Καλλιτεχνικό και οικονομικό απολογισμό των 26 μηνών της θητείας του, που έληξε άδοξα, έκανε, σήμερα το μεσημέρι, στο Βασιλικό θέατρο, ο απελθών καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας Γιάννης Βούρος.


Με παρόντα τα απελθόντα επίσης μέλη του Δ.Σ Μένη Λυσαρίδου (πρόεδρο) και Φίλιππο Γράψα (αντιπρόεδρο), ο κ. Βούρος, αφού αναφέρθηκε στο σύνολο του ρεπερτορίου που παρουσίασε το ΚΘΒΕ στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του διεύθυνσης, προχώρησε στην παράθεση οικονομικών στοιχείων που αφορούσαν: τη μείωση κατά 40% της κρατικής επιχορήγησης στο ΚΘΒΕ την τελευταία επταετία, και το χρέος των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχει το θέατρο σήμερα (από τα οποία τα 3 εκατομμύρια αφορούν παλαιότερα χρέη της Όπερας, μη καταβληθέντα ποσά ΦΠΑ και τα 2,7 εκατομμύρια το ΙΚΑ).

 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, χαρακτήρισε ως απόλυτα δικαιολογημένες τις στάσεις εργασίας των ηθοποιών, αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό των αλλεπάλληλων παραιτήσεων, που είχε υποβάλει στον αναπληρωτή υπουργό το τελευταίο πεντάμηνο και την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ τους, ενώ στράφηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του κ. Ξυδάκη και της τακτικής που ακολούθησε ως υπουργός.


Ο κ. Βούρος προανήγγειλε, τέλος, δικαστική προσφυγή εναντίον του κ. Ξυδάκη και του υπουργείου, διεκδικώντας τους 13 μισθούς που του οφείλονται από το νόμο ως αποζημίωση για τη βίαιη λήξη της θητείας του.


"Δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα του θεάτρου επί της θητείας μας" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούρος, ενώ ως μοναδική "λάθος εκτίμησή" του, χαρακτήρισε μόνο τη φιλόδοξη παραγωγή της ροκ όπερας "Alexander the Great" (την ακριβότερη παραγωγή του θεάτρου την τελευταία διετία), η οποία παρότι προετοιμάστηκε για περιοδεία δεν κατάφερε να αποδώσει κέρδη στο θέατρο καθώς δεν "έκλεισε" ούτε μία παράταση στο εξωτερικό, όπως αρχικά είχε προαναγγελθεί.


Ευχόμενος καλή επιτυχία στον αντικαταστάτη του Γιάννη Αναστασάκη δεν παρέλειψε να του ευχηθεί... "Να μην αντικαταστήσει το πακέτο των τσιγάρων που κρατάει πάντα με ...κουτιά ηρεμιστικών φαρμάκων".