LEX(A): Mία performance με μια γυναίκα έναν έφηβο και ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης
Κατά τη διάρκεια της performance  μιλά ζωντανά με αυτό το μηχάνημα στο οποίο δίνει πρόσβαση στα αρχεία και τις συσκευές της.
Μάι03
 

Alex(a): Mία performance με μια γυναίκα, έναν έφηβο και ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης

Ποπ κουλτούρα, τεχνολογία, σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, εφηβεία της γενιάς Z στη σύγχρονη Αθήνα

Ο χώρος έχει κάτι από τη μοναξιά και την ακινησία των ημερών του κορωνοΐού. Η μόνη παρουσία είναι αυτή της γυναίκας σε ένα χώρο φωτισμένο φουτουριστικά. Σε αυτό το σκληρό φως του νέον διαγράφεται το δωμάτιο ενός εφήβου το πρωί. Εκείνος λείπει, δεν γυρίζει ποτέ στο σπίτι του το βράδυ, αλλά οι ψηφιακές του συσκευές στο δωμάτιο του συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόματα και να αναπαράγουν όλα τα μηνύματα που του στέλνουν – οι συσκευές λαμβάνουν και ανακυκλώνουν πληροφορίες του έξω κόσμου παρόλο που εκείνος λείπει. Παρακολουθούμε την ιστορία ενός νεαρού αγοριού, του 17χρονου Άλεξ, πως περνάει τον χρόνο του ιδιωτικά μέσα στο δωμάτιο του και δημόσια μέσα από την ψηφιακή του εικόνα.

 

Αυτή ήταν η αρχή του πρότζεκτ που άρχισε να σχεδιάζει το 2020 στο Onassis Air, ως μέρος της καλλιτεχνικής της έρευνας και του residency της εκεί η Γιώτα Αργυροπούλου που μέχρι τις 18 Ιουνίου παρουσιάζει κάθε Κυριακή την performance LEX(A), στον χώρο @ TAVROS.

 

Η Αργυροπούλου άρχισε να ερευνά καλλιτεχνικά διάφορα θέματα που αφορούν στη νεότητα, την επαναστατικότητα των νέων, την επιθυμία τους για αλλαγή και πως αυτή εκφράζεται μέσα από διάφορα κινήματα νέων, καθώς και την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών γενεών, την οικειότητα μας με την τεχνολογία και πόσο αυτή η νέα tech πραγματικότητα την εντυπωσιάζει αλλά και την τρομάζει.

 

Η τεχνητή νοημοσύνη παίρνει τη θέση ενός συνομιλητή και τον πρώτο πρωταγωνιστικό της ρόλο στο θέατρο ξεδιπλώνοντας μια συζήτηση γύρω από την εξέγερση, την αντίσταση, την ανυπακοή και τη διεκδίκηση.

 

Το έργο που παρουσιάζει με τίτλο «Alex(a)» έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 3 χρόνια μέσα από ζυμώσεις με διαφορετικούς ανθρώπους και ιδρύματα. Από τον Igor τον δραματουργό της που ζει στο Βερολίνο, τον Στέλιο έναν έφηβο στην Αθήνα που δουλεύει μαζί της από το ’20, την ομάδα του Onassis Air και τους χώρους του όπου φαντάστηκε και άρχισε να δουλεύει αυτό το έργο, το Kaaitheatre στις Βρυξέλλες που τους φιλοξένησε φέτος τον Μάρτιο για να εξελίξουν περαιτέρω το έργο τους, το φεστιβάλ Mir όπου μοιράστηκαν μαζί  ένα πρώτο work-in-progress, και τώρα το Tavros και η ομάδα του.

 

«Ανακάλυψα με μεγάλο ενδιαφέρον πόσα πολλά κινήματα νέων έχουμε στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’70 και μετά, και πόσο επιδραστικά έχουν δράσει στην κουλτούρα μας. Η περίοδος της εφηβείας και της πρώτης νεότητας μας έχει μια ορμή και μία έκρηξη, την οποία η κοινωνία συνήθως απορρίπτει ως ανωριμότητα, αλλά η οποία αντιθέτως έχει μεγάλη δύναμη και ουσία. Δουλεύοντας στενά με εφήβους τα τελευταία χρόνια, εντυπωσιάζομαι διαρκώς με το μυαλό τους και την καθαρότητα στην σκέψη τους. Μαζί με την εμπειρία και τη γνώση των ενηλίκων θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα, πιστεύω, και να οραματιστούμε μαζί μία νέα, πιο υγιή και δίκαιη κοινωνία» λέει.

 

LEX(A): Mία performance με μια γυναίκα έναν έφηβο και ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης
Η γνωστή περσόνα της Artificial Intelligence παίρνει τη θέση ενός συνομιλητή ξεδιπλώνοντας μια συζήτηση γύρω από την εξέγερση, την αντίσταση, την ανυπακοή και τη διεκδίκηση.

 

Κατά τη διάρκεια της performance  μιλά ζωντανά με αυτό το μηχάνημα το οποίο δίνει πρόσβαση στα αρχεία και τις συσκευές της. Σαν μία οντότητα που τη γνωρίζει με έναν άλλον τρόπο συνομιλεί μαζί της, του κάνει ερωτήσεις και εκείνο της απαντάει. Μαζί φτιάχνουν το σχεδιάγραμμα μίας εποχής και ενός πρότζεκτ. Δίπλα τους και παράλληλα, ένας έφηβος βρίσκεται κλεισμένος στο δωμάτιο του, παλεύει με τις δικές του ανησυχίες αλλά και με την επιθυμία του να είναι έξω, μαζί με τους άλλους συνομηλίκους του, να διεκδικήσει όλα αυτά που είναι σημαντικά για εκείνον.

 

«Μέσα σε όλη αυτήν την περίοδο συνομιλώ με ένα οικιακό μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης, του κάνω ερωτήσεις και εκείνο απαντάει. Μαζί του διαμορφώνω σκέψεις, κείμενα, εικόνες, προσπαθώ να καταλάβω το παρόν, το παρελθόν και να πάρω μία γεύση από το μέλλον. Η συζήτηση μου με αυτό το μηχάνημα άλλες φορές είναι αποδοτική, και άλλες φορές απογοητευτική» λέει η Γιώτα Αργυροπούλου.

 

LEX(A): Mία performance με μια γυναίκα έναν έφηβο και ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης
Η Γιώτα Αργυροπούλου έχει δημιουργηθεί το «Alex(a)» τα τελευταία 3 χρόνια μέσα από ζυμώσεις με διαφορετικούς ανθρώπους και ιδρύματα.

 

Αφηγητές της ιστορίας μας γίνονται οι ψηφιακές συσκευές μας, μία Alexa, ένας έφηβος και μία γυναίκα. Μαζί αφηγούνται όσα μας είναι σημαντικά και μας προβληματίζουν με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα των τελευταίων δεκαετιών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσµα θεµάτων: την ποπ κουλτούρα, την τεχνολογία, τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, την εφηβεία της γενιάς Z. Η τεχνητή νοημοσύνη παίρνει τη θέση ενός συνομιλητή και τον πρώτο πρωταγωνιστικό της ρόλο στο θέατρο ξεδιπλώνοντας μια συζήτηση γύρω από την εξέγερση, την αντίσταση, την ανυπακοή και τη διεκδίκηση, συχνά με απρόβλεπτες εξελίξεις, μια συζήτηση που ξεκίνησε το 2020 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα σαν µία σύζευξη µυθοπλασίας και πραγµατικότητας, όπου η αλήθεια και το fiction συναντιούνται µέσα στη σύγχρονη Αθήνα.

 

LEX(A): Mία performance με μια γυναίκα έναν έφηβο και ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης
Δίπλα τους και παράλληλα, ένας έφηβος βρίσκεται στο δωμάτιο του.

 

LEX(A): Mία performance με μια γυναίκα έναν έφηβο και ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης
Ξεκίνησε το 2020 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα σαν µία σύζευξη µυθοπλασίας και πραγµατικότητας, όπου η αλήθεια και το fiction συναντιούνται µέσα στη σύγχρονη Αθήνα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη – Δημιουργία: Γιώτα Αργυροπούλου
Δραματουργία: Igor Dobricic

Παίζουν: Alexa, Γιώτα Αργυροπούλου, Κωνσταντίνα Κατσιάρη (βίντεο), Στέλιος Κράτσας.          

Συνεντεύξεις: Γιώτα Αργυροπούλου, Κωνσταντίνα Κατσιάρη.

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Φωτεινή Σαλβαρίδη

Παραγωγή: blindspot theatre group

Συμπαραγωγή: Υπουργείο Πολιτισμού, blindspot theatre group.

Recidencies: Κaaitheater στις Βρυξέλλες, Onassis AiR: Πρόγραµµα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας και Έρευνας του Ιδρύµατος Ωνάση και TAVROS.

 

Ταξίδια καλλιτεχνών και φιλοξενία στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και

Onassis AiR: Πρόγραµµα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας και Έρευνας του Ιδρύµατος Ωνάση.

 

Η έκθεση Revolution is not a one time event* λειτουργεί Τετάρτη-Παρασκευή, 16:00-20:00 και Σάββατο, 12:00-17:00. Η έκθεση και ο χώρος θα παραμείνουν κλειστά από 09 έως 23 Απριλίου 2023. TAVROS, Αναξαγόρα 33, 1ος ορ. Ταύρος, (δίπλα στο Σταθμό ΗΣΑΠ Ταύρος).

σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
 
 
 
 
I WAS THERE
I WAS THERE