“Οι δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons”

“Οι δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons” Facebook Twitter
0

Στην εποχή του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, η διάδοση πληροφοριών και η ανταλλαγή έργων (κείμενα, βιβλία, μουσική, φωτογραφίες, σχέδια κτλ) γίνεται πλέον εύκολα και γρήγορα με αποτέλεσμα το κοινό να έχει άμεση πρόσβαση σε λίγα λεπτά στην παγκόσμια πολιτιστική και όχι μόνο κληρονομιά. Υπάρχουν όμως ακόμα οι πάγιες νομικές διαδικασίες και τα συστήματα παραδοσιακής αδειοδότησης που εμποδίζουν τους δημιουργούς και τους χρήστες να έρθουν κοντά και να ανακαλύψουν καινούρια έργα, να τα μοιραστούν και να τα επεξεργαστούν.

Το κίνημα του Ανοιχτού Περιεχομένου λοιπόν έρχεται να βοηθήσει τη δημιουργικότητα και να δώσει δύναμη και πάλι στους δημιουργούς να διαθέσουν το έργο τους στο κοινό με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν. Στην Ελλάδα, η Ανοιχτή Αδειοδότηση γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή τα τελευταία χρόνια μέσα από τη χρήση των αδειών Creative Commons. 

Οι άδειες Creative Commons αποτελούν τυποποιημένα νομικά εργαλεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας που παρέχονται διαδικτυακά, δωρεάν και δίνουν την ευκαιρία σε δημιουργούς να επιλέξουν αν θέλουν το έργο τους να διατίθεται με παραχωρημένα κάποια συγκεκριμένα δικαιώματα χωρίς χρονοβόρες νομικές διαδικασίες αλλά με πλήρη αναγνώριση από τα Ελληνικά Δικαστήρια.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειας να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι άδειες και η χρήση τους οργανώνεται από τα Creative Commons Ελλάδας σε συνεργασία με την “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων, μια εκδήλωση με τίτλο: “Οι δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons” στο Γκάζι, αίθουσα Δ4 «Άγγελος Σικελιανός», την Παρασκευή 8 Ιουνίου και ώρα 18:00. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν Έλληνες δημιουργοί από το χώρο των εκδόσεων, της μουσικής και του σχεδίου που χρησιμοποιούν ήδη της άδειες και θα μοιραστούν την εμπειρία τους και τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, ενώ θα υπάρχουν και αναλυτικές πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο χρήσης των αδειών.

Οι Έλληνες δημιουργοί που θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό είναι οι εξής: Γιάννης Φαρσάρης (Συγγραφέας και δημιουργός της ανοικτής βιβλιοθήκη www.openbook.gr) , Χάρης Τσέβης (Visual Designer), Γιάννης Φετάνης (Graphic Designer) και StangeZero (μουσικοί) . Στη συζήτηση θα συμμετέχει επίσης ο νομικός Πρόδρομος Τσιαβός, ο οποίος θα εξηγήσει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των άδειων Creative Commons, ενώ ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τον Διομήδη Σπινέλλη (Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για λόγους καλύτερης διαχείρισης του χώρου, όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στη φόρμα: http://go.eellak.gr/ccg

Περισσότερες πληροφορίες για τις άδειες Creative Commons και για την εκδήλωση υπάρχουν διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο www.creativecommons.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.