Καμία δίαιτα, το καλοκαίρι τρώμε «βρόμικα»

Καντίνες: Το καλοκαίρι τρώμε «βρόμικα» Facebook Twitter
Φωτ.: Δημήτρης Καπαντάης/LIFO
0



ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ, o Μερακλής έχει για σπεσιαλιτέ την ποικιλία αλλαντικών του, δηλαδή το σάντουιτς που μέσα έχει μορταδέλα, πάριζα, σαλάμι αέρος, χοιρινή ωμοπλάτη και καπνιστό χοιρινό. Προσθέτουν και πατάτες, γκούντα, ντομάτα, μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα – ξέρω πού και τι τρώτε μετά το Release Festival και το Bolivar.

Στο ύψος της Καλλιθέας, στον αριθμό 340 της Συγγρού, στη γωνία όπου συναντιέται με την έξοδο της Αμφιθέας, πάμε για το hot dog που ισχυρίζεται πως είναι το καλύτερο της πόλης – το γράφει στην ταμπέλα του. Το μυστικό του είναι η σπιτική σάλτσα με το καραμελωμένο κρεμμύδι και η άφθονη μαγιονέζα.

Στη Συγγρού πάλι, λίγο πιο πάνω, έξω από το Πάντειο, παραγγέλνουμε γκουρμέ «βρόμικο» στο Johnie hot dog που έχει πολλές επιλογές σε hot dog. Προτείνω το γλυκόξινο American dog με λουκάνικο βραστό Φρανκφούρτης ή ψητό χωριάτικο, τραγανό παναρισμένο κρεμμυδάκι, hot dog relish σος, μουστάρδα με μέλι και μαγιονέζα.

Στον Ταύρο, στον δρόμο της Χρυσοστόμου Σμύρνης στο 52, αν είμαστε τυχεροί και τον πετύχουμε ανοιχτό, ζητάμε από τον Ανδρέα και την καντίνα του σάντουιτς με διπλό καλαμάκι, χοιρινό ή κοτόπουλο, ή ένα κι ένα, δεν χαλάει χατίρι.

Καντίνες: Το καλοκαίρι τρώμε «βρόμικα» Facebook Twitter
Φωτ.: Δημήτρης Καπαντάης/LIFO

Στη Χαμοστέρνας 55 και στην καντίνα του Βασίλη και του γιου του Δημήτρη πάμε για το φημισμένο τους σάντουιτς με το βραστό λουκάνικο Φρανκφούρτης με το καραμελωμένο κρεμμύδι και την πιο ελαφριά μαγιονέζα που κυκλοφορεί εκεί έξω, την οποία φτιάχνει η μαμά της οικογένειας, απογειώνοντας το αποτέλεσμα.

Αν το σχολάσουμε νωρίς, προλαβαίνουμε να φάμε στην καλά κρυμμένη Γαλιάντρα του Μεταξουργείου και της πλατείας Αυδή street food με υπογραφή της Γωγώς Δελογιάννη – κλείνει στις 2 μετά τα μεσάνυχτα την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στη Μαβίλη και τη Μιχαλακοπούλου πάμε αν έχουμε όρεξη να πετύχουμε γνωστούς μετά από ξενύχτι. Σε αυτή την περίπτωση ψηφίζω Μαβίλη για κοτομπουκιές. Και αν μας βγάλει ο δρόμος προς Πειραιά, πάμε καρφί στο Story Streat της Ακτής Μιαούλη για γιγαντιαία σάντουιτς με χειροποίητο κεμπάπ και αρμένικο σουτζούκι ή πανσετάκια χοιρινά μαριναρισμένα.

Προς Περιστέρι μεριά, η καντίνα είναι μία, μιλάω για την Billy’s. Αναζητήστε τη και θα καταλάβετε πως τα δυτικά ξενυχτάνε περισσότερο απ’ όλα τα προάστια. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ