Δυο γυναίκες εικαστικοί εξερευνούν την πολυπλοκότητα του κόσμου
Οκτ10
 

Δυο γυναίκες εικαστικοί εξερευνούν την πολυπλοκότητα του κόσμου

Η Céline Condorelli και η Angela Melitopoulos ξαναφαντάζονται στον χώρο τέχνης «Tavros» έναν κόσμο αλλόκοσμων ιδεών.

Έχω φτάσει στον Tavros, έναν ανεξάρτητο χώρο τέχνης που ιδρύθηκε το 2019 από τον οργανισμό locus athens. Είναι μεσαίας κλίμακας και λειτουργεί σαν ανοιχτός και δημοκρατικός θεσμός, δημιουργώντας δεσμούς με χώρους ανάλογης υφής, με καλλιτέχνες διαφορετικών προσεγγίσεων και με την κοινωνία του Ταύρου. Τα τελευταία 5 χρόνια το πρόγραμμα του Tavros περιλαμβάνει εκθέσεις, νέες αναθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, προβολές και νέα έρευνα. 

 

Τόπος συναντήσεων και έκφρασης για πολλές διαφορετικές κοινότητες της Αθήνας, ο TAVROS φιλοξενεί αυτή την περίοδο την έκθεση Αkin, αποτέλεσμα μιας πολυετούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των καλλιτέχνιδών Céline Condorelli και Angela Melitopoulos. Ατομική έκθεση της Γαλλο-ιταλίδας Celine Condorelli φιλοξενείται αυτό το διάστημα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, ενώ πρόσφατα το Reina Sofia της Μαδρίτης διοργάνωσε ρετροσπεκτίβα της Angela Melitopoulos.

 

«Η Angela Melitopoulos και η Celine Condorelli είναι καλλιτέχνιδες που έχουν ριζικά διαφορετικές πρακτικές αλλά παρόμοια κριτική και διεισδυτική ματιά στις δομικές ανισότητες του κόσμου μας. Τους ενώνει επίσης μια μακροχρόνια και βαθιά φιλιά, μέσα από αυτό το κάλεσμα συνεργασίας για την έκθεση εδώ στην Αθήνα, προέκυψε ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος με έργα που πραγματεύονται τα πολλαπλά αναγνώσματα του εδάφους και τους δέρματος ως συγκοινωνούντα δοχεία» λέει η Θάλεια-Μαρία Καρρά του locus athens, επιμελήτρια της έκθεσης.

 

Και οι δυο καλλιτέχνιδες προσπαθούν διαρκώς να αναπαραστήσουν τη δομική πολυπλοκότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε. Αυτή υπήρξε η κινητήρια δύναμη που διαμόρφωσε την ιδέα της έκθεσης αυτής.

 

Δυο γυναίκες εικαστικοί εξερευνούν την πολυπλοκότητα του κόσμου

 

Μέσα από τις ονειρικές καταστάσεις που δημιουργεί το έργο τους, αναδύεται ένας αστερισμός αλλόκοσμων ιδεών. Πρόκειται για μια μορφή συλλογικής δημιουργίας κόσμων, που μας ωθεί να ξαναφανταστούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόθεση, οι δύο καλλιτέχνιδες δανείζονται μια πληθώρα εργαλείων και στρατηγικών από ιθαγενείς πρακτικές και άλλες μορφές νοημοσύνης – στην περίπτωση της Melitopoulos από τους πολιτισμούς των Titjikala, Yuendumu και Lajamanu της Αυστραλίας και στην περίπτωση της Condorelli από την αρχαία τεχνολογία των κεφαλόποδων.

 

Στην προσπάθειά της να φανταστεί και να προσομοιώσει πώς τα κεφαλόποδα δημιουργούν χρώμα, η Condorelli πειραματίστηκε με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, παράγοντας εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας ως χρωματικά πεδία τα οποία γίνονται περιβάλλοντα που καλύπτουν τα πάντα σε ένα εν εξελίξει έργο της με τίτλο Thinking through Skin

 

Στην έκθεση Akin μπορεί κανείς να δει αυτές τις εκτυπώσεις ως υφασμάτινες τέντες και εικόνες στους τοίχους του χώρου, καθώς επίσης και δύο διοράματα (μικρής κλίμακας τρισδιάστατα καρέ θέασης) που συνοψίζουν την κλίμακα και το σύστημα της παραγωγής χρώματος.

 

Η ταινία της Angela Melitopoulos Matri-Linear B (Μέρος 2: Surfacing Earth) αποτελεί επίσης μέρος της έκθεσης Akin. Αυτή η εγκατάσταση βίντεο-δοκιμίου από το 2021 αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης οπτικοακουστικής έρευνας που εξερευνά διαφορετικά τοπία στη Γη και διερευνά τη μεθοδολογία θέασης, αναπαράστασης και χαρτογράφησης τοπίων ως διαδικασία κοινωνικής οργάνωσης. Η δικάναλη εγκατάσταση δημιουργεί διασυνδέσεις μεταξύ της επιθετικής εκποίησης γης των αυτόχθονων κοινοτήτων στην Αυστραλία λόγω αποικιοκρατικών πρακτικών και των επακόλουθων πληγμάτων, πυρκαγιών και κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ολέθριων κρατικών παρεμβάσεων και άλλων μορφών νεκροπολιτικής.

 

Δυο γυναίκες εικαστικοί εξερευνούν την πολυπλοκότητα του κόσμου

 

Λίγα λόγια για τις δυο γυναίκες εικαστικούς

Η Céline Condorelli (Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο) είναι η Artist in Residence 2023 της National Gallery του Λονδίνου, ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Eastside Projects στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πιο πρόσφατη ατομική της έκθεση με τίτλο Pentimenti (Corrections) μόλις εγκαινιάστηκε στη National Gallery του Λονδίνου (13 Σεπτεμβρίου-7 Ιανουαρίου 2024). Η Condorelli δουλεύει με μέσα όπως εκθέσεις, εγκαταστάσεις, εκδόσεις, γλυπτά και αρχιτεκτονικά έργα. Επίσης, συνδυάζει διάφορες προσεγγίσεις στο έργο της, μέσα από την ανάπτυξη δομών «υποστήριξης» έργων άλλων καλλιτεχνών και διανοούμενων, καθώς και ευρύτερων ερευνών γύρω από μορφές κοινότητας. Οι θεματικές του έργου της έχουν να κάνουν με τις πρώτες ύλες, την καλλιέργεια και την εξόρυξη, τις διαδικασίες εκβιομηχάνισης και την εργασία, μέχρι και τις μεθόδους έκθεσης και μετάδοσης, μεταξύ άλλων. Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια του βιβλίου Support Structures που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Sternberg Press (2009), ενώ η πρώτη της μονογραφία, bau bau, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Mousse (2017). Ενδεικτικά, πρόσφατες εκθέσεις της είναι οι εξής: Pentimenti (The Corrections) (εγκαίνια 13 Σεπτεμβρίου 2023, National Gallery Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο), After Work (Kunsthalle Bratislava, Talbot Rice Gallery και South London Gallery, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023-2022), Conversation Piece (Spinning)* (Remai Modern, Καναδάς), Sculpture Garden (Geneva Biennale, 2022), Our Silver City 2094 (Nottingham Contemporary, Ηνωμένο Βασίλειο), Work, work, work (work) (Muzeum Sztuki, Πολωνία), Two Years’ Vacation (TEA, Ισπανία, 2021).

 

Η Angela Melitopoulos (Γερμανία) παράγει πειραματικά φιλμ, εγκαταστάσεις, ντοκιμαντέρ και ηχητικά έργα από το 1985. Το τελευταίο της έργο Matri-Linear B έχει προβληθεί στο Landesgalerie Niederoesterreich και αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται και σε ατομική της έκθεση στο Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ με τον Nam June Paik. Το έργο της επικεντρώνεται στη μνημονιακή πολιτική, τον χρόνο, τη γεωγραφία και τη συλλογική μνήμη σε σχέση με τα ηλεκτρονικά/ψηφιακά μέσα και την τεκμηρίωση. Στο πλαίσιο της έρευνάς της εργάζεται συνεργατικά σε γεωπολιτικά έργα, οργανώνει διεθνή σεμινάρια και δημιουργεί ακτιβιστικά έργα μέσων ενημέρωσης. Η εγκατάστασή της Assemblages, η οποία υλοποιήθηκε από κοινού με τον φιλόσοφο Maurizio Lazzarato, ήταν η εναρκτήριος αφορμή για μια σειρά από συζητήσεις γύρω από τις έννοιες του Félix Guattari για τον ρόλο του μαχικού ανιμισμού στην υποκειμενικότητά μας. Η Angela Melitopoulos είναι διδάκτωρ του τμήματος Visual Cultures του πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνου. Τα βίντεο και οι εγκαταστάσεις της έχουν βραβευτεί και εκτεθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις και μουσεία. Το έργο της Crossings παρουσιάστηκε στην documenta 14 και αυτήν τη στιγμή στο Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης.

 

Διάρκεια έκθεσης: έως 20 Δεκεμβρίου 2023
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 4μμ-8μμ, Σάββατο 12μμ-5μμ
Διεύθυνση: TAVROS, 1ος όροφος, Αναξαγόρα 33, 177 78 Αθήνα, περιοχή Ταύρος 
Είσοδος ελεύθερη

σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
 
 
 
 
I WAS THERE
I WAS THERE