«Αν ο δάσκαλος απλώσει χέρι...»: Μια ανάρτηση που προβλημάτισε όποιον τη διάβασε

«Αν ο δάσκαλος απλώσει χέρι...»: μια ανάρτηση που προβλημάτισε όποιον τη διάβασε Facebook Twitter
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε κοντά στα παιδιά μας και να τα κάνουμε να μην φοβούνται να μας πουν τα πάντα». Φωτ.: SOOC
0



ΤΟΝ Α.Σ. ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΑ.
Έπρεπε να προηγηθεί μία ανάρτησή του στα social media, στην οποία μιλούσε για τον φόβο της 13χρονης κόρης του επειδή ο καθηγητής της είχε «μακρύ χέρι».  Δεν είναι κάτι που δεν συζητιέται στα πνιχτά κάθε μέρα, δεν είναι, όμως και κάτι που όταν το διαβάζεις, δεν σε κινητοποιεί, δεν σε προβληματίζει, δεν αντιλαμβάνεσαι το άγχος του γονέα που αφουγκράζεται, φοβάται, αλλά δεν μπορεί να μείνει και άπραγος. 

Με αφορμή λοιπόν αυτή την ανάρτηση, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για ένα δύσκολο λεπτό ζήτημα, με πολλές κόκκινες γραμμές, που όμως είναι εκεί και μετά τα απανωτά σκάνδαλα παιδοφιλίας στη χώρα, απλώς δεν μπορείς να το προσπεράσεις. 

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν υπάρχουν υποψίες για παιδόφιλους καθηγητές και πώς πρέπει να το διαχειρίζονται οι γονείς, οι μαθητές αλλά και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί.

«Η κοινωνία έχει αλλάξει αλλά κάποια πράγματα δυστυχώς παραμένουν τα ίδια. Μάλιστα τώρα, ίσως είναι και χειρότερα, γιατί αντί να απομονωθεί ο δάσκαλος, επιρρίπτονται ευθύνες στα κορίτσια επειδή φόρεσαν ένα κοντό μπλουζάκι ή φαίνεται ο αφαλός τους».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, για να γνωρίζει ο αναγνώστης περί τίνος πρόκειται, πως ο Α.Σ. είχε προχωρήσει την περασμένη Τετάρτη σε μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναφερόταν στον πανικό της κόρης του για το τι θα φορούσε την επόμενη μέρα στο σχολείο –ξεκίνησε μόλις τη Β' Γυμνασίου– επειδή ο δάσκαλος που θα είχε, «απλώνει χέρι» και πετά σεξουαλικά υπονοούμενα στις μαθήτριες του.

«Φοράς ό,τι θέλεις κι αν απλώσει χέρι θα κοπεί από τη ρίζα», ήταν η αυθόρμητη απάντηση του 49χρονου πατέρα, ο οποίος έβλεπε το στερεότυπο του «δασκάλου - αρπακτικού» που είχε εκείνος πριν 30+ χρόνια, να εμφανίζεται ξανά μπροστά του και ας βρισκόμαστε πλέον στο 2023.

Σχολείο-Παρενόχληση Facebook Twitter

«Αντί να απομονώσουν τον δάσκαλο κυνηγούν τις μαθήτριες για το ντύσιμό τους»

«Είχα κι εγώ όταν πήγαινα σχολείο τον κλασικό δάσκαλο που χάιδευε τα κοριτσάκια και χτυπούσε τα αγόρια για να τους "σπάσει τον τσαμπουκά". Και όσο κι αν αυτό επηρέασε τον ψυχισμό μου, δεν περίμενα ποτέ ότι τα ίδια προβλήματα θα είχε και η κόρη μου πάνω από 30 χρόνια μετά», αναφέρει ο Α.Σ. και συνεχίζει:

«Η κοινωνία έχει αλλάξει αλλά κάποια πράγματα δυστυχώς παραμένουν τα ίδια. Μάλιστα τώρα, ίσως είναι και χειρότερα, γιατί αντί να απομονωθεί ο δάσκαλος, επιρρίπτονται ευθύνες στα κορίτσια επειδή φόρεσαν ένα κοντό μπλουζάκι ή φαίνεται ο αφαλός τους».

Ο 49χρονος, μιλώντας για τον εν λόγω δάσκαλο σε γυμνάσιο της Αττικής, επισημαίνει ότι πέρσι είχαν υπάρξει καταγγελίες από μαθήτριες εναντίον του για «περίεργα χάδια» και σεξιστικά σχόλια, με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς αντί να τον απομονώσουν, να απαντούν πως πρέπει τα κορίτσια να προσέχουν τι φοράνε. 

«Τον κάλεσαν πέρσι από τη διεύθυνση του σχολείου με παρόντα και τα κορίτσια που είχαν καταγγείλει τα περιστατικά, χωρίς να συμβεί κάτι περισσότερο, είτε από το σχολείο είτε από τη δευτεροβάθμια, επειδή "δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις ότι έχει συμβεί κάτι"» σημειώνει ο Α.Σ. Παράλληλα, με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς φούντωσαν και πάλι οι ψίθυροι για τον συγκεκριμένο καθηγητή –που σημειωτέον πλησιάζει στη συνταξιοδότηση– με τη νέα διευθύντρια να απαντά... κυνηγώντας τις μαθήτριες στο σχολείο και κάνοντας παρατηρήσεις για το ντύσιμό τους.

«Ειλικρινά, ντύνονται σαν παιδιά. Μπορεί να φορέσουν κάποια ζεστή μέρα ένα σορτς ή ένα κοντό μπλουζάκι, αλλά ντύνονται σαν παιδιά. Και αντί να λαμβάνονται μέτρα για τον συγκεκριμένο καθηγητή, κυνηγούν τα κοριτσάκια», λέει ο 49χρονος πατέρας ο οποίος επισημαίνει κάτι που θα έπρεπε να προκαλέσει προβληματισμό: «Αντί να απομονώσουν τον ανώμαλο, "βαφτίζουν" το ντύσιμο ως ανώμαλο. Καθηγητές και γονείς κάνουν τα στραβά μάτια σε τόσο σοβαρά ζητήματα και τα παιδιά καταλήγουν να έχουν και ενοχές για το ντύσιμό τους και να θεωρόυν πως ευθύνονται αυτά για ό,τι ακούσουν. Σάμπως ο παιδόφιλος δεν θα κάνει αισχρές σκέψεις αν το παιδί φορέσει μακριά φούστα ή... μπούργκα!».

«Αν ξαναφορέσεις αυτό το τζιν θα σου βάλω 20»

Στο συγκεκριμένο σημείο ο Α.Σ. μας διηγήθηκε και ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που του διηγήθηκε η κόρη του και συνέβη σε κολλητή της φίλη. «Πέρσι, ο συγκεκριμένος καθηγητής έκανε μάθημα στη φίλη της κόρης μου και μία ημέρα το κορίτσι πήγε στο σχολείο φορώντας ένα στενό τζιν, με το οποίο διαγραφόταν το σώμα της. Όταν την είδε, ο δάσκαλος της είπε: "Αν ξαναφορέσεις αυτό το τζιν, θα σου βάλω είκοσι!". Τα κορίτσια δεν είναι χαζά. Καταλαβαίνουν τι κρύβεται πίσω από τέτοια σχόλια και ενώ τα συζητάνε μεταξύ τους, δεν είναι το ίδιο εύκολο να το πουν στους γονείς ή τους υπόλοιπους δασκάλους, ειδικά όταν βλέπουν πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».

Όσον αφορά την ανάρτηση που έκανε ο Α.Σ. είπε πως «είδα φοβερή ανταπόκριση και από τα σχόλια αντιλήφθηκα πως παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν σχεδόν σε όλα τα σχολεία. Το θέμα, όμως, είναι τι κάνουμε εμείς για αυτό».

Στην ερώτηση αν το χειρότερο σενάριο γινόταν πραγματικότητα και η κόρη του παραπονιόταν πως κάτι της είπε ή έκανε ο δάσκαλος της, ο 49χρονος με απόλυτη ψυχραιμία επισήμανε πως «ξέρω τα δικαιώματά μου και σίγουρα δεν θα παραβώ τον νόμο γιατί είναι σίγουρο πως θα χάσω το δίκιο μου. Αλλά είμαι πατέρας και θα κάνω τα πάντα για να προστατέψω το παιδί μου, και θα κάνω μηνύσεις παντού μέχρι ο εν λόγω δάσκαλος να τιμωρηθεί για τις πράξεις του».

Η συναδελφική αλληλεγγύη και οι «πεφτοσυννεφάκηδες»

Δυστυχώς, όμως, φαίνεται πως οι σκέψεις (ή ακόμα χειρότερα πράξεις) ενός δασκάλου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα καθώς βαθύ προβληματισμό πρέπει να προκαλούν και οι ενέργειες όσων αντιλαμβάνονται πως κάτι συμβαίνει αλλά δεν κάνουν τίποτα για αυτό. «Δεν ξέρω αν πρόκειται για συναδελφική αλληλεγγύη ή κάτι άλλο, αλλά για να υπάρχουν παράπονα για ανάλογες συμπεριφορές σε τόσα πολλά σχολεία, κάτι δεν πάει σωστά. Είναι οι ίδιοι που μετά από κάποιο σοβαρό περιστατικό δηλώνουν ότι "έπεσαν από τα σύννεφα" στις κάμερες».

Τέλος, η συζήτηση πήγε στο τι πρέπει να λένε οι γονείς στα παιδιά τους σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι και τόσο σπάνιο το φαινόμενο οι ίδιοι γονείς να λένε στα ανήλικα κορίτσια να μην φοράνε το ένα ή το άλλο γιατί μπορεί να προκαλέσουν κάποιον. «Εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής» λέει ο Α.Σ. «Είναι λάθος να δημιουργούμε τύψεις στα παιδιά για το τι φοράνε και να νιώθουν ενοχές για το σώμα τους, πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια. Δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η κατάσταση σε κάποια σχολεία, αλλά εγώ όποτε πηγαίνω σε αυτό που πάνε τα παιδιά μου (σ.σ ο Α.Σ. έχει ακόμα έναν γιο 9 ετών), δεν βλέπω τα κορίτσια να ντύνονται έξαλλα. Ντύνονται σαν παιδιά. Πώς εμείς λοιπόν, εν έτει 2023, θέλουμε να τα γυρίσουμε στην εποχή με τις ποδιές;».

Σύμφωνα με τον 49χρονο, «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε κοντά στα παιδιά μας και να τα κάνουμε να μην φοβούνται να μας πουν τα πάντα. Όταν τα παιδιά γνωρίζουν πως οι γονείς τους τα στηρίζουν, ό,τι κι αν συμβεί θα το μοιραστούν και τότε όλα μπορούν να διορθωθούν».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.