Μήπως οι 40+ θα έπρεπε να δουλεύουν τριήμερο;

Μήπως οι 40+ θα έπρεπε να δουλεύουν τριήμερο; Facebook Twitter
Το 40ωρο σίγουρα είναι καλύτερο από την ανεργία, αλλά μη θεωρηθεί ότι μας κάνει καλό μετά τα 40...
0


 

Το να δουλεύει κανείς full time μετά την ηλικία των 40 κάνει κακό στον εγκέφαλο. Αυτό δεν είναι το μότο κάποιου νωθρού 40άρη, αλλά το συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας, που εκπονήθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομίας και Κοινωνικής Έρευνας της Μελβούρνης: σύμφωνα με αυτήν το να βρίσκεται κάποιος σε αυτή την ηλικία και να εργάζεται για περισσότερες από 3 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εγκεφαλικές του λειτουργίες, τόσο στο άμεσο παρόν, όσο και μακροπρόθεσμα.

Κατά την ίδια έρευνα πάντα, ενώ το να εργάζεται κανείς σε αυτό το ηλικιακό target group έως και 30 ώρες την εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αντίθετα κάθε ώρα παραπάνω φαίνεται να μειώνει την αντιληπτική του ικανότητα και να αδυνατίζει τη μνήμη του με ραγδαίους ρυθμούς.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 άντρες και περίπου 3.500 γυναίκες, μακροχρόνια εργαζόμενους στην Αυστραλία και ενώ τα ζητούμενα των ερωτηματολογίων από αυτούς τους ανθρώπους ήταν τα εξής απλά: να διαβάσουν κάποιες λέξεις δυνατά, να αντιστοιχήσουν λίστες αριθμών με λέξεις ή γράμματα και να ανταποκριθούν σε αντίστοιχα τεστ μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο...

Ενώ η δουλειά θεωρητικά κρατά τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, η δουλειά που δεν σταματά ποτέ, από την οποία δεν κάνουμε σοβαρά διαλείμματα, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και άγχος, τα οποία ευθύνονται για τις σοβαρές βλάβες στις λειτουργίες αντίληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μέσω αυτών των τεστ ήθελαν να «μετρήσουν» τη γνωστική ικανότητα των εργαζομένων και στη συνέχεια τη δυνατότητα της κριτικής τους σκέψης, που περιλαμβάνει ικανότητες μνήμης, αντίληψης αφηρημένων εννοιών και ανασυγκρότησης τους σε πρακτική εφαρμογή μέσα στην καθημερινότητα τους και δη την εργασιακή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Colin McKenzie, τα χαμηλότερα ποσοστά σε αυτού του είδους τα τεστ δεξιοτήτων τα εμφάνισαν άνθρωποι άνω των 40, οι οποίοι εξακολουθούσαν να εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ο ίδιος δεν ακυρώνει προηγούμενες έρευνες, που τονίζουν ότι τα 40+ είναι η καλύτερη και η πιο δημιουργική ηλικία για τον άνθρωπο. Απλώς, επικαλείται τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με τον φόρτο εργασίας και τις ώρες απασχόλησης, προκειμένου να αποδείξει ότι όντως οι άνω των 40 διαθέτου εμπειρία, ικανότητα, γνώση και κοφτερό μυαλό, υπό την προϋπόθεση ότι κάνουν λελογισμένη χρήση αυτών των πολύτιμων προσόντων. Η ομάδα του ισχυρίζεται ότι λιγότερες ώρες εργασίας και πιο στοχευμένες στο αντικείμενο του καθενός μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα για τους στόχους των επιχειρήσεων, αλλά και για τις αντιληπτικές ικανότητες των εργαζομένων, ωστόσο, δεν έχει κάτι να απαντήσει για τα μειωμένα μισθολόγια που συνεπάγεται μία τέτοιου είδους τριήμερη εργασία…

Φυσικά και οι περισσότεροι 40άρηδες σε όλον τον κόσμο δεν μπορούν να ελπίζουν σε μία ουτοπία και φυσικά οι περισσότεροι εργάζονται full time μέχρι τη μέρα της συνταξιοδότησης τους. Παίζει, όμως, ρόλο η δουλειά που κάνει ο καθένας σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα και το μάξιμουμ της απόδοσης του;

«Είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθούν βλάβες στην αντιληπτική ικανότητα βάσει της απασχόλησης και του αντικειμένου του καθενός», λέει ο McKenzie, ενώ παραδέχεται ότι η δουλειά, η εργασία του καθενός είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: «Ενώ η δουλειά θεωρητικά κρατά τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, η δουλειά που δεν σταματά ποτέ, από την οποία δεν κάνουμε σοβαρά διαλείμματα, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και άγχος, τα οποία ευθύνονται για τις σοβαρές βλάβες στις λειτουργίες αντίληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το 40ωρο σίγουρα είναι καλύτερο από την ανεργία, αλλά μη θεωρηθεί ότι μας κάνει καλό μετά τα 40», λέει ο επικεφαλής της έρευνας.

Επίσης, όπως ο ίδιος δηλώνει, τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας έρευνας σε άλλες χώρες μπορεί να εμφανίζονται διαφοροποιημένα, ανάλογα με τις διακοπές και τις ημέρες αδείας που παίρνει τελικά ο κάθε εργαζόμενος, ωστόσο, το όραμα των περισσότερων κυβερνήσεων της υφηλίου να δουλεύουμε μέχρι τα 67 μας χρόνια, θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί άμεσα, καθώς μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει: και στις επιδιώξεις των κρατών και στους πολίτες...

Mε στοιχεία από τη Guardian

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ