Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: «Φρικτή κατάσταση», 260 πτώματα σε μουσικό φεστιβάλ

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Φρικτή κατάσταση», 260 πτώματα σε μουσικό φεστιβάλ Facebook Twitter
Φωτ.: Χ
0

Ο αριθμός των νεκρών στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς, έφτασε τους 260 μετέδωσαν ισραηλινά Μέσα, επικαλούμενα την τοπική υπηρεσία διάσωσης Zaka.

Περίπου 3.000 άνθρωποι παρακολούθησαν το ολονύχτιο ρέιβ φεστιβάλ που έγινε στόχος της Χαμάς ως μέρος μιας τεράστιας αιφνιδιαστικής επίθεσης στο Ισραήλ. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην έρημο Negev, κοντά στο Kibbutz Re'im - όχι μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας, στο ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς το Σάββατο το πρωί.

Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο έδειχναν τους επισκέπτες του φεστιβάλ να τρέχουν για να σωθούν στα χωράφια καθώς ένοπλοι της Χαμάς τους επιτέθηκαν και έπιασαν ομήρους.

Νωρίς τη Δευτέρα, ο αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), είπε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα πως «σχεδόν 48 ώρες μετά τη μάχη… η κατάσταση στο Ισραήλ είναι φρικτή». Πρόσθεσε πως ότι οι μάχες συνεχίζονται στο νότιο Ισραήλ και ότι ο Ισραηλινός Στρατός εκτιμά ότι πάνω από 1.000 μαχητές της Χαμάς εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Σαββάτου.

Επισήμανε ότι 700 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν -άμαχοι και στρατιωτικό προσωπικό- και περισσότεροι από 2.100 τραυματίστηκαν. Με έναν «υψηλό αριθμό βαριά τραυματισμένων», αναμένονται περισσότεροι θάνατοι, είπε. Δεν ήταν σαφές ωστόσο πόσα από τα πτώματα από το φεστιβάλ περιλαμβάνονταν ήδη στον συνολικό απολογισμό του Ισραήλ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 413 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 78 παιδιά, έχουν σκοτωθεί και 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο. Δεκαεννέα μέλη μιας οικογένειας φέρεται να σκοτώθηκαν όταν αεροπορική επιδρομή έπληξε το σπίτι τους στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

«Είναι μακράν η χειρότερη μέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Ποτέ πριν δεν είχαν σκοτωθεί τόσοι πολλοί Ισραηλινοί από ένα και μόνο πράγμα μέσα μία μέρα» είπε ο Conricus ενώ πρόσθεσε ότι η επίθεση του Σαββατοκύριακου, για το Ισραήλ, «θα μπορούσε να είναι μια 11η Σεπτεμβρίου και ένα Περλ Χάρμπορ σε ένα».Ο Cornicus είπε ότι ένας σημαντικός αριθμός Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτικού προσωπικού πιάστηκε όμηρος και μεταφέρθηκε στη Γάζα. Δεν διευκρίνισε αριθμό, αλλά είπε ότι «πάρα πολλοί Ισραηλινοί έχουν απομακρυνθεί βίαια από το Ισραήλ».

Συμπλήρωσε πως η στρατιωτική ανταπόκριση του IDF είχε δύο πρωταρχικούς στόχους στην απάντησή της στην επίθεση της Χαμάς. «Στο τέλος αυτού του πολέμου, η Χαμάς δεν θα έχει πλέον καμία στρατιωτική ικανότητα για να απειλήσει τους Ισραηλινούς αμάχους… Η Χαμάς δεν θα είναι σε θέση να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέος συναγερμός στο Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός για ρουκέτες της Χαμάς σήμανε στο Τελ Αβίβ και τα περίχωρά του αργά το βράδυ χθες Κυριακή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

Ακούστηκαν εκρήξεις ενώ νωρίτερα είχαν ακουστεί οι σειρήνες της αεράμυνας σε κοινότητες νότια του Τελ Αβίβ.

Στην Ασκελόν, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, χτυπήθηκε πολυκατοικία, σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ενώ δεν είναι σαφές αν υπήρξαν θύματα.

Το Σάββατο το Ισραήλ υπέστη την πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως κράτους και ο αριθμός των θανάτων σύμφωνα με εκπρόσωπο των ένοπλων δυνάμεων είναι πρακτικά βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Βοήθεια ΗΠΑ στο Ισραήλ

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ξεκινούν να στέλνουν επιπλέον πυρομαχικά στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Λόιντ Όστιν, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας «θα ξεκινήσει να αναχωρεί σήμερα και θα φτάσει μέσα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Όστιν σε σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου μετακινείται στη θαλάσσια περιοχή πιο κοντά στο Ισραήλ, και αυτή η ομάδα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Ford και πλοία που το υποστηρίζουν. Το Πεντάγωνο θα προσθέσει επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή.

Με πληροφορίες του BBC/Guardian

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM
Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Διεθνή / Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν μετά τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποια είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης, τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη και πώς οργανώνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Διεθνή / Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Περίπου 8 χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του που οδήγησαν στην καταδίκη του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος - Το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει
LIFO NEWSROOM