ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μετά το Telegram, η Ρωσία κυνηγάει το Facebook

Μετά το Telegram, η Ρωσία κυνηγάει το Facebook Facebook Twitter
0

H ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να ελέγξει εάν το Facebook είναι σύμφωνο με τη ρωσική νομοθεσία.

Η ρυθμιστική αρχή είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα μπλοκάρει το Facebook το επόμενο έτος, εκτός αν το κοινωνικό δίκτυο κατάφερνε να συμμορφωθεί με ένα νόμο, ο οποίος απαιτεί ιστοσελίδες που αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των Ρώσων πολιτών να το κάνουν σε ρωσικούς servers.

H ίδια αρχή, αφού μπλόκαρε εκατομμύρια λογαριασμούς και διευθύνσεις IP που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη του αποκλεισμού της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων Telegram, ετοιμάζεται τώρα για μια ακόμη επίθεση εναντίον ενός άλλου κοινωνικού δικτύου, του Facebook.

«Στο εγγύς μέλλον, η Roskomnadzor σχεδιάζει μια σειρά εποπτικών δραστηριοτήτων με στόχο την ανάλυση των δραστηριοτήτων της διοίκησης του Facebook όσον αφορά την επεξεργασία των προσωπικών πληροφοριών των Ρώσων χρηστών, τους όρους παροχής υπηρεσιών προς τους χρήστες και το περιεχόμενο της ισχύουσας νομοθεσίας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του χτες προς το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Θα ελέγξουμε την εταιρεία μέχρι το τέλος του 2018 γιατί υπάρχουν πολλά κριτήρια τα οποία πρέπει να τηρηθούν: η θέση της βάσης δεδομένων των Ρώσων πολιτών στην επικράτεια της Ρωσίας, η κατάργηση κάθε παράνομου περιεχομένου και η συμμόρφωση με άλλους νόμους. Η εταιρεία δεν το έχει κάνει, μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα εάν δεν εκπληρωθούν αυτά τα κριτήρια ή τουλάχιστον, ορισμένα από αυτά, η ρωσική κυβέρνηση θα προχωρήσει στο μπλοκάρισμα της υπηρεσίας χωρίς άλλη ειδοποίηση», δήλωσε ο επικεφαλής της Roskomnadzor Αλεξάντερ Ζάροφ στην εφημερίδα Izvestia.

Το Φεβρουάριο, ο Ζάροφ πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Facebook στη Μόσχα για να συζητήσει τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους κανόνες και τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας. Ενημέρωσε την εταιρεία για μια συνολική επιθεώρηση της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2015, ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά ή συνεργάζονται με Ρώσους χρήστες - καταναλωτές είχαν τη δυνατότητα να συλλέγουν και να επεξεργάζονται ελεύθερα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Οι τροποποιήσεις του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που ισχύουν έκτοτε τους υποχρέωσαν να μεταφέρουν τα δεδομένα των Ρώσων χρηστών στο έδαφος της Ρωσίας. Η σημερινή νομοθεσία εξουσιοδοτεί τη Roskomnadzor να μπλοκάρει τις εταιρείες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους με τους νομικούς κανόνες.

Πέρυσι, η Roskomnadzor εμπόδισε την πρόσβαση στο LinkedIn μέχρι να συμμορφωθεί με απόφαση δικαστηρίου, η οποία διαπίστωσε ότι η υπηρεσία επαγγελματικής δικτύωσης παραβίαζε τον ίδιο νόμο για την αποθήκευση δεδομένων. Η LinkedIn Corp. δεν έχει ακόμη συνάψει συμφωνία με τις ρωσικές αρχές για την αποκατάσταση της πρόσβασης του κοινού στην υπηρεσία της.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM