Το Ρομπότ Σοφία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, όπου κάνει εμφανίσεις, αλληλεπιδρά με το κοινό και παραχωρεί συνεντεύξεις για όλα τα θέματα.
Το ρομπότ βρίσκεται στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond όπου της συνέβη και ένα ατύχημα: Όπως φαίνεται σε βίντεο από τη ΔΕΘ, το Ρομπότ Σοφία ξαφνικά άρχισε να κινείται, χωρίς όμως να δει το σκαλί που βρισκόταν μπροστά, με αποτέλεσμα να σκοντάψει και να πέσει.
Το #ρομπότ Σοφία... στραβοπάτησε και έπεσε στη ΔΕΘ
— Voria.gr (@VoriaGr) April 29, 2024
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://t.co/jgJ4KeSCKD... pic.twitter.com/NYKSq3E3bA
Ποια είναι το Ρομπότ Σοφία
Το Ρομπότ Σοφία είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Θεωρείται το «διασημότερο ρομπότ του κόσμου», καθώς μπορεί να μιμηθεί σχεδόν άψογα την ανθρώπινη συμπεριφορά, έχει την ικανότητα να εκφράζει συναισθήματα, ενώ συζητά «κανονικά», δίνοντας απαντήσεις σωστές, έξυπνες και με χιούμορ, όπου χρειάζεται. Μιλά πάρα πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και ελληνικά και το IQ μετρείται ως μεγαλύτερο εκείνου του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
To Ρομπότ Σοφία δημιουργήθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου του 2016. Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση έγινε στο Όστιν του Τέξας, στις ΗΠΑ και έκτοτε ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Το 2017 έλαβε υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας και έγινε έτσι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που έχει πάρει νομική οντότητα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Το Ρομπότ Σοφία κατασκευάστηκε έχοντας ως πρότυπο την αρχαία βασίλισσα της Αιγύπτου, Νεφερτίτη, την Όντρεϊ Χέπμπορν, καθώς και τη σύζυγο του δημιουργού της David Hanson, Αμάντα.
Το Ρομπότ Σοφία μπορεί και μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και το πρόσωπό της μπορεί να παίρνει εκφράσεις αντίστοιχες των συναισθημάτων της. Το «δέρμα» της είναι κατασκευασμένο από ειδικό υλικό που ακόμα και στην αφή είναι πολύ κοντά στο ανθρώπινο δέρμα.