Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση Facebook Twitter
Στην πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου καλλιεργείται η ποικιλία Μοσχάτο που ευδοκιμεί μόνο σ' αυτή την περιοχή διατηρώντας μια μακραίωνη παράδοση, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά.
0

Ο Τύρναβος είναι μια περιοχή της Θεσσαλίας που θεωρείται ορόσημο για την σύγχρονη αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία. Χτισμένος στα αριστερά του Τιταρήσιου ποταμού (Ξηριά) αποτελεί το σταυροδρόμι που συνδέει την πεδιάδα της Λάρισας με την Ελασσόνα.

Με μεγάλη ιστορία άκμασε τον 18ο αιώνα ενώ σήμερα η πόλη του Τυρνάβου είναι ευρύτατα γνωστή για την άριστη ποιότητα των κρασιών της και φυσικά το γευστικότατο τσίπουρο.


Στην πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου καλλιεργείται η ποικιλία Μοσχάτο που ευδοκιμεί μόνο σ' αυτή την περιοχή διατηρώντας μια μακραίωνη  παράδοση, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά.


Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Βάιος Βασδαβάνος, ένας αμπελοκαλλιεργητής από το Δαμάσι Τυρνάβου αρχίζει να παράγει και να εμπορεύεται κρασί και τσίπουρο στη δική του μικρή οικοτεχνία. Σταδιακά, οι οίνοι αποκτούν μεγάλη φήμη στην περιοχή για την εξαιρετική ποιότητα και το μοναδικό τους άρωμα. 

Κάπως έτσι και με μεγάλη αγάπη για τα αποστάγματα και τα αρώματα του τόπου, οι τρεις γιοι του αποφασίζουν να συνεχίσουν την παράδοση του πατέρα τους, και ιδρύουν το 1959 την Οινοποιία Βασδαβάνου.

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Δεκαράκι να είναι δικαιωματικά ο βασιλιάς στην παράδοση, είναι η διαδικασία απόσταξής του και ο αρωματικός τους χαρακτήρας. Τα αρώματα από τα στέμφυλα του Μοσχάτου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής απόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται με παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.


Στις μέρες μας η Οικογένεια Βασδαβάνου συνεχίζει την παράδοση της οινοποιίας ως μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση έχοντας κληρονομήσει τα μυστικά, την τεχνική αλλά και το μεράκι της οικογενειακής επιχείρησης.


Το επονομαζόμενο «Δεκαράκι» γεννήθηκε στον Τύρναβο. Παράγεται και εμφιαλώνεται από την Οινοποιία Βασδαβάνου και κλείνει στο μπουκάλι του όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του τόπου.

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Δεκαράκι να είναι δικαιωματικά ο βασιλιάς στην παράδοση, είναι η διαδικασία απόσταξής του και ο αρωματικός τους χαρακτήρας.

Τα αρώματα από τα στέμφυλα του Μοσχάτου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής απόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται με παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.

Το «Δεκαράκι Μοσχάτο» πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες. Κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα. Το άρωμα του καθαρό, έντονο, χωρίς παλαίωση, θυμίζοντας σύκο, σταφίδα, καρύδι, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο.

Όσον αφορά την γεύση: ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα, θυμίζει σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Απόσταγμα ισορροπημένο, πολύπλοκο, με μακρά επίγευση.

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση Facebook Twitter
Το «Δεκαράκι» παραμένει σύντροφος σε όλες τις στιγμές μας και κυρίως ενώνει την παρέα ως ένα εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας. Το καλοκαίρι είναι εδώ και κάθε τσούγκρισμα αποτελεί κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.


Μπορούμε να το απολαύσουμε παρέα με μανούρι ψητό, παραδοσιακές πίτες με κίτρινα τυριά, τηγανιές και φυσικά με πικάντικους κρεατικούς μεζέδες όπως απάκι και λουκάνικο, καθώς και με καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες.


Αντίστοιχα, το τσίπουρο «Δεκαράκι Μαλαγουζιά», παράγεται μόνο από Μαλαγουζιά σταφύλι. Συνοδεύετε ευχάριστα με θαλασσινά και ψάρια σχάρας ενώ επίσης μπορούμε να το απολαύσουμε με καπνιστά, παστά ψάρια, αρωματισμένα με λεμόνι. Καθαρό, κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα.


Το άρωμα του; Καθαρό, έντονο, θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια, ροδάκινο και βερίκοκο, μέλι, λεμόνι και πράσινο μήλο. Ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα που η γεύση του θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια όπως γαρδένια, γιασεμί, αγιόκλημα καθώς και νότες από μέλι, λεμόνι, πράσινο μήλο, ροδάκινο και βερίκοκο. Ένα απόσταγμα ιδιαίτερα ανθικό, με αρώματα που μεγεθύνονται στο στόμα και επιμένουν στην επίγευση.

 

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση Facebook Twitter
Το "Δεκαράκι Μοσχάτο" πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες.


Στην ίδια κατηγορία το τσίπουρο «Δεκαράκι Ροδίτης», παράγεται μόνο από Ροδίτη σταφύλι και ξεχωρίζει για τα λεμονάτα και φρουτώδη αρώματά του. Ιδανικός συνδυασμός με τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, καθώς και με φίνα ψητά της ώρας.

Κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα διακρίνεται για τον ήπιο αρωματικό χαρακτήρα, με αρώματα μελιού (πετιμέζι), λεμονιού και μπανάνας. Τέλος, με γεύση δροσιστικής οξύτητας φέρνει στο μυαλό μέλι (πετιμέζι), λεμόνι και μπανάνα. Πρόκειται για ένα απόσταγμα ξηρό με στρογγυλή, γεμάτη και μαλακή γεύση.


Το «Δεκαράκι» παραμένει σύντροφος σε όλες τις στιγμές μας και κυρίως ενώνει την παρέα ως ένα εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας. Το καλοκαίρι είναι εδώ και κάθε τσούγκρισμα αποτελεί κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες στο www.dekaraki.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ