ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ανοδική τάση παρουσιάζεται στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Ανοδική τάση παρουσιάζεται στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το πρώτο τρίμηνο του 2011 συνεχίστηκε η ανοδική τάση τόσο στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή όσο και στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ανέρχεται στο 54,3% και το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο στο 51,7%.

Ειδικότερα, από την έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά (έτος 2011) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν τα εξής:

  • Την τελευταία πενταετία, από το 2007 έως το 2011, η αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ανέρχεται σε 35,1% και σε 54,8%, για πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
  • Οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερο το Διαδίκτυο (52,4%) από ότι οι γυναίκες (47,6%).
  • Οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου (29,8%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών, ενώ το 15,7% στην ηλικιακή ομάδα 45- 54 ετών και το 7,1% στην ηλικιακή ομάδα 55- 74 ετών.
  • Οι χρήστες μέσου μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης) ανέρχονται σε ποσοστό 45,6%, ενώ οι χρήστες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και γυμνασίου / κατώτερων τεχνικών σχολών) αποτελούν το 12,5% του συνόλου των χρηστών του Διαδικτύου.
  • Κυριότερος τόπος πρόσβασης παραμένει η κατοικία, με 87,7%. Αύξηση 10,4% σε σχέση με το 2010, καταγράφηκε στην πρόσβαση από άλλους χώρους, με τα internet cafe να παραμένουν στην πρώτη θέση, με 61,9%, παρουσιάζοντας, ωστόσο, μεγάλη μείωση (περίπου 21%).
  • Σε σχέση με το 2010, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά των ατόμων που συνδέονται στο Διαδίκτυο «εν κινήσει», εκτός της κατοικίας ή του χώρου εργασίας: από το κινητό τηλέφωνο (αύξηση 48,6%), είτε αυτό είναι κινητό με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο (GPRS, 3G, 3G+) είτε «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο και από το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (αύξηση 157,9%), συμπεριλαμβανομένων των laptops, notebooks, net books ή tablet computers /i-pad.
  • Όπως και το 2010, η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών παραμένει στην κορυφή της λίστας των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται μέσω Διαδικτύου, με ποσοστό 74,9%, ενώ το ποσοστό που καταγράφεται για όσους διάβασαν online ή «κατέβασαν» εφημερίδες και περιοδικά -δεύτερη περισσότερο πραγματοποιούμενη δραστηριότητα- είναι 72,9%. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η μεν πρώτη δραστηριότητα παρουσίασε μείωση, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, κατά 7,3%, ενώ η δεύτερη, αύξηση κατά 27,5%.
  • Σχετικά με τις δραστηριότητες, η μεγαλύτερη αύξηση (246,2%) σε σχέση με το 2010, αν και με μικρή συμμετοχή, έχει καταγραφεί για την πώληση αγαθών και υπηρεσιών. Πολύ μεγάλες αυξήσεις, επίσης, καταγράφηκαν στη συμμετοχή σε online εκπαιδευτικά προγράμματα (83%) και στην αναζήτηση ή αποστολή αιτήσεων για εύρεση εργασίας (82,5%). Μεγάλες αυξήσεις, παρατηρούνται στην πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων ή βιντεοκλήσεων μέσω Διαδικτύου (47,9%), καθώς και στην αναζήτηση πληροφοριών για επίσημη βαθμίδα εκπαίδευσης, για προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.ά. (42,4%). Αύξηση 15,8% παρουσιάζει η συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (δημιουργία προφίλ χρήστη, αποστολή μηνυμάτων κ.ά. στο Facebook, στο Twitter κλπ.) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών είναι αυτή που, κυρίως, επιδίδεται στην εν λόγω δραστηριότητα (35,9% ).
  • Ένας στους δύο, από όσους χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο, κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου 2010 - Μαρτίου 2011, το έκανε για να βρει πληροφορίες από τις ιστοσελίδες δημόσιων υπηρεσιών, για προμήθεια αιτήσεων, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κ.λπ. ή και για αποστολή συμπληρωμένων εντύπων, όπως η φορολογική δήλωση.
Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM