

Ο στόχος της Google είναι να μπορέσει (επιτέλους) να εγκαταστήσει στο Android οικοσύστημα μια προεπιλεγμένη εμπειρία γραπτών μηνυμάτων, δηλαδή, ένα σύνολο χαρακτηριστικών μέσα σε μια μόνο εφαρμογή που έχει εγκατασταθεί στις περισσότερες Android συσκευές. Όπως το iMessage της Apple βρίσκεται μέσα σε όλες τις συσκευές της ή όπως, άλλες πιο δυνατές, messaging εφαρμογές τρίτων, που επιτρέπουν την μεταφορά μεγαλύτερων δεδομένων. Γι΄αυτό και μια από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες είναι  ότι το Chat θα διατίθεται στις συσκευές από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και όχι από την Google.

55 πάροχοι, 11 κατασκευαστές και 2 κατασκευαστές λειτουργικών συστημάτων (η Google και η Microsoft) έχουν υπογράψει για να συνεργαστούν πάνω στη νέα υπηρεσία μέχρι στιγμής. Δεν είναι σαφές εάν η Apple θα υποστηρίξει το Chat, αλλά υπάρχει αρκετή πίεση να το κάνει, επειδή σε αντίθεση με το iMessage, το Chat δεν θα διαθέτει end-to-end κρυπτογράφηση, αφήνοντας έτσι τα μηνύματα ανοιχτά σε κάθε νόμιμο έλεγχο ή παρακολούθηση.

Τα σχέδια λένε ότι οι νέες υπηρεσίες της «πλούσιας» συνομιλίας θα ενεργοποιηθούν στους περισσότερους χρήστες του Android μελλοντικά, αν και η Google είναι αισιόδοξη ότι πολλοί πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα εφαρμόσουν τη νέα τεχνολογία μέσα στο 2018. Επειδή, όμως, τα νέα αυτά μηνύματα αφορούν περισσότερο τον πάροχο και όχι τη συσκευή, η Google έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να πείσει τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να περάσουν στη νέα εποχή.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η Google σταματά να εργάζεται πάνω στην εφαρμογή επικοινωνίας Allo για Android και ότι μετακινεί το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας στο σχέδιο του Chat. Μοιάζει με την ανακοίνωση που είχε γίνει αρχικά για το Google Talk και μετά για το Hangouts, απλά τώρα η Google φαίνεται πιο αποφασισμένη να ρίξει όλες τις προσπάθειες στην ενοποίηση ενός κοινού συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων για όλο το Android περιβάλλον, όπως ακριβώς δουλεύει και το iMessages της Apple.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία ενός ενισχυμένου «Android Messenger» (ή όπως αλλιώς θα λέγεται το νέο Android Messages), το οποίο θα βρίσκεται (προ εγκατεστημένο) στα περισσότερα έξυπνα κινητά παγκοσμίως, υπόσχεται μια καλύτερη επικοινωνία, όχι μόνο μεταξύ των απλών χρηστών αλλά και μεταξύ των πιο απαιτητικών επιχειρήσεων.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM