Πώς να πιάσετε κουβέντα με τον μελλοντικό εργοδότη σας στο Facebook

Πώς να πιάσετε κουβέντα με τον μελλοντικό εργοδότη σας στο Facebook Facebook Twitter
Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν προσφέρονται μόνο για να βρούμε παλιούς φίλους και για online φλερτ. Μπορούν, με τα σωστά βήματα, να μας φέρουν πιο κοντά στην επόμενη δουλειά μας
0

Κατά καιρούς τα social media έχουν κατηγορηθεί για ατέλειωτο σαχλάρισμα, για κάθε είδους τρολάρισμα, για ακατάσχετες συναισθηματικές εξομολογήσεις. Κι όμως, όσο περνάει ο καιρός και σταδιακά ξεθυμαίνουν τα ναρκισσιστικά ξεσπάσματα, τόσο γίνεται αντιληπτός ο πραγματικός ρόλο των social media και ειδικά ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε τη δουλειά που ονειρευόμαστε και - γιατί, όχι; - να πιάσουμε κουβέντα με τον μελλοντικό εργοδότη μας. 

Μοιάζει τρομακτικό, αλλά δεν είναι. Και γίνεται πιο εφικτό, αν γνωρίζουμε τα σωστά βήματα για να έρθουμε σε επαφή μαζί του ή μαζί της. Βοηθάει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι - ακόμη και οι ισχυροί μιας επιχείρησης - όταν μπαίνουν στο Facebook, μπαίνουν για τους ίδιους λόγους με όλους μας: για να χαζέψουν ειδήσεις και παράξενα, να ενημερωθούν, να γελάσουν, να χαλαρώσουν, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο χαλαροί σε μία ανώδυνη (αλλά ουσιαστική κουβέντα) και όχι με τα μανίκια σηκωμένα σα να μας περνούν από αξιολόγηση.  Να, μερικά βήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο μας. 

1.

Μη βιαστείτε να στείλετε βιογραφικό. Πείτε ένα «γεια»

Στην εποχή που οποιοσδήποτε κάνει αίτημα φιλίας σε οποιονδήποτε, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, αγενές να πείτε ένα "γεια". Χωρίς να κάνετε αίτημα φιλίας. Με δύο λόγια απλώς για το πόσο σας αρέσει η δουλειά του. Όχι κολακείες, την αλήθεια. Δυο σοβαρές και εγκάρδιες κουβέντες. Συνήθως, οι άνθρωποι αποκρίνονται με ευγένεια σε ευγενικά μηνύματα. Δεν χρειάζεται να περιμένετε άμεση απάντηση. Απλώς, δώστε το στίγμα σας και κάντε follow. 

2.

Αντιδράστε με ηρεμία 

Αν ρωτηθείτε το οτιδήποτε, αντιδράστε ήρεμα. Πιάστε κουβέντα για τη δουλειά, τα πράγματα που σας εμπνέουν και διακριτικά εξηγήστε ότι θα θελάτε πολύ να ασχοληθείτε με ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ. Σχολιάστε inbox μία σκέψη που έχετε κάνει για τη δουλειά που σας ενδιαφέρει, αλλά μην τη διατυπώσετε ολοκληρωμένα. Να δουλέψετε θέλετε, όχι να προσφέρετε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες σας. 

3.

Φροντίστε τον «τοίχο» σας 

Αν θέλετε να κερδίσετε το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη ενός ανθρώπου για τον οποίο θέλετε να δουλέψετε, κρατήστε το timeline σας σχετικά καθαρό από παιχνίδια και χαζομαρούλες που κάνουμε όλοι και "ανεβάστε" δείγματα γραφής σας και πράγματα από τομείς που σας ενδιαφέρουν. Ένας ενημερωμένος επαγγελματίας που μένει "προσηλωμένος" ή με τις "κεραίες" σε επαγρύπνηση ακόμη και στο ελεύθερο χρόνο του, είναι κάποιος που ξέρει τι θέλει. 

4.

Κάντε την κίνηση σας στον σωστό χρόνο 

Μετά από μερικά likes και δυο κουβέντες που "περικυκλώνουν" κάπως το αίτημα σας, μπείτε στη διαδικασία να στείλετε ένα βιογραφικό. Ας έχουν προηγηθεί δυο λόγια, για το ότι το στέλνετε στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια ανάγκη, ότι υπολογίζετε σε μία καλή συμβουλή για το πώς να το εμπλουτίσετε, κ.λπ. Γενικώς, προσπαθήστε να συντηρείτε μία κουβέντα, η οποία δεν θα είναι οχληρή, θα ισορροπημένη και δεν θα ξεφεύγει από το αντικείμενο σας. 

5.

Μην ενθουσιαστείτε 

Επειδή, πολύ συχνά τέτοιου είδους ανορθόδοξες μέθοδοι "πιάνουν" και επειδή υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κεντρίσετε το ενδιαφέρον, είναι πολύ πιθανόν, επίσης, να δεχθείτε μία πρόταση για επαγγελματικό ραντεβού. Τώρα που έχετε βρεθεί πολύ κοντά στον στόχο σας, μη δείξετε ότι πετάτε από τη χαρά σας. Αντιδράστε με φυσικότητα, ρωτήστε αν πρέπει πρώτα να δείτε τον υπεύθυνο προσωπικού και στη συνέχεια "κλειδώστε" τα απολύτως πρακτικά: μέρα και ώρα συνάντησης. Να θυμάστε πάντα ότι φτάσατε μέχρι εδώ, λόγω της ικανότητας σας να πιάσετε κουβέντα με έναν άγνωστο, ισχυρό στον τομέα του, για καθαρά επαγγελματικούς λόγους. Στην πρώτη συνάντηση, διατηρήστε τη συζήτηση ακριβώς στο ίδιο επίπεδο, έχετε το βιογραφικό σας πρόχειρο, αλλά όχι στα "δόντια" και έχετε ήδη κάνει το 90% της δουλειάς για την επίτευξη του στόχου σας.

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα social media είναι κυρίως πλατφόρμες δικτύωσης με ένα τεράστιο φάσμα ανθρώπων από διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες. Τώρα, που ένα e-mail ή ένα τηλεφώνημα για να βρούμε δουλειά δεν είναι αρκετό, αλλά οι άνθρωποι επιχειρήσεων και εταιρειών είναι στο διαδίκτυο, δεν χάνουμε κάτι να πούμε κάτι περισσότερο και πιο ουσιαστικό από ένα "γεια" και "ψάχνω για δουλειά". 

Στοιχεία από το Inc

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kοιμόμαστε λιγότερο και ξυπνάμε κουρασμένοι. Γιατί;

Ψυχή & Σώμα / Kοιμόμαστε λιγότερο και ξυπνάμε κουρασμένοι. Γιατί;

Ο ύπνος θα έπρεπε να μας ξεκουράζει. Κι όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν μέσα στη νύχτα ή ξεκινούν τη μέρα τους ήδη εξαντλημένοι. Γιατί ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται πια να ξεκουραστεί πραγματικά; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Ψυχή & Σώμα / Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Είναι όντως τα γιορτινά γλυκά ο μεγάλος «ένοχος» για τα κιλά των Χριστουγέννων ή μήπως το πρόβλημα κρύβεται αλλού; Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ψυχή & Σώμα» η κλινική διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κεραμύδα ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη σχέση μας με το φαγητό στις γιορτές.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ