Προβολή του «The Great White Silence» με ζωντανή μουσική από τον ION

Προβολή του «The Great White Silence» με ζωντανή μουσική από τον ION Facebook Twitter
0

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, συνεχίζουν τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις κάθε βδομάδα σε μια καλά κρυμμένη εναλλακτική κρυψώνα του νομού Αττικής. Μετά την επιτυχία της πρεμιέρας του 2ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας με την αβάν πρεμιέ του «Rock of Ages» (κι ένα κεφάτο θεματικό πάρτι αφιερωμένο στη δεκαετία του '80) ακολούθησε η πρώτη προβολή, του αφιερώματος «Καλοκαίρι στην Αττική», με τη «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη, την Παρασκευή 29 Ιουνίου στο αρχαιολογικό πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος. 

Tο καλοκαιρινό φεστιβάλ της Αθήνας συνεχίζει τις δραστηριότητές του σε μια από τις σημαντικότερες και πλέον πολυσύχναστες πλατείες του κέντρου της πόλης, την πλατεία Αβησσυνίας.

Ο ΙON, κατά κόσμον Γιάννης Παπαϊωάννου, ως εναλλακτικός εξερευνητής των δυνατοτήτων του ήχου και της ηλεκτρονικής πρωτοπορίας, αναλαμβάνει να «ντύσει μουσικά», ζωντανά, ανάμεσά μας το «The Great White Silence», μια από τις πιο όμορφες κινηματογραφικές αποτυπώσεις της εξερεύνησης του άγριου - και ανεξερεύνητου τότε (1924) - φυσικού πλούτου της Ανταρκτικής. Όπως και πέρυσι με τον Cayetano, ο οποίος συνέθεσε από την αρχή ένα soundtrack για να ντύσει αποσπάσματα ταινιών του Harold Lloyd έτσι και ο ION, φέτος, προετοίμασε τα ασύμμετρα χορευτικά του μινόρε, προκειμένου να αναδείξει μια εντελώς εναλλακτική προοπτική εξερεύνησης - μετά μουσικής - στον πανέμορφο κόσμο της Ανταρκτικής.

Η προβολή

Το "The Great White Silence" (1924) εξιστορεί µέσα από το φακό του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Harold Ponting την ιστορία του Terra NovaExpedition, του οποίου ηγήθηκε ο Βρετανός εξερευνητής Robert Falcon Scott.To ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το ταξίδι προς την Ανταρκτική και τον αγώνα του εξερευνητή και του επανδρωµένου πλοίου του, του Terra Nova, να κατακτήσουν τον Νότιο Πόλο, ξεκινώντας από τη στιγμή που το πλοίο σαλπάρει από την Νέα Ζηλανδία για να πλεύσει στο Νότιο Ωκεανό και να φτάσει στο µεγάλο παγωμένο κομμάτι γης. Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τους άντρες της αποστολής καθώς – ασφαλείς στην παγωµένη ακτή του Ross Island – στήνουν το ορμητήριό τους, παίζουν στον ελεύθερο χρόνο με τους πιγκουίνους, κάνουν σκι ή προετοιμάζουν την πορεία τους προς τον Πόλο. Η ταινία ολοκληρώνεται µε τη σκηνή που δείχνει τους τέσσερις αξιωµατούχους εξερευνητές να ξεκινούν από τη βάση τους για το µεγάλο ταξίδι, προς το κέντρο της Ανταρκτικής, υπενθυµίζοντας έτσι στο θεατή του 1924 την τραγική κατάληξη αυτής της αποστολής: Ο Scott και οι τρεις σύντροφοί του δεν επέστρεψαν ποτέ ζωντανοί από τον Νότιο Πόλο.

Η μουσική επένδυση

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου (ION) θεωρείται από τους πρωτοπόρους της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής, όντας άλλωστε ιδρυτής της πρώτης ανεξάρτητης ελληνικής δισκογραφικής εταιρείας ηλεκτρονικής μουσικής, της Elfish (1991-1996). Από το 1996 και μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Raw (στους οποίους συνυπήρχαν οι Μάκης Φάρος και Coti K.), συνέχισε τις ηχητικές του εξερευνήσεις πίσω από το όνομα ION. Μετατρέποντας το laptop σε μουσικό όργανο και φορητό στούντιο, ο ION φημίζεται για τις minimal ηχητικές τεχνοτροπίες του, τα ambient ηχοτοπία του και τους techno μουσικούς «προβληματισμούς» του.

Η πλατεία

Η πλατεία πήρε το όνομά της στις αρχές του 20ου αιώνα όταν αγρότες και έμποροι συναθροίζονταν στην πλατεία και πουλούσαν ζώα και αγαθά. Ήταν τόσο πολυσύχναστη ώστε να την παρομοιάζουν με την Αβησσυνία που ήταν Αφρικανικό εμπορικό κέντρο.

Το φεστιβάλ

Μετά το 1ο Athens Open Air Film Festival, που φρόντισε πέρυσι να μας βγάλει σε πλατείες, πάρκα, δρόμους, γειτονιές και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, δίνοντάς στα άλλοτε αγαπημένα σημεία της πόλης μας τη λάμψη που τους άξιζε, φέτος το 2ο Athens Open Air Film Festival προτείνει μια σειρά δράσεων που σκοπό έχουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ερωτευόμαστε κι ονειρευόμαστε στους εξωτερικούς χώρους αυτής της πανέμορφης αλλά ανεξερεύνητης πόλης.

Το 2ο Athens Open Air Film Festival - Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση Της Ποιότητας Ζωής» του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.