Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση Facebook Twitter
Στην πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου καλλιεργείται η ποικιλία Μοσχάτο που ευδοκιμεί μόνο σ' αυτή την περιοχή διατηρώντας μια μακραίωνη παράδοση, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά.
0

Ο Τύρναβος είναι μια περιοχή της Θεσσαλίας που θεωρείται ορόσημο για την σύγχρονη αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία. Χτισμένος στα αριστερά του Τιταρήσιου ποταμού (Ξηριά) αποτελεί το σταυροδρόμι που συνδέει την πεδιάδα της Λάρισας με την Ελασσόνα.

Με μεγάλη ιστορία άκμασε τον 18ο αιώνα ενώ σήμερα η πόλη του Τυρνάβου είναι ευρύτατα γνωστή για την άριστη ποιότητα των κρασιών της και φυσικά το γευστικότατο τσίπουρο.


Στην πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου καλλιεργείται η ποικιλία Μοσχάτο που ευδοκιμεί μόνο σ' αυτή την περιοχή διατηρώντας μια μακραίωνη  παράδοση, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά.


Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Βάιος Βασδαβάνος, ένας αμπελοκαλλιεργητής από το Δαμάσι Τυρνάβου αρχίζει να παράγει και να εμπορεύεται κρασί και τσίπουρο στη δική του μικρή οικοτεχνία. Σταδιακά, οι οίνοι αποκτούν μεγάλη φήμη στην περιοχή για την εξαιρετική ποιότητα και το μοναδικό τους άρωμα. 

Κάπως έτσι και με μεγάλη αγάπη για τα αποστάγματα και τα αρώματα του τόπου, οι τρεις γιοι του αποφασίζουν να συνεχίσουν την παράδοση του πατέρα τους, και ιδρύουν το 1959 την Οινοποιία Βασδαβάνου.

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Δεκαράκι να είναι δικαιωματικά ο βασιλιάς στην παράδοση, είναι η διαδικασία απόσταξής του και ο αρωματικός τους χαρακτήρας. Τα αρώματα από τα στέμφυλα του Μοσχάτου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής απόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται με παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.


Στις μέρες μας η Οικογένεια Βασδαβάνου συνεχίζει την παράδοση της οινοποιίας ως μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση έχοντας κληρονομήσει τα μυστικά, την τεχνική αλλά και το μεράκι της οικογενειακής επιχείρησης.


Το επονομαζόμενο «Δεκαράκι» γεννήθηκε στον Τύρναβο. Παράγεται και εμφιαλώνεται από την Οινοποιία Βασδαβάνου και κλείνει στο μπουκάλι του όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του τόπου.

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Δεκαράκι να είναι δικαιωματικά ο βασιλιάς στην παράδοση, είναι η διαδικασία απόσταξής του και ο αρωματικός τους χαρακτήρας.

Τα αρώματα από τα στέμφυλα του Μοσχάτου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής απόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται με παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.

Το «Δεκαράκι Μοσχάτο» πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες. Κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα. Το άρωμα του καθαρό, έντονο, χωρίς παλαίωση, θυμίζοντας σύκο, σταφίδα, καρύδι, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο.

Όσον αφορά την γεύση: ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα, θυμίζει σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Απόσταγμα ισορροπημένο, πολύπλοκο, με μακρά επίγευση.

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση Facebook Twitter
Το «Δεκαράκι» παραμένει σύντροφος σε όλες τις στιγμές μας και κυρίως ενώνει την παρέα ως ένα εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας. Το καλοκαίρι είναι εδώ και κάθε τσούγκρισμα αποτελεί κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.


Μπορούμε να το απολαύσουμε παρέα με μανούρι ψητό, παραδοσιακές πίτες με κίτρινα τυριά, τηγανιές και φυσικά με πικάντικους κρεατικούς μεζέδες όπως απάκι και λουκάνικο, καθώς και με καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες.


Αντίστοιχα, το τσίπουρο «Δεκαράκι Μαλαγουζιά», παράγεται μόνο από Μαλαγουζιά σταφύλι. Συνοδεύετε ευχάριστα με θαλασσινά και ψάρια σχάρας ενώ επίσης μπορούμε να το απολαύσουμε με καπνιστά, παστά ψάρια, αρωματισμένα με λεμόνι. Καθαρό, κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα.


Το άρωμα του; Καθαρό, έντονο, θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια, ροδάκινο και βερίκοκο, μέλι, λεμόνι και πράσινο μήλο. Ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα που η γεύση του θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια όπως γαρδένια, γιασεμί, αγιόκλημα καθώς και νότες από μέλι, λεμόνι, πράσινο μήλο, ροδάκινο και βερίκοκο. Ένα απόσταγμα ιδιαίτερα ανθικό, με αρώματα που μεγεθύνονται στο στόμα και επιμένουν στην επίγευση.

 

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση Facebook Twitter
Το "Δεκαράκι Μοσχάτο" πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες.


Στην ίδια κατηγορία το τσίπουρο «Δεκαράκι Ροδίτης», παράγεται μόνο από Ροδίτη σταφύλι και ξεχωρίζει για τα λεμονάτα και φρουτώδη αρώματά του. Ιδανικός συνδυασμός με τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, καθώς και με φίνα ψητά της ώρας.

Κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα διακρίνεται για τον ήπιο αρωματικό χαρακτήρα, με αρώματα μελιού (πετιμέζι), λεμονιού και μπανάνας. Τέλος, με γεύση δροσιστικής οξύτητας φέρνει στο μυαλό μέλι (πετιμέζι), λεμόνι και μπανάνα. Πρόκειται για ένα απόσταγμα ξηρό με στρογγυλή, γεμάτη και μαλακή γεύση.


Το «Δεκαράκι» παραμένει σύντροφος σε όλες τις στιγμές μας και κυρίως ενώνει την παρέα ως ένα εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας. Το καλοκαίρι είναι εδώ και κάθε τσούγκρισμα αποτελεί κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες στο www.dekaraki.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ