Η Πορτογαλία αρνείται να πληρώσει αποζημιώσεις για την εποχή της αποικιοκρατίας

Η Πορτογαλία αρνείται να πληρώσει αποζημιώσεις για την εποχή της αποικιοκρατίας Facebook Twitter
Άγαλμα της «Χειραφέτησης» στο νησί Goree της Σενεγάλης γνωστό ως «Νησί της Ντροπής» κέντρο του δουλεμπορίου μεταξύ 15ου και 19ου αιώνα, φωτ.: Getty Images
0

Η Λισαβόνα αρνείται να πληρώσει αποζημιώσεις για το διατλαντικό δουλεμπόριο και την αποικιοκρατία, όπως δήλωσε το Σάββατο η κυβέρνηση της Πορτογαλίας

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας απέρριψε το Σάββατο το ενδεχόμενο επανορθώσεων για θηριωδίες που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του διατλαντικού δουλεμπορίου την εποχή της αποικιοκρατίας. 

Η δήλωση από την πλευρά της πορτογαλικής κυβέρνησης έρχεται ως απάντηση στα σχόλια του προέδρου Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα, ο οποίος την Τρίτη είπε ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε να βρει τρόπους να αποζημιώσει τις πρώην αποικίες της. 

Προκαλώντας έντονη κριτική από κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς ο Πορτογάλος πρόεδρος, επιμένοντας στις δηλώσεις του είπε το Σάββατο: «Δεν μπορούμε να αφήνουμε το θέμα κάτω από το χαλί ή μέσα σε ένα συρτάρι. Έχουμε υποχρέωση να ξεκινήσουμε μια τέτοια διαδικασία (επανορθώσεων)». 

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επιδιώκει «να εμβαθύνει τις αμοιβαίες σχέσεις, τον σεβασμό της ιστορικής αλήθειας και την ολοένα πιο έντονη και στενή συνεργασία, βασισμένη στη συμφιλίωση των αδελφικών λαών». 

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαδικασία ή πρόγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών» για την καταβολή επανορθώσεων, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η γραμμή ακολουθήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις. Χαρακτήρισε «πραγματικά άριστες» τις σχέσεις με πρώην αποικίες της Πορτογαλίας και επεσήμανε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς – όπως η παιδεία, ο πολιτισμός και η υγεία – πέραν των πρωτοβουλιών σε οικονομικό επίπεδο. 

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία κυβερνάται από την κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) μετά τις πρόωρες εκλογές που έγιναν τον Μάρτιο. Οι εκλογές προκηρύχθηκαν μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα, λόγω καταγγελιών για διαφθορά. 

Η μακρά πορτογαλική αποικιοκρατία

Η αποικιοκρατική περίοδος της Πορτογαλίας διήρκεσε για περισσότερους από πέντε αιώνες, με την αποαποικιοποίηση ορισμένων αφρικανικών χωρών να συνέβη το 1974 μετά την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος «Estado Novo». Στις 25 Απριλίου του 1974, με την «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» μπήκε τέλος στη μακροβιότερη δικτατορία της Ευρώπης. 

Από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, έξι εκατομμύρια Αφρικανοί απήχθησαν και μεταφέρθηκαν διά της βίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα, κυρίως στη Βραζιλία. 

Την εποχή της αποικιοκρατίας, η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, η Βραζιλία, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, το Ανατολικό Τιμόρ και ορισμένα εδάφη στην Ασία βρέθηκαν υπό πορτογαλική κυριαρχία. 

Με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle  

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή 100% δασμών σε ξένες ταινίες που προβάλλονται στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη μείωση της κινηματογραφικής παραγωγής στο Χόλιγουντ ζήτημα εθνικής ασφάλειας
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Διεθνή / Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ στη Σανάα τραυματίζουν 14 πολίτες - Οι Χούτι απαντούν με πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ – Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM