Οι φλούδες λεμονιού είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε

Φλούδες λεμονιού, είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Προτιμούμε βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια και προσέχουμε, όταν τα ξεφλουδίζουμε, να μην παίρνουμε πολύ από το λευκό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στη φλούδα και το φρούτο.
0

Λεμονοπίπερο

Αυτή η σκόνη με αλάτι, πιπέρι και φλούδες λεμονιού είναι ένα εξαίσιο άρτυμα για πολλά φαγητά, από τη διακόσμηση στην ταραμοσαλάτα ή μαζί με τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο στις βραστές πατάτες, στο ψητό κουνουπίδι, στο κοτόπουλο στον φούρνο και σε όποιο άλλο φαγητό μπορεί να χρειάζεται λίγη ένταση, λίγο ξινό σε στερεή μορφή. Γίνεται πανεύκολα και διατηρείται σε βαζάκι στο ψυγείο, έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι ή να το βάλετε σε μύλο για μπαχαρικά.

Οι φλούδες από τα εσπεριδοειδή (λεμόνι ή πορτοκάλι) γενικά χρειάζεται να στεγνώσουν καλά πριν τις αναμείξουμε στον επεξεργαστή τροφίμων (μπλεντεράκι) με τα υπόλοιπα συστατικά. Προτιμούμε βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια και προσέχουμε, όταν τα ξεφλουδίζουμε, να μην παίρνουμε πολύ από το λευκό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στη φλούδα και το φρούτο.

Για το λεμονοπίπερο, απλώστε τις φλούδες σε λαδόκολλα μέσα σε ρηχό ταψί και βάλτε τες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στη ρύθμιση με αέρα για μισή-μία ώρα (ανάλογα με το πόσο λεπτές ή μικρές είναι οι φλούδες σας) μέχρι να ξεραθούν τελείως, χωρίς να μαυρίσουν.

Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν τις αφήσετε για 3-4 μέρες πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας στο καλοριφέρ ή σε κάποιο ευήλιο μέρος μέχρι να ξεραθούν τελείως, να σπάνε όταν τις λυγίζετε. Αναμείξτε μετά τις φλούδες στον επεξεργαστή για 1-2 λεπτά στο φουλ, προσθέστε λίγα μαύρα πιπέρια και νιφάδες θαλασσινού αλατιού και χτυπήστε λίγο ακόμα το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το λεμονοπίπερο είναι έτοιμο!

Η ιταλική γκρεμολάτα

CHECK Οι φλούδες λεμονιού είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Η γκρεμολάτα είναι ένα μείγμα από ελαιόλαδο, μαϊντανό, σκόρδο και λεμονόφλουδα που κλασικά σερβίρεται δίπλα στο οσομπούκο.

Οι Ιταλοί αγαπούν το λεμόνι όσο κι εμείς και το χρησιμοποιούν πολύ στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική τους. Η γκρεμολάτα είναι ένα μείγμα με ελαιόλαδο, μαϊντανό, σκόρδο και λεμονόφλουδα που κλασικά σερβίρεται δίπλα στο οσομπούκο. Μπορεί να σερβιριστεί όμως και δίπλα σε ψητά καλαμάρια, βραστές γαρίδες και ψαρικά, ψητά κρεατικά, πατατοσαλάτες και ομελέτες ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί για ένα απίθανο ορεκτικό!

Για ένα ματσάκι μαϊντανό, καλά πλυμένο και στεγνωμένο σε πετσέτα κουζίνας, θα χρησιμοποιήσουμε 2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τη φλούδα (ωμή, κομμένη σε λωρίδες) από ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι (ή και τσίλι) και αφού τα περάσουμε από τον επεξεργαστή για 2-3 λεπτά, θα τα βάλουμε σε μπολ ή βαζάκι, συμπληρώνοντας με ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί η αρωματική γκρεμολάτα. Διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Λεμονοζάχαρη για ακόμα πιο λεμονάτα κέικ και γλυκά

Φλούδες λεμονιού, είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Όλη η πολύτιμη εσάνς, το άρωμα που υπάρχει στη φλούδα και όχι στον χυμό των εσπεριδοειδών, θα αναμειχθεί με τη ζάχαρη, ενισχύοντας γευστικά ακόμα και το πιο απλό κέικ σας.

Αν πάντα προσθέτετε ξύσμα λεμονιού στα κέικ σας, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο μυρωδάτο όσο θα θέλατε, δοκιμάστε την επόμενη φορά να αναμείξετε στον επεξεργαστή τροφίμων τη δόση της ζάχαρης (συνήθως 2-3 φλιτζάνια τσαγιού) που προτείνει η συνταγή με τη λεμονόφλουδα από ένα ακέρωτο λεμόνι (και πορτοκάλι, αν σας αρέσει). Όλη η πολύτιμη εσάνς, το άρωμα που υπάρχει στη φλούδα και όχι στον χυμό των εσπεριδοειδών θα αναμειχθεί με τη ζάχαρη, ενισχύοντας γευστικά ακόμα και το πιο απλό κέικ σας.

Ένα φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο για 1.002 χρήσεις

CHECK Οι φλούδες λεμονιού είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Ένα φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι και 2-3 μέρες μετά την παραγωγή του.

Σε ένα καθαρό βάζο βάλτε την επιθυμητή ποσότητα ελαιόλαδου (ας πούμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού), 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση, 1 πιπερίτσα τσίλι κομμένη στη μέση, 4-5 κόκκους μαύρου πιπεριού και τα κοτσάνια από άνηθο, μαϊντανό και, αν σας βρίσκονται, λίγα φυλλαράκια δυόσμο.

Η φλούδα από ένα ολόκληρο λεμόνι, ένα φύλλο δάφνη, ένα κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή φρέσκο φασκόμηλο επίσης θα αφήσουν το γευστικό τους αποτύπωμα σε αυτό το φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και 2-3 μέρες αφού το φτιάξετε.

Το καλοκαίρι τα «καπάκια» από τις πράσινες πιπεριές (που πολλές φορές πετάμε όταν φτιάχνουμε χωριάτικη) αλλά και λίγη φλούδα από νεράντζι τον χειμώνα επίσης προσθέτουν τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά σε αυτό ελαιόλαδο. Μπορείτε να το προσθέσετε σε πατατοσαλάτες, ψάρι στον φούρνο (και στο μαγείρεμα και μετά) για να φτιάξετε μια νοστιμότερη μαγιονέζα, σε βραστό ή ψητό κουνουπίδι, σκορδαλιές και ντιπ, λαδολέμονο για βραστές γαρίδες, αρνάκι στον φούρνο και γενικά όπου χρειάζεται ένα σπιτικά και φυσικά αρωματισμένο ελαιόλαδο.

Η εξαιρετική μακαρονάδα με το πολύ ξύσμα λεμονιού και τα σπαράγγια

Φλούδες λεμονιού, είναι πολύτιμες, μην τις πετάτε Facebook Twitter
Μια σούπερ-μυρωδάτη και φινετσάτη μακαρονάδα.

Με τα ανοιξιάτικα σπαράγγια προ των πυλών και το ξύσμα ενός ολόκληρου λεμονιού ετοιμάζουμε μια σούπερ-μυρωδάτη και φινετσάτη μακαρονάδα (η συνταγή είναι από το βιβλίο της Catherine Phipps, «Citrus», και η τεχνική της μοιάζει με της καρμπονάρα, δηλαδή έχει μια κρεμώδη σος χωρίς κρέμα αλλά με κρόκους και χυμό λεμονιού!)

Υλικά
250 γρ. λινγκουίνι ή σπαγγέτι
300 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια (χρησιμοποιούμε το κοτσάνι μέχρι εκεί που, όταν το λυγίζουμε, σπάει εύκολα), πλυμένα και στεγνά
Ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Ο χυμός και το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
4 κρόκοι (προτιμότερο από βιολογικά αυγά)
50 γρ. σκληρό νόστιμο τυρί, όπως παρμεζάνα ή πεκορίνο
Αλάτι και φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Κρατάμε ένα φλιτζάνι νερό από τα τελευταία λεπτά της βράσης.

Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν η επιφάνειά του καίει καλά βάζουμε τα στεγνά σπαράγγια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, καψαλίζοντάς τα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα απομακρύνουμε από τη φωτιά και τα κόβουμε διαγώνια στη μέση.

Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε το ξύσμα το λεμονιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με τους κρόκους και κουταλιά-κουταλιά το νερό της βράσης, ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες, ελαφρύ μείγμα.

Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα κομμένα σπαράγγια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το τυρί σε φλούδες.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ Το τετράδιο συνταγών της Χαρίκλειας Καβάφη

Γεύση / Το τετράδιο συνταγών της Χαρίκλειας Καβάφη

Το τετράδιο της μητέρας του ποιητή, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1834, περιέχει μια σειρά από παραδοσιακές αλλά και καινοτόμες συνταγές της εποχής, οι οποίες σήμερα βρίσκονται ψηφιοποιημένες στο αρχείο Καβάφη, που το διαχειρίζεται το Ίδρυμα Ωνάση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ