50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες Facebook Twitter
Η γερουσιαστής Ιζαμπέλ Αλιέντε με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της δεύτερης στη Χιλή
0


ΚΑΘΩΣ Η ΧΙΛΗ ΔΙΑΝΥΕΙ 
την 50ή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, η οικογένεια του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε τιμά τη μνήμη του 50 χρόνια μετά το θάνατό του εκείνη την αποφράδα 11η  Σεπτεμβρίου του 1973. Η κόρη του, η γερουσιαστής Ιζαμπέλ Αλιέντε εξέδωσε ένα βιβλίο απομνημονευμάτων με τίτλο “11 de Septiembre: Esa semana” για τις τραγικές εκείνες μέρες. Στο απόσπασμα που ακολουθεί και δημοσιεύεται αποκλειστικά στο ιστορικό αμερικανικό περιοδικό The Nation, αφηγείται τη δική της εμπειρία για την οδυνηρή ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο πατέρας της βρισκόταν υπό στενή πολιορκία.

…Η κατάσταση που είχε προκληθεί από τη σφοδρή επίθεση στο προεδρικό μέγαρο γινόταν όλο και πιο τεταμένη. Είχαμε επιστρέψει κάτω στο υπόγειο. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι ώρα ήταν όταν εμφανίστηκε ξαφνικά ο πατέρας μου και μας είπε:

«Λοιπόν, τώρα πρέπει να φύγετε. Πρέπει να καταλάβετε ότι ο κόσμος οφείλει να μάθει τι συμβαίνει. Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Είστε μάρτυρες. Πρέπει να αναφέρετε αυτό που συνέβη. Ζήτησα από τον στρατηγό Baeza να φέρει ένα τζιπ για να σας βγάλει έξω», είπε αποφασιστικά.

Ο αποχαιρετισμός ήταν σιωπηλός και επώδυνος. Στο βάθος ακουγόταν ο θόρυβος της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης του πατέρα μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπα.

«Κι αν μας πιάσουν ομήρους;» ρώτησε η αδελφή μου η Μπεατρίς.

«Τότε ο κόσμος θα μάθει τι σας έκαναν», είπε ο πατέρας μου.

«Πάμε», είπε τελικά η αδελφή μου. Είχε περισσότερη λογική από μένα. Ήταν επτά μηνών έγκυος και είχε επίγνωση της δικής της ευάλωτης κατάστασης. Ανεβήκαμε τα σκαλιά και φτάσαμε στην πύλη. Άλλα λόγια δεν ειπώθηκαν. Ο αποχαιρετισμός ήταν σιωπηλός και επώδυνος. Στο βάθος ακουγόταν ο θόρυβος της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης του πατέρα μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπα.

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από το αιματηρό στρατιωτικό-πολιτικό πραξικόπημα που έθαψε τη δημοκρατία μας. Ακόμα νιώθω βαθύ πόνο και συγκίνηση καθώς θυμάμαι τη θυσία και την αξιοπρέπεια του πατέρα μου.

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες Facebook Twitter
Ο βομβαρδισμός του Λα Μονέδα (Προεδρικό Μεγάρο) στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 από τις χιλιανές ένοπλες δυνάμεις. Φωτ.: Wikipedia

Με τη σύζυγό του και μητέρα μου, την Τέντσα, περάσαμε 15 χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο ανταποκρινόμενοι στο κύμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης για να διαδώσουμε το μήνυμα του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος έγινε παγκόσμιο παράδειγμα εκείνο το πρωινό της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου, ένας μαχητής που σε έναν διχασμένο κόσμο προώθησε τις διαρθρωτικές αλλαγές σε μια άνιση κοινωνία με γνώμονα το τρίπτυχο «δημοκρατία, πλουραλισμός και ελευθερία».

Αυτό εξηγεί ίσως το γεγονός ότι το μνημείο του –  ένα άγαλμα του Αλιέντε που χτίστηκε το 2000 λίγα βήματα από το προεδρικό μέγαρο – το επισκέπτονται καθημερινά φοιτητές, τουρίστες, κοινωνικές οργανώσεις και πολιτικοί ηγέτες από διάφορες χώρες, όπου βγάζουν φωτογραφίες, υποβάλλουν τα σέβη τους και εκφράζουν τον θαυμασμό τους για έναν πρόεδρο που μας δίδαξε ότι η ηθική και η πολιτική πρέπει να συμβαδίζουν. Το μήνυμά του συνεχίζει να ζει.

Πολλά συνέβησαν σε αυτά τα 50 χρόνια. Η οικογένειά μας σκόρπισε για να ζήσει σε δύο χώρες που μας υποδέχτηκαν με ατελείωτη γενναιοδωρία, το Μεξικό και την Κούβα. Επανενωθήκαμε με την επιστροφή της δημοκρατίας στη Χιλή.

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες Facebook Twitter
O Σαλβαδόρ Αλιέντε. Φωτ.: Wikipedia

Τον πρώτο χρόνο της δημοκρατίας, στις 4 Σεπτεμβρίου 1990, πραγματοποιήσαμε την επίσημη κηδεία του. Την παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι που κατέκλυσαν όλη τη διαδρομή από τον ανώνυμο τάφο στη Vina del Mar μέχρι το Γενικό Νεκροταφείο του Σαντιάγο. Πολλοί άνθρωποι κρατούσαν παλιές φωτογραφίες του τις οποίες είχαν κρατήσει όλα αυτά τα δεκαεπτά χρόνια παρά την απαγόρευσή τους. Αυτός ο συγκινητικός και ειρηνικός αποχαιρετισμός μας έδωσε μια αίσθηση γιατρειάς. Ηγέτες και προσωπικότητες από άλλες χώρες συμμετείχαν επίσης σ’ αυτό και θέλω να τους ευχαριστήσω για τη δέσμευσή τους –  ανάμεσά τους η Ντανιέλ Μιτεράν, ο Μισέλ Ροκάρ και ο Κώστας Γαβράς, οι οποίοι μας στήριξαν στην εξορία, στηρίζοντας παράλληλα και την υπόθεση της επιστροφής της Χιλής στη δημοκρατία.

Όπως μου είπε κάποτε ένας φίλος μου, το κύμα αλληλεγγύης προς τη Χιλή μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό που συνέβη με τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και με το Βιετνάμ. Το θεμέλιο αυτής της τεράστιας υποστήριξης ήταν η κληρονομιά του πατέρα μου, η απόφασή του να προσφέρει μια πολιτική κατεύθυνση ενάντια στο ρεύμα και στη δίνη του Ψυχρού Πολέμου.

Με στοιχεία από The Nation

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM